
07:30 – Miriše na kafu
Budilnik zvoni. Ustajem iz kreveta. Uzimam mala zrna kafe. Meljem ih ručno. Kuća odmah lepo miriše. Sipam prah u aparat. Pritisnem dugme. Vruća crna tečnost kapa u šolju. Prvi gutljaj greje ruke i budi mozak.
07:35 – Spremam sto za rad
Stavim laptop na sto. Isključim zvuk na telefonu. Otvorim novi fajl za pisanje. U fajlu piše: naslov, tri kratka podnaslova, prazno mesto za reči. Pustim tihu muziku bez pevanja. Tajmer nameštam na 25 minuta rada i 5 minuta pauze. To se zove Pomodoro metoda, ali ja kažem „radni tajmer“.
07:40 – Prvih 25 minuta
Klik „start“. Prsti počinju da kucaju. Pišem sve što mi padne na pamet. Ne brišem ništa. U petoj minuti imam već ceo uvod. U desetoj minuti pišem zašto volim espreso. U petnaestoj minuti dodajem savete: koliko kafe, koliko vode, zašto je važan pritisak. Reči rastu brzo. Na ekranu vidim broj: 300.
08:05 – Pauza od pet minuta
Tajmer pišti. Ustajem. Protegnem ruke. Popijem ostatak espresa. Gledam kroz prozor da odmorim oči. Ne hvatam telefon. Pauza je kratka ali me puni energijom.
08:10 – Drugi krug rada
Podesim tajmer ponovo. Sada čitam šta sam napisao. Skraćujem duge rečenice. Menjam teške reči lakšim. Dodajem listu od tri koristi jutarnje kafe:
- Bolje se budim.
- Brže mislim.
- Osećam da sam već nešto uradio pre škole ili posla.
Broj reči raste. Sada stoji 480.
08:28 – Kraj i nagrada
Kliknem „objavi“. Moj tekst je spreman za čitaoce. Ostaje mi još gutljaj kafe. Pijem ga polako. Dišem duboko. U glavi imam mirnu misao: „Dan tek počinje, a ja sam već napisao 500 reči.“
Probaj i ti!
Podesi tajmer na 25 minuta. Napiši bilo šta – priču, pesmu, listu snova. Posle pauze doteraš tekst. Javi mi koliko si reči napisao. Sipni malu kafu i uživaj u jutru! ☕