Blitva je odlična za naše zdravlje

Konzumiranje voća i povrća je oduvek bilo bitno za očuvanje dobrog imuniteta. Naravno, postoje i namirnice koje se ne nalaze često u našoj ishrani, bilo iz razloga što ih nema preko cele godine, ili pak zato što nismo njihovi ljubitelji. Neke namirnice bi bilo poželjno jesti iako nam se ne sviđa njihov ukus, jer predstavljaju pravu riznicu vitamina.

Takva je blitva ili lisna repa, koju mnogi mešaju sa spanaćem, mada su obe biljke veoma zdrave. Ovo povrće se gaji radi korišćenja lista. Možete je prokuvati u malo vode, a zatim začiniti sa malo belog luka i maslinovog ulja. Kao i spanać, ovo lisnato povrće je pogodno za zamrzavanje, što vam daje mogućnost da je konzumirate tokom cele godine.

Možete je dinstati i spremati na mnogo načina, a odlično se slaže uz svo povrće. Nakon berbe, potrebno je oprati u hladnoj vodi, i spakovati je u vezice. Ona se može prodavati i u rinfuzu. Kako brzo gubi vlagu i ne ostaje dugo sveža, potrebno je da u što kraćem vremenskom periodu stigne do kupaca.

Blitva kao spas za kosti i krv

Blitva je neverovatno bogata hranljivim materijama, i sadrži preko 10 antioksidanata. Preporučuje se da je redovno konzumiraju dijabetičari, jer sadrži visok procenat vlakana pa ne izaziva nagle poraste šećera u krvi.

U sebi sadrži veliku količinu proteina, biljnih ulja i celuloze. Njena celulozna vlakna za sebe vezuju višak vode i nakupljene toksine, pa je to još jedan od razloga da je uvrstite u svoju ishranu. Bogata je vitaminom C, vitaminom B, magnezijumom, gvožđem, kalijumom i kalcijumom. Jako je efikasna za uspostavljanje dobrog probavnog sistema, i predstavlja odličan izbor ukoliko želite da izgubite suvišne kilograme.

Ovo lisnato povrće je korisno i za čišćenje i jačanje krvi, jer ona doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Uz pomoć nje se pospešuje izlučivanje mokraće, a potpomaže i u stvaranju jačih kostiju. Vitamin A kojim je bogata doprinosi boljem zdravlju očiju. Njeni listovi se vekovima koriste u narodnoj medicini, i to uglavnom kao obloge za rane.

Redovnom konzumacijom smanjuje se rizik od kardiovaskularnih i onkoloških bolesti, a dobra je i u prevenciji anemije i dijabetesa. Sadrži oksalate, koji mogu dovesti do rasta kamenca u žučnoj kesi ili bubrezima. Zato se osobama koje već imaju formiran kamenac u ovim organima, ne preporučuje konzumacija ovog povrća. U nastavku vam dajemo recept za konzumiranje ove lisnate biljke, radi boljeg zdravlja.

Recept za ukusan krompir sa blitvom

Stablo i listovi ove biljke se vremenski različito kuvaju, pa je potrebno da stabljiku stavite nekoliko minuta pre listova, kako bi se podjednako skuvali. 4 – 5 krompira oljuštite, isecite na krupnije kockice, a zatim stavite u posoljenu vodu da se kuva. 4 – 5 čenova belog luka iseckajte na sitno, a zatim ga pomešajte sa 200 – 250 ml maslinovog ulja.

Ostavite da odstoji dok se krompir skuva. Kada je krompir gotov, stavite blitvu u vodu kojoj je se krompir kuvao, i kuvajte je od 5 – 7 minuta. U tiganj sipajte maslinovo ulje i beli luk, a zatim dodajte krompir i dobro oceđenu blitvu. Pržite oko 2 minuta uz konstantno mešanje, kako bi se sve arome spojile. Uživajte u ukusnom obroku!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here