Najčešće dileme mama u 18. nedelji trudnoće

U 18. nedelji trudnoće, neke od najčešćih dilema koje imaju buduće mame uključuju:

Kada će početi da osećaju bebin pokret?

Mnoge trudnice počinju da osećaju pokrete bebe u ovoj nedelji, ali neke mogu da čekaju još nekoliko nedelja pre nego što to osete.

Da li je bezbedno putovati avionom?

Letenje u ovoj fazi trudnoće obično nije problem, ali se preporučuje da se konsultujete sa svojim lekarom pre putovanja.

Kako se nositi sa umorom i niskim nivoima energije?

Umor i nedostatak energije su česti simptomi u drugom trimestru trudnoće, pa je važno da trudnice odmaraju dovoljno i praktikuju zdrave navike ishrane i vežbanja.

Da li su glavobolje uobičajene u ovoj fazi trudnoće?

Da, glavobolje su čest simptom u drugom trimestru, ali ako su jake ili se javljaju često, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom.

Kako izbeći stomačne probleme u trudnoći?

Stomačni problemi mogu biti česti u trudnoći, a trudnice mogu pokušati da ih izbegnu praktikujući zdravu ishranu i izbegavajući hranu koja može izazvati probleme, kao i redovno pranje ruku i izbegavanje potencijalno infektivnih situacija.

Saveti za izbegavanje briga u trudnoći

Kada je u pitanju 18. nedelja trudnoće mnoge trudnice mogu da osećaju stres i brigu, ali postoji nekoliko stvari koje mogu da urade da bi smanjile ove osećaje:

Razgovarajte sa svojim lekarom – Ako imate bilo kakve brige u vezi sa trudnoćom, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom. Oni mogu da vam daju savete i smernice, kao i da vas upute na dodatne preglede ako je potrebno.

Vežbajte redovno – Vežbanje može da pomogne u smanjenju stresa i anksioznosti, pa je važno da trudnice praktikuju neke lagane vežbe poput šetnje ili joge, u skladu sa svojim nivoom fitnesa.

Praktikujte meditaciju ili disanje – Ove tehnike opuštanja mogu da pomognu u smanjenju stresa i anksioznosti. Postoji mnogo aplikacija i videozapisa na internetu koji vam mogu pomoći da naučite kako da meditirate ili pravilno dišete.

Razgovarajte sa drugim trudnicama – Razgovor sa drugim trudnicama može da bude korisno, jer će vam dati priliku da čujete kako se drugi nose sa sličnim pitanjima i dilemama.

Odmarajte se dovoljno – Nedostatak sna može da pogorša stres i anksioznost, pa je važno da trudnice spavaju dovoljno, čak i ako to znači da će morati da smanje druge aktivnosti.

Saveti za tate:

Budite strpljivi – Trudnoća može biti izazovna, a buduća mama može da se oseća emotivno i fizički umorno. Budi strpljiv i razumevan, i pomozi joj koliko god je moguće.

Uključite se u pripreme za bebu – Ovo može uključivati kupovinu preparata za bebu, uređenje sobe za bebu ili učenje više o dojenju i pelenskoj i higijenskoj nezi. Budući tata može da podeli ove zadatke sa trudnicom i da budu zajedno uključeni u pripreme za dolazak bebe.

Pokažite interesovanje – Razgovaraj sa trudnicom o tome kako se oseća, kako se beba razvija i šta joj je potrebno. Pitaj je da li joj je potrebna pomoć oko nečega ili da li joj treba nešto da kupiš.

Pomozite joj da se opusti – Budući tata može da pomogne trudnici da se opusti tako što će je masirati, pripremiti joj kupku ili joj pustiti neku opuštajuću muziku.

Obezbedite joj zdravu hranu – Hrana je važna tokom trudnoće, pa budući tata može da pomogne tako što će pripremati zdrave obroke za trudnicu ili otići u kupovinu namirnica koje će joj biti korisne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here