Sve što treba da znate o daljinskom grejanju: prednosti i mane?

Daljinski sistem grejanja, kao što samo ime kaže, razdvaja toplanu i potrošače koji više nisu blizu već se mrežnim sistemom daljinski greju. Potrošači imaju velike prednosti ovakvog načina grejanja, naročito ako se postavi podno grejanje kao energetski najefikasnije, ali i mimo toga postoje značajne prednosti.

Ako u vašem gradu postoji ovakav sistem to je odličan način da zagrevate svoj stan, ali treba da budete spremni i na neke negativne rezultate ovog sistem grejanja.

Šta je daljinsko grejanje?

Daljinsko grejanje započinje u toplanama koje predstavljaju postrojenja za proizvodnju tople vode ili vodene pare za daljinsko grejanje. Na ovaj način se mogu grejati i čitavi kvartovi i veliki gradovi, efikasno i brzo.

Toplana može da bude napravljena kao javno preduzeće i da ima za cilj da samo greje domaćinstva ili da postoji kao industrijska toplana za podršku industrijske proizvodnje, a grejanje stanovništva je moguća, dodatna opcija.

Takođe, i elektrane mogu da budu ujedno i toplane za daljinsko grejanje jer na taj način distribuiraju vodenu paru koja nastaje u procesu pokretanja turbina za proizvodnju električne energije.

Topla voda ili vodena para se sistemom cevi distribuira do zgrada, a onda se odatle pojedinačnim mrežama toplota preusmerava na stanove i ljudi se ovako greju.

Koje su prednosti daljinskog grejanja?

Nema individualnih ložišta i zamaranja oko nabavke energenata. Ovo je velika prednost, naročito zato što su zgrade komplikovane za individualno loženje i osim gasa i daljinskog grejanja, svi drugi načini su malo verovatni.

Smanjenjem broja individualnih ložišta se smanjuje nivo zagađenja u atmosferu pa je opšta politika gradova da pređu na daljinski sistem grejanja i tako objedine potrošnju energenata.

Neko drugi brine o toploti, o temperaturi, o kvarovima. Korisnici imaju potpunu komociju ovakvog sistema grejanja gde nemaju troškove i ne brinu o sistemu, a svaki problem prijavljuju službi koja ih otklanja.

Pošto nema individualnog ložišta i opasnosti od požara ne postoje, a havarije su najčešće vezane za curenje radijatora koje se brzo sanira.

Mane daljinskog grejanja

Daljinsko grejanje traje 6 meseci – od oktobra do aprila i koliko god je hladno u stanovima, taj period se teško može menjati.

Ako više dana bude sa niskom temperaturom daljinsko grejanje će proraditi, ali treba imati na umu da svako pokretanje mimo sezone znači i dosta potencijalnih problema koji se javljaju ako je sistem pušten bez pripreme. Zbog toga je najbolje kada sve funkcioniše prema planu, uz toplotne probe pre početka grejne sezone i otklanjanje kvarova na vreme.

Ono što korisnici takođe zameraju jeste što se potrošnja obračunava najčešće prema površini stana pa se grejanje plaća tokom cele godine fiksno.

Alternativa tome jeste da čitava zgrada pređe na merne sisteme za grejanje kao što su kalorimetri, ali se dobija objedinjeni račun za zgradu pa korisnici moraju da preračunavaju potrošnju za svaki stan. Sastavni deo računa jeste i zajednička potrošnja pa će neke stavke postojati za plaćanje čak i ako vi niste ništa potrošili.

Neko je zadovoljan mernim uređajima jer manje plaća, a nekome više odgovara jednak mesečni obračun i fiksno plaćanje.

To su dve najveće zamerke, ali pošto su prednosti ogromne i sa nedostacima se korisnici rado mire i uvek žele da se priključe na daljinsko grejanje.

Kako se vi grejete ove jeseni?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here