Načini za ojačavanje imuniteta kod dece

Imuni sistem je jako složena kategorija kod svake individue. Na imunitet se može uticati do određene granice, pa tako je preporučljivo da roditelji još u najranijem detinjstvu daju svoj maksimum u postupku ojačavanja imuniteta svog deteta. Zahvaljujući medijima, teničkim dostignućima, farmaceutskim poduhvatima, dostupnosti raznovrsne hrane roditelji se mogu informisati i preduprediti imunitet kod svoje dece.

Osnov za građenje imuniteta svakog deteta

Ustaljeno je pravilo da se imunitet kod dece može graditi odmah po rođenju. Mnogi pedijatri, ali i Svetska zdravstvena organizacija smatraju da sisanjem kolosturma, prvog majčinog mleka, može se značajno preduprediti imunitet vašeg novorođenčegta. Zatim, smatra se da je osnov za imunitet i konzumiranje majčinog mleka u ishrani do prve godine, života, ma da neretko se može granica produžiti i do druge godine. Međutim, šta je sa onim majkama koje jednostavno nemaju mleko? Adaptirana mlečna formula je patentirana i skoro da je identična majčinom mleku, tako da bebe koje ne sisaju ne znači da ne mogu razviti imunitet, naprotiv.

Vakcine

Vakcine su bitan segment odrastanja svakog deteta. Imunitet kod dece adekvatno se može preduprediti, upravo i vakcinacijom. Prva doza vakcine BCG prima se odmah po rođenju, u porodilištu. Zatim u porodilištu se prima i vakcina protiv hepatitisa B, a prva revakcina je već nakon mesec dana, dok je druga revakcina nakon navršenih 6 meseci života. Do navršene 3 godine života dete bi trebalo da primi četiri doze petovalentnih vakcina (pentaxin i synflorix) i jednu dozu MMR vakcine. Predmetne vakcine zaštitiće vaše dete od mnogih bolesti poput, velikog kašlja, malih boginja, šarlaha, tuberkuloze, difterije i sl.

Hrana kao element u jačanju imuniteta kod dece

Hrana značajno može pomoći u ojačavanju imuniteta kod vaše bebe. Naime, redovnim unosom zdrave hrane, odnosno voća, povrća, mlečnih proizvda, jaja i mesa, vaše dete gradiće zdrav način ishrane. Nije slučajno rečeno, da zdravlje na usta ulazi, pa tako kuvana hrana, formirana tri obroka i dve voćne užine veše dete mogu učiniti zdravim. Uz kombinaciju prirodnih čajeva, dovoljne količine vode (8 do 12 čaša vode za dete uzrasta starije od 3 godine), konzumuranjem meda (ukoliko dete nema alergije) mogu potpomoći građenju jakog imunitata.

Rekreacija

Rekreacija na otvorenom jedan je od bitnih segmenata za ojačavanje imuniteta kod dece. Svakodnevna rekreacija, bez obzira na godišnje doba, od neprocenjive je važnosti za građenje dobrog imuniteta. Sve je više gojazne dece, a gojaznost može ostaviti značajne posledice, pa se savetuje što veća umerena fizična aktivnost. Bez obzira da li su slobodne rekreacije ili treninzi, dete mora da se kreće, trči, igra se. Na taj načim muskulatura se razvija, a vreme provedeno napolju poboljšava krvnu sliku, ojačava imunitet, smanjuje tegobe i sl.

Savet

Roditelji moraju svojoj deci pomoći da pravilno igrade imuni sistem. Na taj način dalje odrastanje i život biće bez smetnji. Kroz adekvatnu i zdravu ishranu, pravilnu i kontinuiranu rekreaciju, druženje sa vršnjacima u kolektivnim ustanovama, vakcinacijom, putovanjima na more ili planinu može se značajno preduprediti imunitet kod dece. Savet za roditelje bio bi da budu pažljivi, strpljivi i uporni, a rezultati biće očigledni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here