Želite da upišete studije u Nemačkoj. Pročitajte nastavak…

Studiranje u jednoj od zapadnoevropskih država predstavlja veliku mogućnost za kasnijim napretkom, a studije u Nemačkoj to svakako i mogu obezbediti. U nastavku teksta možete dobiti odgovore na pitanja koje studente i roditelje interesuju prilikom studiranja u inostranstvu. Imaćete priliku da pročitate koji su to fakulteti najprimamljiviji, odgovor na pitanje u vezi zakazivanja termina za nemačku vizu, koliko se čeka na nju i sl.

Foto: pexels.com

Studentska viza za Nemačku

Najčešće pitanje je svakako u vezi viza. Studentska viza za Nemacku, gledano kroz decenije unazad izuzetno je tražena. Naime, Nemačka je prepoznata kao područje koje može ponuditi najbolje i najkvalitetnije studentske programe uz mogućnost usavršavanja. Prilikom upisa na željeni fakultet, prvi korak je zakazivanje termina za izdavanje nemačke vize u Ambasadi. Tada se mora priložiti sledeća dokumentacija, i to: potvrda o upisu fakulteta u Nemačkoj, pasoš, popunjeni formulari (dostupni su na sajtu ambasade), garantno pismo i sl. Informacije dobijate u samoj ambasadi, putem telefonskog poziva, mejla, sajta i na druge pogodne načine.

Koliko se čeka viza za Nemačku

Na pitanje koliko se čeka viza za Nemačku, a pre svega misleći na studentsku vizu za Nemačku, odgovor je – izuzetno kratko. Naime, najbitnije je upisati željeni fakultet i odmah podneti zahtev za pribavljanje vize. Zahtev se na jednostavan i brz način dostavlja. Obrada zahteva, kao i prispele dokumentacije, ne podrazumeva veliki posao, s obzirom da je sve lako za obradu. Može se reći da je prosek čekanja studentske vize oko mesec dana. Neretko, da je taj rok i značajno kraći.

Zakazivanje termina za Nemačku vizu

Zakazivanje se obavlja izuzetno jednostavno. U eri elektronske pismenosti, sva zakazivanja se obavljaju elektronskim putem. Dovoljno je da se zahtev uz ostalu dokumentaciju dostavi na zvaničan mejl. Svi podaci se čuvaju na serverima i obezbeđuju zaštitu podataka o ličnosti. O zakazanom terminu osoba se obaveštava u pisanom obliku.

Koji se fakulteti studiraju u Nemačkoj

Studenti se najčešće odlučuju da studiraju tehničke nauke u Nemačkoj. Jedan od razloga je izuzetno razvijena privreda, tehnološki napredak, robotika i praćenje svetskih poredaka. Na ovaj način domaći studenti koji pohađaju studije u Nemačkoj imaju mogućnost usavršavanja i eventualnog radnog angažovanja kasnije.

Kako putovati

Putovanje zavisi od ličnih afiniteta i finansijskih mogućnosti. Svakako da je autobuski prevoz najoptimalniji za studentski standard. Mada, odlazak avionom ili automobilom prilikom selidbe je najbolje. Prevozno sredstvo zavisiće od mesta boravka i mesta studija.

Gde živeti

Boravak tokom studiranja u inostranstvu je itekako bitan. Pored socijalizacije, napredovanja u pogledu jezičkog iskustva, kontakata sa studentima iz različitih delova sveta i studenata različitih fakulteta, finansije uvek igraju glavnu ulogu. Preporuka je da studenti budu smešteni u stacionarima, nešto slično našim studentskim domovima. Savet je da se roditelji i budući brucoši o tome ranije raspitaju, čak pre upisa. Iskusta svršenih studenata govore da su uslovi zaista dobri, sve je dostupno i na dohvat ruke, a finansijski gledano, život u domovima ili internatima je izvodljiv uz minimalna ulaganja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here