​Izleti i ekskurzije za učenike osnovne škole

Najlepši deo školovanja svakog osnovca su školski izleti i ekskurzije, kada se deca prvi put odvajaju od roditelja i odlaze, pod pratnjom učiteljice, sa svojim drugarima u neki udaljeni grad, na planinu, a čak i na more. To su pravi doživljaji koji se pamte i prepričavaju kasnije i za dvadeset, trideset godina.

Ekskurzije, nastava u prirodi i izleti imaju za cilj da dopune gradivo koje se uči u školi, kroz primere koji će se videti na putovanju. Tako je, na primer, Tršić mesto koje gotovo sve škole obilaze, s obzirom na to da je tu rođen Vuk Stefanović Karadžić.

Pre polaska đaka na ekskurziju, škole moraju da obave niz koraka što se tiče organizacije i bezbednosti putovanja, a jedan od koraka je i pronalaženje najpovoljnijeg prevoznika, tj. cena iznajmljivanja autobusa koji će nastavnike i đake voziti do određene destinacije i nazad.

​Gde sve putuju učenici nižih razreda osnovne škole

S obzirom na to da su još uvek jako mali, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole uglavnom odlaze na jednodnevne ekskurzije, mada se od drugog do četvrtog razreda jedne godine organizuje i trodnevno ili ček sedmodnevno putovanje. Kod dnevnih putovanja u prvom razredu, obično se biraju bliže destinacije, pa tako đaci iz Vojvodine odlaze na Palić u ZOO vrt ili u Novi Sad gde obilaze Petrovaradinsku tvrđavu, Dunavski park i druge destinacije, đaci iz okoline Niša posećuju Jagodinu i Muzej voštanih figura ili Dino park i slično. Pored edukativnog, ovakvi izleti imaju i sociološki karakter i pomažu mališanima da se, uz zabavne sadržaje, druže sa drugarima van školskog ambijenta i da polako počnu da se odvajaju od roditelja.

​Višednevne ekskurzije

Kao što je pomenuto, višednevne ekskurzije obično traju tri ili sedam dana, a to vreme se najčešće provodi na planini. Neke od najpopularnijih destinacija su Divčibare, gde postoji i stacionar za učenike, zatim Bukulja ili Tara. Vreme provedeno na ekskurziji obično je potpuno ispunjeno raznim aktivnostima kao što su šetnja, sportske igre i obilasci muzeja i drugih važnih lokacija, uz predavanja vodiča, prilagođena uzrastu najmlađih putnika.

​Putovanja za starije razrede osnovne škole

Učenici od petog do osmog razreda su malo stariji, zreliji, uče ozbiljnije gradivo, pa se podrazumeva i da će obilaziti lokacije koje se podudaraju sa onim što se uči iz istorije, geografije ili biologije. Učenici petog razreda nekih škola iz manjih sredina po programu posećuju Beograd i obilaze neke od znamenitosti našeg glavnog grada. Tu spadaju Hram Svetog Save, Botanička bašta “Jevremovac”, Kalemegdan, šetnja po čuvenoj Knez Mihailovoj, a organizuje se i izlet do Avale.

U zavisnosti od škole, učenici šestog i sedmog razreda mogu da idu na jednodnevne ili višednevne ekskurzije, dok se za učenike osmog razreda planira odlazak u inostranstvo. Obično su to neke destinacije koje su relativno blizu, kao što su Budimpešta, Prag, Beč i slično. Odlazak na putovanje u inostranstvo je nešto čemu se učenici uvek najviše raduju i odatle nose najlepše uspomene, budući da su neki od njih verovatno prvi put otišli tako daleko od kuće, bez roditelja, upoznajući se sa nekom drugom kulturom.

​Ekskurzije i virus korona

U martu 2020. godine ozloglašeni virus korona stigao je i u našu zemlju i pokvario sve planove koje smo imali, pa tako i planove za đačka putovanja. Praktično je sve stalo, pa i klasična nastava u školama. Pauza u održavanju školskih ekskurzija trajala je čitave dve godine, da i 2022. godine resorno ministarstvo konačno odobrilo održavanje školskih ekskurzija i izleta u zemlji.

Nažalost, tri godine netradicionalne nastave ostaviće rupe u obrazovanju, ali i nemogućnost putovanja u školu u prirodi nosi sa sobom određene posledice. Nakon tri godine suočavanja sa pandemijom, đaci će ponovo moći da krenu na putovanja sa školom, ali uz određene mere opreza o kojima se u periodu pre korone nije razmišljalo. Iako se za sada na putovanja u inostrane države gleda s oprezom, zbog mogućih nepredviđenih mera odbrane od korona virusa, u nekim školama se kod roditelja sprovode ankete o mogućim putovanjima u Grčku, Makedoniju, Italiju ili Mađarsku. Neke škole su ipak opreznije i od inostranstva nude “domaće” destinacije poput Trebinja u susednoj Bosni i Hercegovini.

Kako stvari stoje, problemi sa virusom korona su na izmaku, ali se među građanima i dalje zadržao strah od prethodnih godina. Da li će se to odraziti i na đačka putovanja, ostaje nam da vidimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here