Kiseline i korejske kreme za lice

Kada odlučimo da uvrstimo kiseline ili hemijski piling u našu dnevnu rutinu nege lica, uglavnom mislimo na rastvore, poput tonika i seruma ili na čistače, kao što su gel ili piling gel. Međutim, činjenica je da su kiseline sve češće zastupljene u kremama, te dolazimo do pitanja – Koji su benefiti kiselina u kremama?

Krema sa kiselinama  

Može se koristiti kao jedini preparat koji vrši hemijski piling ili u situacijama kad nam drugi preparati ne pomažu da nam koža bude glatka, sjajna, bez mitisera i bubuljica – tad na scenu stupa krema sa kiselinama.

Ona manje iritira od esencija, tonera i seruma, a duže ostaje na koži, u odnosu na gelove koji se ispiraju. Nanošenje na kožu nekoliko proizvoda, koji imaju niske koncentracije kiselina, jedan za drugim, može biti bolja opcija od nanošenja jednog proizvoda, koji ima visoku koncentraciju kiseline, kada je reč o boljoj toleranciji kože.

S druge strane, treba biti oprezan i ne preterivati sa hemijskim pilingom. Rutina bi trebalo da se osmisli na takav način, tako da se različiti preparati sa kiselinama koriste odvojeno (ujutro i uveče) ili različitim danima.

Ukoliko je vaša koža sklona iritacijama, kada koristite tečne kiseline, u tom slučaju možete probati kremu. Ona je obogaćena raznim supstancama, koji neguju i umiruju kožu, te je tako dobra opcija za onu osetljivu.

Kako deluju kiseline u kremama

Veoma je važno spomenuti sinergizam sastojaka u kremi, jer se ti sastojci dopunjavaju međusobno i deluju zajedno, kako bi se postigao određeni cilj.

Kiseline u kremama deluju tako što postepeno rastvaraju supstance, koje drže mrtve ćelije na površinskom sloju kožu, a zatim kožu hidriraju, omekšavaju i čine je blistavom.

Salicilna kiselina (BHA) nežno čisti pore, blagotvorno delujući na mitisere i bubuljice, te tako ima protivupalni efekat. Pored toga, kiseline su veoma važne jer one pružaju mogućnost drugim sastojcima krema da se bolje apsorbuju.  

Ukoliko je vaša koža masna, to ne znači da treba da izbegavate kreme, već treba da koristite kreme, ali laganijih tekstura. Kada se koriste jaki čistači, koža sa bubuljicama i aknama sklonija je dehidrataciji, a dehidrirana koža je podložnija preteranoj produkciji sebuma, nastanku novih akni i dodatnim iritacijama.

S druge strane, kada koristite kreme laganih tekstura sa kiselinama, njihovi određeni sastojci vrše blag hemijski piling, bore se protiv mitisera i bubuljica, dok drugi sastojci hidriraju kožu – i to sve u jednom proizvodu.

Kreme za određeni tip kože

Da biste se rešili bubuljica i akni, probajte kremu sa betain-salicilatom (koji je blag serivat salicilne kiseline i dobija se iz kore bele vrbe) i ekstraktima aloje, propolisa i zelenog čaja.

Za sve one koji nisu tolerantni na kiseline i imaju masnu i osetljivu kožu, odlično rešenje je krema, koja pored 3 tipa kiselina ima i derivate centele, koji deluju umirujuće.

I kreme za suvu i osetljivu kože sadrže kiseline, samo što je kod ovih krema izbor kiselina drugačiji. Naime, mlečna kiselina je pravi izbor za ovakav tip kože, jer vrši vrlo blag piling i pored toga odlično hidrira kožu. Krema sa mlečnom kiselinom i ekstraktom ruže, podstiče regeneraciju kože, pružajući joj mekoću i blistavost.  

Kako se koristi krema sa kiselinama?

Krema sa kiselinama dolazi kao završni korak u rutini nege lica, kao što je slučaj sa svakom drugom kremom. Pre nego što odlučite da uvedete novi preparat sa kiselinama, uvek uradite patch test, a zatim pratite kako će vaša koža reagovati.

Ukoliko vam je koža osetljiva, trebalo bi da obratite pažnju i na proizvode sa kiselinama, koje ste prethodno naneli. Imajte na umu da se kreme sa kiselinama ne koriste u okviru jedne rutine lica zajedno sa retinolom i čistim vitaminom C, kao ni sa ostalim aktivnim supstancama, koje su jake, kako ne bi došlo do iritacija.

Ukoliko želite jednostavnu rutinu nege lica, možete koristiti kreme sa kiselinama, kojima se vrši blag piling bez iritacija u samo jednom koraku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here