Drastične promene koje donosi trudnoća

Znate li zašto se trudnoća zove još i drugo stanje? Ukoliko niste razmišljali na ovu temu ili niste iskusili trudnoću, nakon ovog teksta sve će vam biti jasno. 

Sigurno ste čuli da se trudnoća smatra blagoslovenim i divnim i neverovatnim stanjem. To zaista jeste tako, bar u većeni slučajeva kada je trudnoća zdrava. Za to vreme u telu žene se događa čudesna stvar, a to je razvoj potpuno novog života. Tokom trudnoće od samo jednog zrna genetskog materijala, nastane potpuno formirana beba, koja će na kraju izrasti u odraslu osobu. 

Možda vam to sada sve zvuči divno i bajkovito, ali u pozadini se krije jako puno neverovatnih procesa koji če na kraju rezultirati rođenjem bebe .

Samo žene koje su bile trudne mogu posvedočiti o tome koliko se promena dogodi tokom  tih devet meseci. Jako puno. Iako ih ne mogu videti, kroz razne senzacije i simptome itekako ih prožive i budu svedoci razvoja svoje bebe. 

Da bi se od jednog spermatozoida i jajne ćelije razvila beba, potrebno je da telo žene prođe kroz brojne promene. 

Evo i koje su to drastične, a ujedno i neverovatno divne promene koje sa sobom nosi drugo stanje. 

Količina krvi se poveća za 50%

Da li ste vi osoba za koju kažu da ima veliko srce? Ako jeste, onda su ljudi u pravu. Ako to do sada niste čulli od drugih, znajte da tokom trudnoće imate veliko srce i to u bukvalnom smislu. 

Šta se to dešava za vreme drugog stanja. Kada dođe do začeća količina krvi u telu žene se povećava i do 50%. To se desi već na samom početku trudnoće negde oko šeste nedelje. Količina krvi svoj maksimum dostiže početkom trećeg trimestra.

Što je više krvi u telu i srce se mora povećati i lupati brže i snažnije kako bi svu tu količinu krvi moglo adekvatno pumpati i proslediti je celom telu trudnice i bebi koja je u materici. 

Usled povećanja količine krvi povećava se i velčina srca i to čak za 12%.. Tako da ako ste trudni znajte da ste osoba velikog srca. 

Pojava strija

Strije su često neprijatelj broj jedan kada je u pitanju izgled kože kod žena. Mnoge se sa njima bore i dok nisu trudne, a možete misliti kakva je to borba kada se pojave tokom drugog stanja. 

Ne možemo vas utešiti da će vas strije zaobići. Imate 50% šanse da se izvučete jer  se one javljaju kod svake druge trudnice u većoj ili manjoj meri. One se na koži pojave u obliku linija, pa često deluju kao neki ožiljci, raznih boja i nijansi. 

Šta mislite šta  je uzrok strija u trudnoći?

Pa logično, rast bebe kojoj je potrebno više prostora, pa se samim tim koža sve više rasteže i puca. Pucanje kože kod trudnica česta je pojava i može izazvati neprijatne senzacije poput svraba ili čak peckanja. 

Postoje brojni načini da se pojava strija prevenira. Prevencija je možda i najbolje rešenje jer se na taj način koža ojača i bude elastičnija kada trudnoća odmakne. Na vreme porazmislite o ovom aspektu nege kože. Posavetujte se sa lekarom šta je od preparata bezbedno koristiti kako bi ste svoju kožu pripremili za izazove koje donosi trudnoća. 

Nemojte koristiti kozmetičke proizvode na svoju ruku jer nisu svi bezbedni tokom drugog stanja. Najbolje rešenje  bilo bi korišćenje prirodnih preparata, naravno uz konsultaciju sa lekarom. 

Čak iako sav trud ne donese rezultata, ne očajavajte. Ipak ste trudni i kada ugledate vašu bebu, strije će pasti u drugi plan i ostaće samo uspomena na iščekivanje porođaja. Kada se beba rodi onda ćete imati više mogućnosti da se pozabavite i ovom temom. 

Potreba za novom obućom u trudnoći nije hir

Ako su vam do sada zamerali da trošite previše novca na obuću, dobra vest je da sada imate realno opravdanje za kupovinu novog para obuće. 

Zašto? Zato šte se tokom trudnoće pogotovo poodmakle, noga može povećati za čak jedan broj. Nemojte se čuditi ako vas stare cipele počnu žuljati. Ova pojava je sasvim normalna. Kada ste trudni povećava vam se telesna težina, noge otiču i sve to utiče na potrebu da se kupi obuća za jedan broj veća. 

Neke žene će biti očajne, dok će druge sa ogromnim uživanjem otići u šoping novih cipela. Doduše sada će izbor verovatno pasti na udobniji model koji možda i nije u trendu, ali šta je, tu je. 

Ako ništa drugo, makar uživajte u tom šopingu i razgledanju jer ko zna kada ćete ponovo na miru razgledati cipele i uživati u tom opojnom mirisu koji se oseti samo u prodavnicama obuće. 

Možda tokom trudnoće i zapevate?

Ako su vam rekli da odlično pevate samo vas je teško slušati, proverite to ponovo za vreme trudnoće. Usled promene hormonskog statusa, u trudnoći se može promeniti i glas usled oticanja glasnih žica.

Ko zna možda ova promena utiče na to da zapevate i da neko čak i uživa slušajući vas. Šalu na stranu, sve će se to nakon porođaja vratiti na staro. Mada ništa vas ne sprečava da u svojoj biografiji zabeležite i  uspeh u pevačkoj karijeri. 

Progutali ste lubenicu?

Znate da je maloj deci ponekad teško objasniti da trudnica ima veliki stomak jer je beba unutra? Neretko im tada roditelji kažu da je teta progutala lubenicu. Iako se to ne dešava bukvalno, ovo objašnjenje ima nekog smisla, samo nema veze sa lubenicom nego sa rastom materice.

Materica je inače veličine jabuke. Kada se oplodi jajana ćelija i beba raste, materica raste zajedno sa njom. To je neophodno da bi beba imala dovoljno prostora i do kraja trudnoće  materica poraste  i do 500 puta i postane veličine lubenice. Otuda i ta metafora. 

To je zaista neverovatno, ali priroda je to uredila do savršenstva  i kada budete u drugom stanju tih promena nećete biti potpuno ni svesni. Samo ćete jednog dana shvatiti da imate veliki stomak, da je beba baš porasla i da ćete je uskoro držati u naručju. 

Zaboravljanje vam je opravdano

Trudni ste i  imate osećaj kao da vam mozak ne radi baš najbolje? Zaboravljate? Ne brinite, sve vam je oprošteno i savršeno opravdano 

Iako ovaj osećaj nije baš najbolji i mnoge žene zabrinjava, zaboravljanje u trudnoći je česta pojava koja je ujedno i opravdana. 

Ne zna se tačno zašto, ali verovatno da sve promene u telu i loš san doprinose tome da mozak ne radi baš najbolje i da se zato mnogo toga zaboravi. 

To će proći kada se vratite realnom životu, a do tada možete vežbati svoju memoriju uz neke memorijske igre ili učenje nekh novih stvari i probanjem da ih zapamtite. A ako vas pitaju zašto niste oprali suđe? Slobodno recite da ste zaboravili i nemojte da vas bude sramota. Ipak ste trudni.

U trudnoći ćete imati najlepšu frizuru

Vrlo je verovatno da ćete u trudnoći imati najbolju frizuru ikada. Ne zato što ćete imati više vremena da se posvetitie nezi svoje kose, nego zato što trudnoća uzrokuje da kosa brže raste, da bude bujna i sjajna.  

Iskoristite ovaj period pa uradite sa svojom kosom ono što ranije niste mogli jer vam kosa nije bila najboljeg kvaliteta. Eto malo i prednosti drugog stanja, nije sve tako crno. 

Beba pije sopstveni urin

Još dok su u stomaku bebe imaju svoje fiziološke potrebe. Između ostalog i potrebu da prazne svoju bešiku. Iako su još veoma male, bebe već  oko polovine trudnoće dnevno izbace oko jedne litre urina. Naravno da ga izbace u prostor u kojem borave i naravno da ga popiju. 

Zvuči malo fuj? Pa zvuči, ali tako je. Majka priroda je tako uredila i kao što vidite to im nimalo ne škodi. 

Namirisali ste nešto?

Primetili ste da vam je u  poslednje vreme istančano čulo mirisa? Možda ste trudni. Jedan od prvih simptoma trudnoće upravo je i pojačano čulo mirisa. Zato trudnice neretko postaju gadljive na određenu vrstu hrane kada osete njen intenzivan miris. 

Čula nam pomažu da osetimo okolinu i ujedno nas čuvaju od opasnih stvari. Miris nam služi da bi procenili da li je nešto dobro ili pokvareno. Zato ne čudi što je trudnicama prirodno istančano čulo mirisa. Na taj način se čuvaju od eventualnog konzumiranja loše i pokvarene hrane. 

Vidite kako sve ima smisla?

Beba zna!

Mnogi roditelji intuitivno pričaju i pevaju bebi još dok je u stomaku. Neki prosto imaju prirodnu potrebu za tim, a neki to čine zato što znaju da beba pred kraj trudnoće itekako prepoznaje glas. Uglavnom su bebe usmerene na majčin glas, zato im slobodno pričajte i pevajte. Ako neko misli da pričate sami sa sobom, ovaj put imate opravdanje jer imate skriveno društvo za razgovor. 

Pokušajte, bebe u stomaku  su dobri slušaoci i sigurno će im prijati vaš glas 

Eh ta trudnoća. Niste razmišljali o njoj na ovakav način, zar ne? Drugo stanje zaista krije brojne promene. Iako nam neke deluju možda čak i bizarno, tu su sa razlogom. 

Ako ste baš sada trudni probajte da osvestitie promene koje vam se dešavaju. Šta mislite o njima?

Iako vam možda nisu najprijatnije, znajte da će proći. Na kraju ostaju samo uspomena na željno iščekivanje bebe. A  možda  ih uskoro ponovo proživite u drugoj trudnoći. Nikad se ne zna. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here