Kosa raste – da li to znači da je živa?

Kosa je često personifikovana. Govorimo o njoj, te kako je lepa, te kako je blistava, zanosna, pokretljiva… Nije ni čudo što pričamo o njoj kao o živom biću jer je tako i tretiramo. Kosa je upečatljiv deo tela, važna je za samopouzdanje i lepotu. Ne možemo a da ne priznamo kako nam je bitnija nego što možemo da osvestimo u svakom trenutku.

Ona je pomalo i živa jer se, kao i naši drugi delovi tela, menja kako vreme prolazi. Njeno menjanje uočavamo brže nego ostale stvari, gotovo na svaka dva-tri meseca smo svesni da je porasla. I brže, uvek kada moramo na šišanje.

Problem nastaje onoga trenutka kada se nešto dogodi sa kosom i kada njen rast posustane. A dešavaju se, više nego često, takvi periodi. Zato je važno da preduzmemo sve, kako bi ovaj naš „živi deo tela”, bio zdrav i izgledao negovano.

Žene su spremne i na najbizarnije metode ulepšavanja, ali uz naše savete, neće biti potrebe za tim. Važno je samo da imate rutinu koja odgovara vašem tipu kose. Evo nekih caka koje će vašu kosu učiniti živahnijom nego ikada.

Kosa ne voli prečesto pranje

Jedna od grešaka koje svi mi pravimo je to da kosu peremo stalno. Kad god primetimo da se malo zamastila, čak i svakodnevno, ako treba. Iako je i „što duže ne pereš kosu, to će ti ona biti manje masna” mit, nikako ne znači da treba kosu prati svakoga dana.

Kosa ima svoj sopstveni mikrobiom kože glave, odnosno, skup gljivica i bakterija koje su tu sa razlogom – opet dokaz da je i te kako živa. Kada se naruši njihov poredak, onda kosa počinje da biva oštećena. Ne samo vizuelno, u smislu krzanja, već u smislu prestanka rasta.

Onda kada se rast kose na ovaj ili onaj način naruši, veoma se teško ponovo uspostavlja ravnoteža, naročito ako se osoba nalazi u nekim poznijim godinama. Izbegnite često pranje i izbegli ste veliki deo problema sa kosom.

Popišite dane u nedelji kada bi trebalo prati kosu. Odstupite od toga samo ako se pojavi neka izuzetna situacija i trudite se da ih bude što manje.

Preparati za kosu koji su pažljivo odabrani

Već smo pomenuli pranje, pa ne možemo a da se ne dotaknemo preparata, koji su više nego neophodni da bi kosa bila zdrava i izgledala dobro.

Na prvom mestu je tu šampon. Od njega jako mnogo zavisi i da li smete često da perete kosu i kako će kosa izgledati. Kvalitetan, a nadasve prirodan šampon, bez hemikalija i štetnih sastojaka, para je vredan i zato je neophodno da se pažljivo odabere.

Balzam za kosu je takođe nezaobilazan. Njega treba nanositi pri svakom pranju jer omekšava kosu i olakšava njeno raščešljavanje. Tako se izbegava kidanje po dužini, ali i kidanje kose iz korena koje može usporiti ili poremetiti rast. Balzam, regenerator ili maska, stvarno je važno da se neki ovakav proizvod ima u kupatilu.

Ulje za krajeve ili silikonske kapi su takođe must have proizvodi za negu. Mi kosu maltretiramo sušenjem i raznim zagrevanjima. Zato se ona često krza i lomi. Ovakvi proizvodi su tu da učine kosu otpornijom na sve promene. Tako će ona biti jača i zdravija.

Pakovanje za kosu je još jedna od važnijih stavki, jer povremeno treba napraviti malo jači tretman svojoj kosi, koji će joj pomoći da bude zdravija i snažnija. Pakovanja imaju veću koncentraciju aktivnih sastojaka, zato se stavljaju povremeno na kosu, jača su.

I znate šta, kada su u pitanju proizvodi za kosu bez kojih se ne može, spisak je nekad i podugačak, ali ovo su neke neophodnosti koje će pomoći da kosa nesmetano raste i bude zdrava dugo vremena. Ovo je jedna od važnijih stavki na putu ka zdravoj kosi.

Češljanje kose

Mala se pažnja posvećuje češljanju kose, a ono i te kako utiče na dobro zdravlje i na manje opadanje. Veoma je važno kada se češljate, kako se češljate i čime to činite. Ponekad nismo ni svesni toga da grešimo, ali se greške daju ispraviti.

Češljati se nikako ne treba kada je kosa mokra. Tada se događa najozbiljnije čupanje, jer je mokra kosa veoma umršena od procesa šamponiranja. Potrebno je kosu lepo isfrotirati, pa onda prosušiti fenom. Tek kada je kosa gotovo suva, onda može laganim pokretima da se češlja.

Kosu češljamo ujutru, kada krenemo od kuće, ali to treba raditi pred spavanje. Ona se preko noći dodatno mrsi, pa je važno da legnemo očešljani, kose svezane u niski i nestegnuti rep. Na taj način pomažete kosi da raste zdravo.

Češljanje ne sme biti agresivno ni u kom slučaju. To treba treba nežno, pokretima od sredine na dole. Kada se taj deo kose očešlja, onda se može preći i na vrh glave, pa pročešljati cela kosa.

Nije svejedno ni od kog su materijala češljevi koje koristimo. Plastični češljevi i četke umeju izazivati elektricitet i pucanje kose, što loše utiče na njen kvalitet. Jedan od najboljih materijala od kog može biti napravljen češalj je drvo. To je materijal koji ne oštećuje kosu i veoma je pogodan za kosu.

Što manje aparata koji zagrevaju

Ni jedno živo biće, pa ni naša kosa, ne voli da ga neko ispeče na temperaturi blizu 200 stepeni. Šalu na stranu, iako je povremeno neminovnost da se kosa nekako stilizuje aparatima, to ne bi trebalo da bude svakoga dana.

Aparati prvenstveno zagrevaju kosu, ali je i peku. Kada se ova radnja ponavlja, kosa se tanji i onda trajno oštećuje tako što puca, takoreći kruni se. To utiče na njenu gustinu. Važno je da kosu pre bilo kakvog zagrevanja isprskamo nekim sredstvom koje će sprečiti da kosa gori. Postoje razni sprejevi za zaštitu od zagrevanja.

Postoje sprejevi za kosu koji su dobri i posle uvijanja i peglanja, kao prva pomoć. Ovi prvi su važniji, ali i ove druge ne treba zanemarivati.

Fen je jedan od aparata koje, takoreći, ne možemo izbeći, a takođe može biti u neku ruku naporan i poprilično vreo za naše osetljive vlasi. Preporuka je da barem dva puta mesečno pustimo kosu da se prirodno osuši, kako bi se malo „odmorila” od silnih zagrevanja. Znamo da je ovo teško sprovesti u delo, naročito zimi, ali nije neizvodljivo. Uzmite u obzir koliko bi dobro to uticalo na  kosu.

Život kose

Prosečno nam u toku dana otpadne između 150 i 200 vlasi, što prilikom češljanja, što a da i ne primetimo. To može zvučati mnogo, a u stvari je prihvatljiva cifra, koja nam ne ukazuje ni na kakvu patologiju.

Tek kada primetimo da je ispalo više od 300 vlasi dnevno, onda stvari počinju biti alarmantne. Ne možemo mi to znati sigurno, ali kada primetimo ipak malo više dlaka u slivniku, na češlju ili jastuku, i to u periodu od barem mesec dana u kontinuitetu. Tada treba da se zabrinemo.

Na normalan i skladan život kose, pored nege i tretiranja, utiče u mnogome i celokupan način života. Ishrana je važna, ali i dobro zdravlje, odnos hormona u telu je možda i od krucijalnog značaja. Nivo stresa utiče na celokupno zdravlje, pa i na zdravlje kose.

Ništa ne pomaže ako se vi opremite najboljim preparatima, ako iz unutrašnjosti tela nešto šalje loše signale, koji ometaju rad ćelija. Različite su i životne okolnosti kroz koje svako od nas prolazi, tako da se dešavaju razni disbalansi, barem kada je ženski život u pitanju. Kod muškaraca je genetika važna, pa loša genetika može da upropasti i najveći trud.

Bilo kako bilo, ne možemo da ne priznamo da je još od antičkih vremena kosa izvor snage. Trudite se da sakupljate tu „snagu” jer će vam ona poslati poruku ako nešto u vašem organizmu nije kako treba, nikako drugačije do svojim slabijim rastom i opadanjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here