Sa srednjim stručnim školama do poslova sa platom od 2.000 evra!

Srednje stručne škole nude širok spektar obrazovnih profila za zanimanja koja su već godinama deficitarna, a dobro su plaćena. U našem društvu uvreženo je mišljenje da se samo sa fakultetom može postići šestrocifrena plata, ali to nije u potpunosti tačno. Radnici u građevinskoj industriji dostižu plate kao zaposleni u IT sektoru.

Vođeni dugogodišnjim iskustvom u radu sa učenicima, prosvetni radnici iz srednje stručne škole u Novom Sadu navode da njihovih učenika nema na Birou za zapošljavanje. Svi su odmah nakon završetka školovanja pronašli posao, a plate im uveliko premašuju profesorske.

Vanrednim školovanjem do perspektivnih zanimanja

Zanimanja koja se izdvajaju kao najperspektivnija u pogledu finansijske isplativosti su zidar – fasader, armirač – betonirac, rukovalac građevinskom mehanizacijom i građevinski tehničar za visokogradnju. Ukoliko razmatrate mogućnost vanrednog školovanja ili prekvalifikacije, jer želite da pređete na bolje plaćeno radno mesto, ovo su smerovi koje vredi razmotriti.

Vanredno školovanje nikada nije bilo lakše nego danas. Učenicima su obezbeđene mnoge olakšice: nema praćenja nastave, privatne obaveze mogu biti prioritet, gradivo spremaju u vreme koje im najviše odgovara, a profesori su dostupni za lične, telefonske i email konsultacije. Prekvalifikacija kao vid vanrednog školovanja pruža mogućnost promene zanimanja polaganjem razlike ispita, dok stepen obrazovanja učenika ostaje isti.

Jedan korak vas deli od bolje budućnosti, a to je odluka. U nastavku teksta upoznaćemo vas bliže sa deficitarnim obrazovnim profilima koji su dobro plaćeni, a za koje nastavu održava Srednja stručna škola Novi Sad.

Zidar – Fasader

Obrazovni smer zidar fasader jedan je od najtraženijih i najperspektivnijih smerova kada je u pitanju Srednja stručna škola u Novom Sadu. Gde god se zida, gradi od temelja ili renovira već sagrađeno, profesionalni zidari su neophodni. Na njima je celokupan posao.

Profesionalni zidari ne rade lak posao, ali su odlično plaćeni za svoj rad. I pored te informacije, poražavajuće je saznanje da naša država za izgradnju koridora, stambenih i tržnih centara uvozi radnu snagu iz Kine i drugih azijskih zemalja, jer je kod nas nema dovoljno. Zanimanje zidara je deficitarno i sa stečenom diplomom nećete čekati na zaposlenje. Šta više, moći ćete da birate.

Da biste došli do diplome zidara – fasadera možete se upisati na prekvalifikaciju vanrednim školovanjem. Budući zidari se obučavaju da protumače nacrte arhitekti vezane za gradnju objekata i detaljno planiraju budući rad na istom. Oni zidaju i malterišu, ciglom, malterom ili kamenom, a obučeni su da obavljaju i poslove hidroizolacije. Visokogradnja je sve zastupljenija širom Srbije, stoga će radnici ove struke uvek brzo i lako doći do dobro plaćenog posla.

Armirač – Betonirac

Srednje stručne škole u ponudi neretko imaju obrazovni profil armirač – betonac, koji baš kao i profil zidar, garantuje lako zaposlenje i odličnu finansijsku nadoknadu. Radnici ovog zanimanja rade na otvorenom u svim vremenskim prilikama, stoga je i plata srazmerna težini njihovog posla. U ponudi je i vanredno školovanje tj. prekvalifikacija za ovaj perspektivni smer.

Armirači rade na građevini, a podjednako su traženi u poslovima na niskogradnji, visokogradnji i hidrogradnji. Njihov posao se sastoji od ugradnje armature u betonske površine. Armatura se pravi od gvožđa posebne namene, a sastavni je deo temelja, ograda, stubova, stepenica i drugih betonskih konstrukcija. Armatura betonu daje čvrstinu, a istovremeno i elastičnost.Kada se armature postave, zalivaju se betonom, stoga je zanimanje armirača dosta slično zanimanju betonirca.

Ukoliko se odlučite za prekvalifikaciju za zanimanje armirača – betonirca, Srednja stručna škola u Novom Sadu pružiće vam sva potrebna znanja da svoj posao obavljate profesionalno i kvalitetno.

Rukovalac građevinskom mehanizacijom

Gradilišta u Srbiji nikada nije bilo više nego danas, a gde su gradilišta, tu su potrebni i građevinski radnici. Rukovalac građevinskom mehanizacijom jedan je od najbitnijih točkića građevinskog mehanizma. Srednja stručna škola u Novom Sadu nudi mogućnost vanrednog školovanja – prekvalifikacije za ovaj zanimljivi poziv.

Rukovalac građevinskom mehanizacijom rukovodi mehanizacijom koja izvršava kopačke poslove i transportuje određene količine građevinskih materijala. On vodi računa o ispravnosti mehanizacije i obavlja redovno njen tehnički pregled.

Zanimanje rukovalac građevinskom mehanizacijom pruža mnoge mogućnosti za zaposlenje – rad na izgradnji puteva, rad na iskopinama sirovina i nalazištima ruda, u proizvodnji betona i mnogim drugim industrijama. Zavisno od grane industrije za koju se opredelite, plata radnika na građevinskoj mehanizaciji može iznositi do 2000 evra!

Građevinski tehničar za visokogradnju

Za razliku od prethodna tri smera koji su profili trećeg stepena, građevinski tehničar za visokogradnju je obrazovni profil četvrtog stepena i najtraženiji je u građevinskoj školi. Ovaj smer je iz godine u godinu sve traženiji, zbog lake mogućnosti zaposlenja nakon stečene diplome.

Građevinski tehničar za visokogradnju može da obavlja tri vrste posla:

· Izradu nacrta i projekata (plan građevinskog projekta i izrada maketa).

· Izvođačke radove kao šef gradilišta (organizacija radova).

· Vođenje gradilišne dokumentacije i poslove pripreme (izrada tehničke pripreme i kalkulacije).

Građevinski tehničari za visokogradnju jedan deo posla obavljaju u kancelarijama, a drugi deo na terenu. Posao je dinamičan i odgovoran, a plata može biti kao plata prosečnog programera – par hiljada evra.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here