Neverovatne zanimljivosti o Beogradu

Prestonica Srbija poznata je kao grad koji gotovo nikada ne spava. Godinama unazad Beograd privlači veliki broj turista zbog različitih dešavanja atraktivnog za svaki uzrast.

Spoj duha istorije sa modernim trendovima učinio je arhitekturu grada izuzetnom o čemu svedoče brojne fotografije svakoga ko se makar i u prolazu nađe u Beogradu. Građani Beograda su veoma srdačni, gostoprimljivi i trude se da svakome pruže prijatan boravak. Mnogo je detalja koji ovaj grad čine neverovatnim.

Beograd i moderne tekovine

Prvi semafor u Beogradu je postavljen 1939. godine kod Glavne Pošte. Kada je o pošti reč, prva pošta se nalazila na Kalemegdanu i otvorena je u devetnaestom veku. Da je glavni grad uvek pratio svetska dešavanja govori i činjenica da je električna energija uvedena samo nekoliko godina nakon što je to učinjeno u Berlinu i Parizu.

Skrivena pećina

Ispod crkve Svetog Marka kod parka Tašmajdan nalazi se podzemna pećina. Šalitrena pećina služila je u rimsko doba za vađenje kamena od kojih su pravljeni sarkofazi. Sam naziv “Tašmajdan” vodi poreklo od turskih reči za rudnik i kamen što pokazuje da se na ovom mestu nalazio kamenolom.

Grobnice Huna

Ako je verovati istorijskim predanjima, Huni su se u 5. veku nove ere nastanili na području Beograda. Prema jednoj od legendi Atila Bič Božiji ili Atila Hunski pokopan je ispod Beogradske tvrđave.

Prva evropska kafana

Malo je poznato da je na Dorćolu otvorena prva kafana u Evropi davne 1522. godina. U njoj se služila isključivo crna kafa. Osim toga, na Dorćolu su se tokom istorije smenjivale sve važne institucije u Beogradu.

Prednost Beograda kao velikog grada jeste i veliki izbor privatnog smeštaja, koji se nalazi nadomak svih znamenitosti u Beogradu. Od kvalitetnog smeštaja do svih zanimljivih lokacija potrebno je svega nekoliko minuta šetnje. Ne morate se odreći osećaja udobnosti van svoje kuće.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here