Upis u srednje škole 2019/2020

Najpopularnije škole i smerovi

Tenzija oko upisa u srednje škole je prošla i napokon svršeni osmaci ali i njihovi roditelji mogu da predahnu i uživaju u zasluženom godišnjem odmoru. No za one roditelje koje tek čeka upis budućih srednjoškolaca, napetost oko samog odabira škole već sada raste. Pitanja poput: Koju školu odabrati? Da li je ta škola dobar izbor? Ima li perspektive posle nje? – su uvek mučna i opterećavajuća, ponajviše za roditelje.

Zabrinutost je opravdana s obzirom da je prelazak u srednju školu jedan od važnijih koraka u odrastanju svakog tinejdžera, tako da je bitno doneti dobru odluku i to na vreme.

Kako bi se se lakše odlučili i na vreme razmišljali, čak i o finasijskim mogućnostima kada je u pitanju dalje školovanje vašeg deteta, ali i razgovarali o njegovim interesovanjima, ambicijama i željama, tu smo da vam pomognemo sa listom nekih srednjih škola i smerova koje su osmaci ove godine najviše birali.

Gimnazije su uvek u trendu

Gimnazije i ove godine ne kaskaju za ostalim školama i veliki je broj đaka kojima je baš gimnazija bila prva na listi želja. Broj onih đaka koji su upisali društveno-jezički smer, izjednačen je sa brojem onih koji su odlučili da pohađaju prirodno-matematički smer. Najviše prijava je ipak bilo za smer specijalizovanih IT odeljenja, koji je poslednjih godina najtraženiji i već u prvom upisnom krugu bude popunjen broj mesta.

Gimnazija koja je sve više interesantna mladim ljudima jeste i Vojna gimnazija.

Upis na fakultet ili posao posle srednje škole?

Srednje stručne škole oduvek su predstavljale najbolji izbor za sve one koji žele zaposlenje odmah nakon završene srednje škole, ali i za one koji smatraju da određena stručna škola pruža dobru podloga za dalje obrazovanje na fakultetima u oblasti za koju se osnovac odlučio.

Kao jedna od najperspektivnijih profesija današnjice je smer za tehničara informacionih tehnologija. Đaci žele da imaju siguran posao odmah nakon škole i to one najplaćenije, kao što su radna mesta u IT sektoru. Zato su elektrotehničke škole ubedljivo najpopularnije jer nude perspektivnu karijeru nakon završetka škole. Na vrhu interesovanja su i profili poput elektrotehničar računara, elektrotehničar energetike, elektrotehničar za elektroniku, dok je od trogodišnjih smerova tražen smer elektroinstalatera.

Klupe se i ove godine pune i u medicinskim školama. Ove škole su primamljive, jer učenici nakon završetka škole dobijaju diplomu sa kojom odmah mogu naći zaposlenje koje je traženo u zemji, i van nje. Đaci su upoznati sa činjenicom da se medicinsko osoblje najviše traži u inostranstvu i zato je medicinska škola jedna od sve češćih izbora malih maturanata. U Medicinskoj školi su najtraženiji smerovi farmaceutski tehničar, potom medicinska sestra-tehničar i zubni tehničar. Upisuju se i odeljenja za medicinsku sestru vaspitača, odeljenje za pedijatrijsku sestru, a ove godine i novo odeljenje za zdravstvenog negovatelja.

Sve više se kod mladih ljudi budi interesovanje i za neke egzotične perspektivne smerove što je bio slučaj i ove godine. Na primer, upis na smer tehničar vazdušnog saobraćaja iz godine u godinu sve je veći, prvenstveno zbog atraktivnosti ali i korisne obuke koju isti pruža. Učenicima je takođe primamljivo kod ovog smera to što imaju mogućnost da nakon završene srednje škole rade u zemlji ili inostranstvu kao zemaljski stjuardi ili stjuardese na aerodromu, asistiraju u pripremi leta i kontroli ispravnosti vazduhoplovnih površina, objekata i instalacija itd. Zanimljivost smera tehničara vazdušnog saobraćaja ali i sama perspektivnost istog, su odlučujući faktori kod budućih srednjoškolaca pa je ovaj smer sve više popularniji.

U tehničkim školama tražilo se mesto više za smer administratora računarskih mreža, a među traženijima je i smer za telekomunikacije.

Kada je u pitanju oblast saobraćaja, smerovi poput tehničara drumskog saobraćaja i vozača motornih vozila, ali i instruktora vožnje bile su neke od želja malih maturanata. Nautički tehničar je jedan od dva najtraženija zanimanja kada je vodni saobraćaj u pitanju. Ovaj atraktivan smer je pravi izbor za ljubitelje plovidbe i mora, za one koji žele da obiđu svet i koji imaju ambiciju da postanu prvi oficiri na brodu a da za to budu plaćeni po svetskim standardima.

I ove godine su u modi, kada je u pitanju oblast mašinstva i metala, smerovi za automehaničara i tehničara za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina. Brodomašinski tehničar je pored nautičkog tehničara najtraženiji smer kad je plovni saobraćaj u pitanju. Zanimanje je u deficitu, tako da je ovaj smer bio dobar izbor za sve one koji su razmišljali da li da upišu ovaj obrazovni profil.

Navala je i na ekonomske škole, posebno na smer finansijski tehničar ali i ekonomski tehničar kao obrazovni profil četvrtog stepena koji je uvek bio perspektivan i aktuelan.

I dalje su u listi vodećih profila pravo i administracija.

Kada je u pitanju građevinska struka, najtraženiji smer je bio građevinski tehničar za visokogradnju. Ovaj smer je iz generacije u generaciju sve traženiji u našoj zemlji ali i inostransvu s obzirom na činjenicu da se sve više gradi i da je ovaj obrazovni profil uvek preko potreban a pruža velike mogućnosti kad je zaposlenje u pitanju.

Sa sve većim razvojem turizma u našoj zemlji, raste i zainteresovanost osmaka za turističko-ugostiteljske škole.

Za nešto niže obrazovne profile na listama želja najviše je želja bilo za ogledna zanimanja kuvara, mesara, vozača, frizera ali i konobara i turističkog tehničara.

Izbor srednjih škola je velik kao i broj smerova koje iste pružaju. Ono što je sigurno da roditelji i njihova deca treba na vreme da razmišljaju i zajedno naparve kompromis u izboru škole. Nadamo se da će vam neki od ovih smerova koji su osmaci prethodnih godina birali, pomoći u odabiru srednjih škola kada je vaš budući srednjoškolac u pitanju.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here