Zašto letovati na Lefkadi?

Lefkada je jedno od najlepših grčkih ostrva. S razlogom je nazivaju evropskim Karibima, lepoticom Jonskog mora, plavim draguljem. Svaki epitet je potpuno opravdan. Čarobne pejzaže Lefkade rečima i fotografijama nije moguće dočarati. Bez obzira koliko ste priča čuli i slika videli, ostaćete zapanjeni prvim susretom sa ovim čarobnim ostrvom. Šta je to što Lefkadu čini toliko posebnom pročitajte u nastavku teksta.

Prirodne lepote Lefkade

Ostrvo Lefkada krase pejzaži netipični za evropska ostrva, zbog toga neobično podseća na tropske predele. Kada se približavate Lefkadi, ako se odlučite za kopneni prevoz, proći ćete kroz mnogobrojne tunele, od kojih je jedan podvodni. Zatim vas čeka pokretni most, preko kog stižete u živopisni glavni grad Lefkas. Sam put do Lefkade je kao najava za lepotu koju ćete doživeti kada stignete na odredište.

U sredini ostrva izdižu se beli planinski vrhovi, ušuškani u zelenilo četinarskih šuma. Maslinjaci i vinogradi u ravničarskim predelima podsećaju na predivne predele Toskane. Ako se odlučite da iznajmite rent-a-car, što vam od srca preporučujemo, uživaćete u nesvakidašnjim krajolicima, sa kojih se pruža neverovatan pogled. Serpentine i strmi planinski putevi oduševiće avanturiste i

pružiti preko potrebnu injekciju adrenalina.

Ono što je zajedničko plažama Lefkade jeste lepota, a jednako su zastupljene i peščane i šljunkovite plaže. Prostrane su i duge, čiste i uređene, a mnoge od njih su nosioci plavih zastavica. Jonsko more koje ih zapljuskuje je toplo i čisto, a preliva se u neverovatnim nijansama – od mlečno plave do modre u dubinama. Dubina vode se postepeno povećava, stoga je Lefkada idealan odabir kako za pripadnike mlađih generacija, tako i za starije i decu.

Bogato istorijsko nasleđe Lefkade

Lefkada je tokom vekova bila meta mnogih istorijskih imperatora, te su arhitektonski stilovi različiti, od venecijanskog do tipično mediteranskog. Pored lepih primorskih gradića, vredi obići i živopisna sela na obroncima planina. Ulice i trgovi su popločani i prijatni za šetnju, a veliki je broj istorijskih i kulturnih znamenitosti, manastira i šarmantnih belih crkvica.

Dvorac i crkva Agia Mavra zaostavština su venecijanskog osvajača Đovanija Orsinija iz 1300. godine. Agia Mavra je zaštitnica Lefkade, a velika vešta njoj u čast se organizuje svakog 3. maja. Ako se u to vreme zateknete na Lefkadi, očekuje vas veličanstven doživljaj i odličan provod. U blizini Lefkasa nalazi se i manastir Bogorodice Fanemoreni. Veliki je broj muzeja, arheoloških nalazišta, a možete videti i ostatke naselja iz bronzanog doba.

Sa ostrva Lefkada postoje organizovani izleti na druga Jonska ostrva. Možete posetiti Itaku, Kefaloniju, Scorpios, Maduri, čuvenu reku Aheron, vodopade Dimosari, otići do Peloponeza i mnoge druge atrakcije.

Dan na Lefkadi

Dan turiste na letovanju obično uključuje kupanje i sunčanje, evenualno vožnju turističkim brodićem, ali Lefkada ima da ponudi još toliko opcija.

Ako volite sportove na vodi, Lefkada je savršen odabir za vas. Zbog strujanja vetrova, koji se mogu osetiti čak i pod vodom, ovo predivno ostrvo idealno je za surfovanje, kajtsurfing, paraglajding, parašuting i jedriličarstvo. Plaža Vasiliki, nedaleko od gradića Nidri, smatra se najboljim mestom za surfovanje u Evropi. Iskoristite talase, kojih na zapadnoj obali u predvečernjim časovima ima u izobilju. Svu potrebnu opremu možete iznajmiti na plaži, u beach barovima, a na raspolaganju su vam i instruktori.

Lefkada je idealna destinacija za bicikliste i alpiniste. Kad poželite da napravite predah i izađete na kopno, bilo da se odlučite za vožnju bicikla, šetnju ili penjanje, uživaćete u nesvakidašnjim prizorima. Strme planinske staze i bogat biljni i životinjski svet ostrva Lefkada nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ako poželite da vidite ostrvo iz vazduha, opredelite se za izlet malim turističkim avionom.

Noćni provod na Lefkadi

Lefkada je raj na zemlji u svakom smislu, a pomenuta tvrdnja stoji i kada su izlasci u pitanju. Bilo da ste mladi i željni nekonvencionalne zabave, ili više volite mirne večere sa pogledom na more – na pravom ste mestu. Ovo grčko ostrvo se popelo među najpopularnije party destinacije Mediterana, te je letovanje na Lefkadi sve češći izbor onih koji traže ludi letnji provod. Beach barovi organizuju dnevne i noćne žurke, koje su vrlo posećene, a često budu i tematske.

Žurke na izletničkim brodićima, koji polako plove obalom, dok se sa njih razležu ritmovi popularne muzike, organizuju se svako veče. Od vas zavisi šta ćete odabrati – svi muzički žanrovi su jednako zastupljeni i slušani. Na vama je samo da odaberete da li više volite neonska svetla diskoteke, zabave pored bazena ili lud provod na plaži.

Tradicionalno grčko gostoprimstvo

Nije tajna da grčki i srpski narod povezuje višedecenijsko prijateljstvo i međusobno poštovanje i uvažavanje. Grci na Lefkadi su izuzetno dobrodušni i srdačni domaćini, uvek voljni da dočekaju, proćaskaju, pa čak i popiju sa svojim gostima. Možete im se obratiti za savet i preporuke šta god da vas zanima, rado će vam priskočiti u pomoć. Na putovanjima se vezujemo za nove predele koliko i za ljude, a činjenica je da će vam grčki domaćini ostati u najlepšem sećanju.

Iskoristite priliku da probate grčke gastronomske specijalitete, kao što su suvlaki, giros, musake, originalni feta sir, domaće masline i maslinovo ulje. Sva navedena jela spremaju se i kod nas, ali u Grčkoj imaju poseban ukus. Pitajte starosedeoce Lefkade za savet i sigurni smo da će vam s ponosom reći svoje recepte. Za ouzo i metaksu ste sigurno čuli, tradicionalna grčka alkoholna pića, koja svakako vredi probati. Sve u svemu – možemo zaključiti da je Lefkada užitak za sva čula.

Lefkada je idealan odabir za letnji odmor za pripadnike svih generacija, a naročito za mlade. Fascinantni pejzaži, prelep glavni grad, šarmantni zaseoci, odličan provod i dobra hrana i piće, učiniće i vas jednim od zaljubljenika u Lefkadu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here