Kako obnoviti energiju i rešiti se nagomilanog stresa?

U današnje vreme se gotovo svi zaposleni ljudi suočavaju sa svakodnevnim stresom i trošenjem energije. Evo kako se sa tim nose mnogi uspešni pojedinci.

Ulaskom u 21. vek i usvajanjem najnovijih tehnoloških dostignuća, globalno smo postali mnogo efikasnije, tj. produktivnije društvo. Međutim, to je sa sobom donelo i neke izazove, od kojih je možda i najveći onaj kako se kao pojedinci nosimo sa isprogramiranim vremenom i stresom koji sa tim dolazi.

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, iako autor ovog teksta najradije upražnjava posetu spa centru nadomak Novog Sada, naravno kada se javi potreba za relaksacijom tog tipa. Stvar međutim nije toliko jednostavna. Tačno je da hidromasaža, korišćenje saune ili aromaterapija mogu biti od velike pomoći, ali kada je reč o smanjivanju stresa, tu još moraju da se uzmu u obzir i neke druge stvari.

Optimizacija vremena, posebno radnog je od ključnog značaja. Ovde je reč o radu “preko volje” koji je gotovo uvek kontraproduktivan i nanosi više štete nego koristi. Naravno, ovo važi ako imate donekle normalan posao, a ne neki od poslova koje niko ne bi poželeo. Veoma je bitno da kreativnu energiju koristimo onda kada je to najpotrebnije, dakle na poslu. Ona se troši i nemoguće je posedovati je i koristiti u nekoj neograničenoj formi. Osluškujte svoje telo i svoju psihu i optimizujte svoje vreme. Ovo će sigurno biti od velike pomoći.

Oplemenjivanje radnog okruženja je takođe veoma značajno, jer nije svejedno u kakvim uslovima provodite radno vreme. Primera radi, ako je oko vas sve sivo i dosadno, pomalo zastarelo i demode, teško da ćete uspevati da se koncentrišete na tako visokom nivou kao kada biste radili u super opremljenoj modernoj kancelariji koja vam pruža sve uslove za prijatan rad. Da biste oplemenili svoj radni prostor, dovoljno bi bilo da napravite neku manju izmenu, kao na primer da na radni sto stavite cveće ili sliku svog omiljenog autora.

Kada odete kući, otišli ste kući! Ne radite od kuće. Jednostavno je nemoguće biti fokusiran na posao u toku čitavog dana. Ako i pokušate da radite od kuće sa istim žarom i energijom kao što to činite sa radnog mesta, verujte da će vam se to odraziti na sledeći radni dan, koji neće proteći onako kako ste vi to zamislili. Jednostavno, radite kada ste u firmi, kada ste kući onda odmarajte.

Koristite svoje slobodno vreme. Da biste obnovili energiju potrebno je da slobodno vreme provodite u aktivnostima koje volite i sa ljudima koje volite, na primer sa članovima najuže porodice. Isplanirajte slobodno vreme tako da vam bude ugođaj i opuštanje, jer jedino tako možete računati na svakodnevnu kreativnost koju vaš poslodavac očekuje.

I na kraju budite hedonista. Nemojte se ustručavati da slobodno vreme provodite u atmosferi totalne relaksacije i opuštanja. Ako vam to pomaže popijte i piće ili dva. Nemojte preterivati, jer to takođe može biti loše. Možda bi i vama kao i autoru ovog teksta prijala kupka u nekom spa centru? Istražite mogućnosti i probajte da eksperimentišete, višestruko će vam se vratiti. Obećavamo!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here