Pozvati trubače na svadbu, da ili ne?

Mladenci koji su bili u prilici da sami organizuju svoju svadbu suočili su se sa mnogim dilemama. Jedna od njih svakako se odnosi na to da li pozvati trubače na svadbu?

Nije lako organizovati bilo kakav događaj, a pogotovo nije lako organizovati vlastitu svadbu, posebno ako to radite samostalno, tj. ako nema ko da vam pomogne oko organizacije. Ako razmišljate o svim detaljima sasvim sigurno ćete imate mnoge dileme, uključujući i onu najosetljiviju koja se odnosi na odabir muzike.

Pronaći adekvatne muzičare nije nimalo lako iz nekoliko razloga. Pre svega, jer su oni najbolji mesecima, pa i godinama unapred zauzeti. To se odnosi kako na bend koji će zabavljati goste cele večeri, tako i na trubače, ako ste se odlučili da ih pozovete na sopstvenu svadbu. Bilo kako bilo, to je odluka koju morate da donesete što pre, inače će vaš izbor biti ograničen samo na one muzičare koji su slobodni u terminu koji vama odgovara. A složićete se da to nije baš najbolje rešenje, jer nikada ne možete znati šta će vam “zapasti”, ako nemate mogućnost izbora.

Zato sve dileme ostavite za kraj. Rešite prvo muzičare. Koji bend će svirati na svadbi i da li ćete zvati trubače ili ne i koji trubači će svirati, jer ni to nije svejedno. Ima dobrih, koji svoje instrumente koriste na maestralan način, a ima i onih neiskusnih i netalentovanih koji će samo gledati kako da vam uzmu pare.

Ono što je srećna okolnost jeste činjenica što za razliku od običaja koji u mnogome zavise od područja u kome živite, dobri trubači pružaju isti ugođaj, bez obzira odakle su. Tako recimo trubači Vrbasa uglavnom sviraju isti ili sličan repertoar kao i oni iz Vranja ili recimo iz Niša. Koliko dobro sviraju, to takođe nema nikakve veze, jer dobrih muzičara ima i na severu, baš kao i na jugu zemlje.

Da biste odabrali dobar trubački orkestar ne morate da odete na lice mesta kako biste ih poslušali uživo ili na nekoj drugoj svečanosti. Možete bukvalno da ih potražite na internetu. Dobri trubački orkestri imaju svoje stranice i profile na društvenim mrežama. Sve vam je na dohvat ruke. Samo pronađite orkestar po meri i okrenite broj telefona.

U svakom slučaju, poželjno je da dogovorite sve detalje sa šefom trubačkog orkestra. Važno je da ga pitate koliko trubača dolazi i sa kojim instrumentima, kakav repertoar sviraju i ima li prostora za muzičke želje. Da li naplaćuju fiksno, ili se oslanjaju na bakšiš, a naravno bitno je i da dogovorite tačno vreme kada će oni doći u svečanu salu.

Na kraju, želimo vam dobro slavlje i nezaboravnu žurku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here