ŠEST KNJIGA KOJE SVAKI STUDENT MORA DA PROČITA

U moru stručne i manje stručne literature, koja proleti studentskim stolovima i šakama, trebalo bi da se nađu i knjige koje sa izučavanim predmetom nemaju konkretne veze, ali znače mnogo za život. Pogledajte koje smo mi ovde izdvojili.

Za ljubitelje knjiga koji su trenutno „zaglavljeni” na fakultetu i kojima je najvažnija briga kako položiti ispit, često nema vremena da se lista beletristika i dela klasične književnosti, niti bilo šta drugo što nema veze sa predmetima na fakultetu – a kada i ima vremena, ko će još da ga troši u istovetnom položaju, nagnut nad knjigom?

Ipak, ovde smo izdvojili knjige koje nisu suviše dugačke, a izuzetno su vredno štivo, koje mnogo može pomoći studentima koji upravo donose važne odluke u životu.

1. Gospodar muva (Vilijam Goulding)

Ukoliko se ova kratka knjiga nije do sada našla na spisku vaše literature, obavezno je uvrstite! Nije na ovoj listi samo jer je tanka, i ne dajte da vas to zavara – ovu knjigu nije tako lako čitati.

Saznaćete šta se desi kada velika grupa malih dečaka na neodređeno vreme ostane bez nadzora odrasle osobe. Shvatićete da prirodni zakoni i teorija društvenog ugovora koje su nudili filozofi Hobs, Lok i Ruso zapravo uopšte ne moraju da budu logičan sled u društvu bezakonja.

2. Ubiti pticu rugalicu (Harper Li)

Knjiga o odrastanju jedne devojčice i svemu što odrastanje jednog deteta pokriva: od avantura i zabave, odnosa sa prijateljima, pa sve do nepravdi koje pogađaju decu, slabe i ljude drugih rasa.

Ova knjiga podseća nas na to šta je zaista važno u životu, i značaj borbe protiv svake vrste predrasuda. Postoji i čuvena filmska adaptacija ove knjige, koju filmofili smatraju jednim od najboljih ostvarenja sedme umetnosti snimljenih po nekom književnom delu.

3. Zelena Milja (Stiven King)

Ovo delo Stivena Kinga poznatije je u filmskoj verziji, ali ukoliko ga do sada niste pogledali, imate izvanrednu priliku da prvo pročitate vrhunski roman po kome je film snimljen.

U knjizi se radi o zatvoreniku nepravedno optuženom za stravičan zločin, posebnom čoveku koji je dar za čovečanstvo, i policajcu koji zapaža njegove kvalitete i nadljudske, isceliteljske moći. Spoiler alert: završićete je u suzama.

4. Beograde, dobro jutro (Duško Radović)

Naš poznati pisac, novinar, aforističar i TV urednik je za sobom ostavio blago mudrih, vedrih misli o svakodnevici, ljudima i deci. Nadaleko je čuven po aforizmima kojima je budio sugrađane na talasima Radija „Studio B”, kasnije prikupljenim u tri knjige „Beograde, dobro jutro”.

Ove zbirke bi svako trebalo da pročita, ali naročito studenti: u haosu svakodnevice, izgaranju u ambiciji i trci za znanjem, karijerom i novim prilikama, Duško Radović će vas naterati da malo usporite i podsetiti vas na to kako je biti srećan, spokojan i dobar čovek.
„Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti”.

5. Dablinci (Džejms Džojs)

O naravima ljudi koje srećemo svakoga dana, njihovim željama, manama i (ne)postignućima, neobično jednostavno i umešno pisao je Džojs u „Dablincima”.
Džojsovi Dablinci su umnogome nalik nama, i zato je ova zbirka kratkih epizoda iz irskih života univerzalnog karaktera: u sujeti jednog sredovečnog Dablinca možemo i sami da se prepoznamo!

Bez obzira na relativno pesimističan ton zbirke, sigurno je da je nećete ostaviti nedovršenu knjigu – za nju nas veže osvežavajuće bistar stil, bez mnogo ukrasa, i fantastična dinamika pričanja priča.

6. Stakleno zvono (Silvija Plat)

Ovaj kultni roman slavne američke spisateljice objavljen je pod pseudonimom Viktorija Lukas, i delimično je zasnovan na životu same Silvije Plat.

Knjiga prati junakinju knjige Ester Grinvud, tokom prilike koja joj se ukazala kada je pobedila na konkursu za studente i njena maštanja da postane spisateljica. Međutim, u tim trenucima je ophrvana teškim zahtevima koji se stavljaju pred žene u tom periodu, ličnim problemima s depresijom, i drugim teškim zahtevima realnosti u kojoj se mi, kao obični ljudi, često ništa i ne pitamo.

Roman „Stakleno zvono” je dragocen, neobično iskren i veran prikaz unutrašnjeg stanja jedne žene, koji na momente plaši svojom moći da nam čita misli.

Iskoristite višak vremena i obogatite svoje čitalačko iskustvo čitanjem jedne od knjiga sa ove liste. Bilo da volite realizam, pesimizam, mudrost ili akciju, na ovom kratkom spisku ćete sigurno pronaći knjigu koja će vam naročito prirasti za srce i ostati zauvek u sećanju.

Dragan Antić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here