REKORDERI: 15 PASA KOJI SU UŠLI U GINISOVU KNJIGU REKORDA

Psi su po mnogo čemu posebne životinje. Mogu biti džinovski, minijaturni, živahni, lenji, manje ili više inteligentni, bezdlaki ili čupavi. Ono što im je zajedničko je velika privrženost vlasniku, zbog čega ih često nazivaju najboljim čovekovim prijateljem.  Svaki pas ima neku specifičnu karakteristiku po kojoj se razlikuje od ostalih predstavnika svoje vrste, bilo da je reč o fizičkom izgledu, o karakteru ili pak o nekoj veštini koju je uspeo da nauči. Neki su psi, zbog svojih specifičnih karakteristika upisani i u Ginisovu knjigu rekorda, a mi smo izdvojili najzanimljivije među njima.

1. Zevs, najviši pas na svetu u istoriji

najvisi pas na svetu

Najviši pas svih vremena je mužjak danske doge Zevs, vlasnice Denis Durag iz Ostega, država Mičigen. Kada stoji na sve četiri noge, Zevs je visok 111,8 cm, a ako se podigne na zadnje noge, dostiže neverovatnih 213 cm. Poređenja radi, toliko je visok Nenad Krstić nekadašnji kapiten košarkaške reprezentacije Srbije. Zevs ima 70 kg i jede dnevno punu putnu torbu hrane za pse. Od prethodnog rekordera Džinovskog Džordža, takođe psa iste rase, Zevs je viši za oko 2 cm.

2. Lizi, najviša živa ženka

najveća ženka psa

Lizi, crno-bela danska doga vlasnika Grega Sempla iz Fort Majersa (Kalifornija), najviša je živa ženka na svetu. Njena visina iznosi 96,41 cm. Ovaj nežni pseći džin toliko je velik, da mu činiju sa hranom stavljaju na stolicu, jer zbog visine nije u stanju da spusti njušku do poda. Njen vlasnik kaže da je Lizi kao štene bila veoma nespretna jer su joj šape bile ogromne. Danas je Lizi jedan opušten, miran pas koji najviše uživa u vožnji automobilom.

3. Brendi, najmanji živi pas na svetu (dužina)

najmanji pas

Najmanji pas na svetu po dužini koji je još uvek živ je Heven Sent Brendi, ženka čivave, čija dužina od nosa od repa iznosi svega 15,2 cm. Brendi je stara 15 i po godina (rođena je u decembru 2003. godine) i živi sa svojom vlasnicom Pauletom Keler u gradu Largo u Kaliforniji.

4. Mili, najmanji živi pas na svetu (visina)

najmanji pas

Ženka čivave je takođe i najniži živi pas na svetu. To je Mili, visoka samo 9,65 cm, upisana kao rekorder u Ginisovu knjigu februara 2013. godine. Mili je stara 5,5 godina i živi sa vlasnicom Vanesom Semler u Doradu, Portoriko.

5. Harbor, pas sa najdužim ušima (trenutno)

pas sa najdužim ušima

Harbor je mužjak rase Gonič rakuna, vlasnik najdužih ušiju među živim psima. U Ginisovoj knjizi rekorda zapisano je da Harbor ima uši duge 31,1 cm (levo) i 34,3 (desno uho). Vlasnica ovog dugouhog simpatičnog psa je Dženifer Vert , Kolorado.

6. Tajger, pas sa najdužim ušima u istoriji

pas sa najdužim ušima

Gonič Svetog Huberta je rasa pasa čiji je predstavnik, mužjak Tajger zabeležen u Ginisovoj knjizi rekorda kao pas sa najdužim ušima svih vremena. U knjizi rekorda zabeleženo je da je njegovo desno uho imalo 34,9 cm dužine, a levo 34,2 cm. Tajger je bio pas Brajana i Kristine Flesner, bračnog para iz grada Sent Džozef, država Ilinois. Pobednik je mnogih izložbi i nosilac preko 180 titula prvaka rase. Primljen je u „Kuću slavnih pasa goniča“ 2003. godine. Uginu je 2009. godine.

7. Keon, pas sa najdužim repom na svetu

pas sa najdužim repomMužjak Irskog vučjeg hrta po imenu Keon poseduje najduži rep od svih pasa na svetu. Dužina njegovog repa je 76,8 cm, što je za 4,5 cm duže od repa prethodnog rekordera, takođe pripadnika rase Irski vučji hrt. Iako njegovo ime prevedeno sa Irskog znači „hrabri ratnik“, Keon je, prema rečima njegovog vlasnika Ilsa Lutsa, ustvari jedan nežni džin. Pas sa svojim vlasnicima živi u Vesterlu, u Belgiji.

8. Pagi, pas sa najdužim jezikom

pas sa najdužim jezikom

Pas sa najdužim jezikom na svetu je pikinezer Pagi. Dužina njegovog jezika iznosi 11,43 cm.

9. Smarf, pas rekorder u izvođenju trikova

pas sa najviše trikovaSmarf je šestogodišnji Rasel terijer koji je Ginisov rekorder u izvođenju trikova. Za jedan minut od izvede 32 različita trika. Njegov širok repertoar obuhvata prolaz unazad kroz noge, okretanje u krug, prevrtanje, puzenje unazad, hodanje na zadnjim nogama, imitiranje ljudskog govora lavežom, pa čak i spravljanje čaja. Smarf živi sa svojom gazdaricom i trenerom Sarom Hamfris u grofoviji Harfordšir u Velikoj Britaniji.

10. Džif, šampion u hodanju na dve noge

psi u ginisovoj knjizi rekorda

Džif, pomeranski špic, dvostruki je Ginisov rekorder – u hodanju na 10 m na zadnjim nogama (6,56 s) i u hodanju na 5 metara na prednjim nogama (7,76 s). Ovaj simpatični psić iz Los Anđelesa svakodnevno vežba hodanje na dve noge, a da bi postavio novi rekord morao je da pređe razdaljine od 5 i 10 m na dve noge za manje od 10 sekundi. I to je učinio iz prvog pokušaja. Zbog svojih neverovatnih talenata Džif je velika zvezda društvenih mreža, a pojavljuje se i u većem broju televizijskih reklama.

11. Sinderela Mej, pseći šampion u skoku u vis

psi ginisovi rekorderi

Svetski rekord u skoku u vis među psima oboren je na Nacionalnom takmičenju pasa „Pseći izazov“ održanom 07. oktobra 2006. godine u Grej Samitu, država Misuri. Skok je izvela Pepeljuga (Sinderela Mej), ženka engleskog hrta.

12. Norman, najbrži pas na skuteru

psi ginisovi rekorderi

Najbrži pas u vožnji skutera je Norman, mužjak Briješkog ovčara koji 30 m na skuteru pređe za 20,77 s, što je za 9 sekundi brže u odnosu na prethodni rekord. Norman ume da vozi i bicikl, trotinet i skejt.

13. Tvinki, šampion u bušenju balona

psi ginisovi rekorderi

Tvinki, mužjak Rasel terijera najbrži je pas kada je u pitanju bušenje balona. On je probušio 100 balona za 39,08 sekundi, čime je oborio prethodni rekord od 41,67 sekundi. Tvinki živi u Kaliforniji sa svojom vlasnicom i trenerom Dori Siterli.

14. Midži, najmanji policijski pas na svetu

najmanji policijski pas na svetu

Sa 28 cm visine i 58 cm dužine, Midži, ženka mešanac čivave i pacovskog terijera, upisana je u Ginisovu knjigu rekorda kao najmanji policijski pas na svetu. Midži radi kao policijski službenik zajedno sa svojim vlasnikom, šerifom Delom Meklelandom u njegovoj kancelariji u Čardonu, država Ohajo. Specijalizovana je za otkrivanje narkotika.

15. Blui, najstariji pas svih vremena

Blui, mužjak australijskog pastirskog psa živeo je, verovali ili ne, 29 godina i 5 meseci, što ga čini najdugovečnijim predstavnikom svoje vrste za koga se zna u javnosti. Rođen je 1910. godine. Više od 20 godina čuvao je stada goveda i ovaca, pre nego što je uspavan, novembra 1939. godine.

Većina pasa ima životni vek između 8 i 15 godina, zavisno od rase. Zabeleženi slučajevi pasa koji su živeli duže od 20 godina su veoma retki, a kada ih bude obično se radi o pripadnicima manjih rasa.

Dragan Antić

Foto: guinnessworldrecords.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here