TAJNA SMARAGDNE PLOČE

U drevna vremena, ljudi su navodno koristili Smaragdnu ploču, jedan od najstarijih poznatih alhemijskih tekstova, u svrhu pronalaženja kamena mudrosti. Prema verovanju, ta mitska supstanca može da pretvori metal u zlato, ali i da produži život, podmladi ili čak omogući besmrtnost.

smaragdna ploča
Foto: Fæ

Autorstvo Smaragdne ploče pripisuje se Hermesu Trismegistosu, sinkretističkom božanstvu nastalom kombinacijom grčkih i egipatskih bogova – Hermesa i Tota. Sve do srednjeg veka, ona je bila velika nepoznanica, a najstarije preživele kopije napisane su na arapskom jeziku između šestog i osmog veka. Tekst je na latinski preveo Hugo Santaljski u 12. veku, a našao se i u proširenom izdanju Tajne tajni (lat. Secretum Secretorum). U 14. veku alhemičar Ortolanus izneo je svoje tumačenje Smaragdne ploče, koje je i dan-danas na raspolaganju naučnicima i znatiželjnicima.   

Kasnije je čak i Isaka Njutna, jednu od najvećih ličnosti u istoriji nauke, privukla alhemija. Njegov prevod teksta ploče pronađen je među njegovim papirima koji se nalaze u bilblioteci na Univerzitetu u Kembridžu, a u njemu stoji sledeće:

 1. Istina, bez laži, pouzdana istina.
 2. Ono što je dole je kao ono što je gore, a ono što je gore je kao ono što je dole, kako bi se izvršila čudesna dela jedne stvari.
 3. I kao što su sve stvari proistekle od jednog, meditacijom jednog, tako su sve stvari nastale od te jedne stvari, prilagođavanjem.
 4. Sunce je njegov otac, Mesec njegova majka, vetar ga je nosio u svojoj utrobi, Zemlja je njegova sestra.
 5. Otac svega, stvaralac celog sveta je ovde.
 6. Njegova sila ili snaga je potpuna ako je preobražena u zemlji.
 7. Odvojićeš zemlju od vatre, tanano od grubog, marljivim radom.
 8. Uzdiže se sa zemlje put neba i zatim se spušta na zemlju, primajući snagu superiornih i inferiornih stvari.
 9. Tako ćeš zadobiti svetsku slavu.
 10. I sva tama će odleteti od tebe.
 11. Njegova sila je iznad svega, jer nadvladava svaku tananu stvar i prodire kroz svaku čvrstu stvar.
 12. Tako je stvoren svet.
 13. Odatle će proisteći zadivljujući oblici, na ovde opisan način. Zato su me prozvali Hermes Trismegistos, jer posedujem tri dela filozofije celog sveta.
 14. Ono što sam rekao o delovanju Sunca je ostvareno i završeno.

Posle Njutna, brojni istraživači pokušali su da prepoznaju konkretno značenje šifrovanog teksta. S tim u vezi, predstavili su niz teorija o pretvaranju metala u zlato, ali i o tajni besmrtnosti. Iako nema nikakvih dokaza koji idu u prilog činjenici da je Nikolas Flamel, koga prati glas najvećeg srednjovekovnog alhemičara, uspeo u tome, ima onih koji u to i te kako veruju.

>>Potraga za Svetim gralom

>>Misteriozna otkrića na koja nauka nema odgovor

>>Misterije starog Pariza

>>Zemlje za koje se veruje da su misteriozno nestale

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here