MISTERIJA BRODA “MERI SELEST”

Trgovački brod Meri Selest isplovio je 7. novembra 1872. godine iz Njujorka ka Đenovi u Italiji, međutim, tamo nikad nije stigao. Nepunih mesec dana nakon što je krenuo na put, brod je pronađen kako pluta u blizini Portugalije, sam bez igde ikog.

mary celeste
Brod “Meri Selest” dok je nosio ime “Amazon”

Meri Selest su Britanci 1861. godine registrovali pod imenom Amazon. Nakon nekoliko nesrećnih slučajeva, uključujući i iznenadnu bolest i smrt prvog kapetana, kao i sudar sa drugim brodom na Lamanšu, Amazon je dobio novog vlasnika preko okeana i prekršten je u Meri Selest. Od tad, pa sve do nesrećnog puta od Njujorka ka Đenovi 1872, brod je plovio bez ikakvih komplikacija.

Krajem oktobra 1872. godine počeo je utovar oko 200.000 litara otrovnog denaturisanog alkohola, a već 7. novembra brod Meri Selest napušta njujoršku luku i uplovljava u plavi okean. Posadu broda činili su kapetan Bendžamin Brigs koji je na put poveo suprugu Saru i dvogodišnju ćerku Sofiju, zatim prvi oficir Albert Ričardson i još šestoro pomoćnih članova. Dana 4. decembra, nepunih mesec dana nakon što je Brigs sa posadom isplovio, osmatrač broda Dei Gratia opaža Meri Selest kako pluta između Azorskih ostrva i kopnenog dela Portugalije, a bližom inspekcijom utvrđeno je da na brodu nema nikog. U poslednjem zapisu brodskog dnevnika stoji da je brod 25. novembra bio oko 800 kilometara udaljen od mesta gde su ga devet dana kasnije pronašli članovi posade broda Dei Gratia. Na brodu, koji je bio u plovnom stanju, nisu pronađeni nikakvi tragovi nasilja, tovar je bio skoro netaknut, a zalihe hrane i vode bile su dovoljne za šest meseci. Primećeno je da fali jedan čamac za spasavanje, kao i hronometar i sekstant, a ostavljene neispušene lule ukazuju na to da je posada napustila Meri Selest u velikoj žurbi.

meri selest
Članovi posade broda “Meri Selest”: Kapetan Bendžamin Brigs, prvi oficir Albert Ričardson, Sara Brigs i Sofija Brigs

Iako postoje razne teorije, nemoguće je sa sigurnošću utvrditi zbog čega je kompletna posada broda Meri Selest u žurbi napustila ispravno plovilo. Neki su sugerisali da je posada pala u ruke gusarima koji su ih ubili i bacili u more, međutim ova teorija je odbačena budući da sa broda ništa nije odneto. Prsti su upirani čak i na posadu broda Dei Gratia, ali opet, na brodu Meri Selest ne postoje nikakvi tragovi nasilja koji bi potkrepili ovu optužbu. Takođe, mnogi su se osvrtali na razne vremenske neprilike, međutim nije zabeleženo da su brodovi koji su u to vreme koristili istu rutu prijavili oluju.

Kapetan Dejvid Vilijams tvrdi da je brod Meri Selest najverovatnije napušten zbog podvodne erupcije ili zemljotresa. Kako je na brodu pronađena manja količina vode, a nekoliko buradi alkohola je bilo proliveno, on tvrdi da je ovo posledica nekog potresa. Kapetan Bendžamin Brigs se verovatno uplašio da će alkohol i njegova isparenja izazvati eksploziju na brodu usled trenja buradi, što ga je navelo da napusti brod zajedno sa svojom posadom. Pretpostavka da se eksplozija zaista i dogodila odbačena je kako na brodu nije pronađen nikakav trag požara, međutim naučnici sa Univerziteta u Londonu izveli su eksperiment kojim je dokazano da talas plamena praćen hladnim vazduhom ne mora da ostavlja za sobom čađ, niti bilo kakve znake sagorevanja.

Jedina, za sad, sigurna stvar je da su članovi posade broda Meri Selest napustili plovilo. Tela, kao ni čamac za spasavanje nikad nisu pronađeni, a rodbina i prijatelji tvrdili su da nikad nisu čuli bilo šta o nestalim ljudima. Porodica Brigs za sobom je ostavila sedmogodišnjeg sina koji nije mogao da pođe na put s njima, pa je tako malo verovatna jedna od tvrdnji da su pobegli i nastavili svoj život u Španiji ili Portugaliji. U međuvremenu, brod Meri Selest i sudbina njegove posade nastavljaju da budu jedna od najvećih pomorskih misterija svih vremena.

>>Brodovi koje je zadesila sudbina Titanika

>>Misterija Bermudskog trougla

>>20 zanimljivih činjenica o Titaniku

>>Tragedija na Djatlovljevom prolazu – misterija stara više od pola veka

>>Zemlje za koje se veruje da su misteriozno nestale

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here