TOP 10: DREVNI SPOMENICI PODIGNUTI U ČAST ŽENA

Brojne drevne struktrure, koje odolevaju vremenu, posvećene su bogovima ili muškarcima, dok je vrlo malo onih podignutih u čast žena.

1. Mauzolej posvećen Heleni, majci cara Konstantina

mauzolej
Foto: Mario1952

Za ovu drevnu građevinu u Rimu, sagrađenu od strane rimskog cara Konstantina Velikog između 326. i 330. godine, prvobitno se mislilo da je posvećena njegovoj sestri Konstanciji. Međutim, on ju je namenio svojoj majci, koja je po nekima bila konkubina njegovog oca Konstancija I Hlora, a po drugima supruga. Umrla je krajem 328. ili početkom 329. godine i zbog propagiranja hrišćanske vere i pronalaska neprocenjivih svetih artefakata, proglašena je sveticom. 

>>Sve što niste znali o padu Rimskog carstva

2. Bazilika Svete Marije Velike

Foto: Pierre-Selim Huard
Foto: Pierre-Selim Huard

Delovi ove građevine potiču iz vremena pontifikata pape Siksta III, tj. iz 5. veka. Posvećena je Presvetoj Bogorodici, a o njoj postoji i stara legenda, koja se vezuje za jedan rimski bračni par, koji nije mogao da ima decu, pa je stoga nameravao da donira novac crkvi. Tom mužu i ženi se u snu javila Bogorodica i rekla im da izgrade crkvu na mestu na kome je te noći pao sneg. Narednog dana, muž i papa Liberije, koji je imao isti san, odvažili su se da urade kako im je rečeno, što je razlog zbog kog se Sveta Marija Velika, zbog čuda padanja snega usred avgusta, često naziva Snežna Gospa. Bazilika podignuta njoj u čast prošla je kroz brojna renoviranja, ali se uprkos tome, smatra jednom od najstarijih u Evropi.

3. Grobnica Šanguan Vanergrobnica-kineske-premijerke

Šanguan Vaner, zbog svoje političke važnosti često nazivana premijerkom, je unuka jednog uglednog zvaničnika iz vremena vladavine dinastije Tang. Živela je između 664. i 710. godine, a kao trinaestogodišnjakinja postala je savetnica prve kineske carice Vu Zetian, a kasnije i druga supruga njenog sina, s tim što je istovremeno imala ljubavnu vezu i sa njenim ljubavnikom i nećakom. Njena grobnica otkrivena je u septembru 2013. godine u blizini aerodroma u Sjanjangu i veoma je bitna zbog proučavanja dinastije Tang.

4. Arheološko nalazište El Bruho

el-bruho
Foto: Kevstan

Arheološko nalazište El Bruho nalazi se u Peruu, gde najveće građevine datiraju iz vremena Moča, matrijarhalnog društva iz drevne Južne Amerike. U jednoj od njih, okarakterisanoj kao grobnici, pored posmrtnih ostataka petoro dece i dvoje odraslih, žrtvovanih u čast sveštenice, pronađeno je i nekoliko artefakata. Inače, klimatske promene koje su posledica snažnog El Ninja, pojave koja utiče na temperature mora i vazduha, ili pak socijalni nemiri, vezuju se za pad Moča. Još jedna grobnica, u kojoj se nalazi 1.700 godina stara mumija kojoj je dato ime Cao, otkrivena je 2006. Bogatstvo grobnice, kao i prisustvo oružja, ukazuju da je ona možda bila vrhovna sveštenica ili čak vladar Moča.

5. Rahilina grobnica

rahilina grobnica

Rahilina grobnica smeštena je na severnom ulazu u Vitlejem, grad udaljen oko deset kilometara od Jerusalima. Rahila ili Rahel je bila biblijska proročica i prva žena proroka Jakova. Njena grobnica smatra se jednim od tri najveća i najsvetija mesta u judaizmu, a kako je povezana sa plodnošću, brojne žene koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju tu dolaze na hodočašće.

6.  Grobnica princeze Šert Nebti

šert nebti

Šert Nebti je drevna egipatska princeza iz Pete dinastije, čiji je osnivač bio Userkaf, a koja je vladala oko 2.500 godine pre nove ere. O njenom životu zna se vrlo malo. Njena grobnica okrivena je 2012. godine od strane čeških arheologa, a ona se često navodi kao kći faraona Men Salba, međutim čovek sa tim imenom nikada nije postojao, pa se pretpostavlja da greška potiče iz pogrešnog prevoda arapskog saopštenja za štampu. Zašto je Šert Nebti sahranjena daleko od većine vladara tog toba, ali i to kakve se još misterije vezuju za područje na kom je otkrivena njena grobnica, tek treba da se otkrije.

>>Zanimljivosti o drevnom Egiptu

7. Grobnica velike kraljice Maja

maje
Civilizacija Maja

Kabel se smatra najvećom vladarkom civilizacije Maja, a njena grobnica, koja datira iz 7. veka, otkrivena je 2004. godine. Eksperti smatraju da je ova kraljica imala veći uticaj od svog supruga, a otkriće njenog večnog doma, ojačalo je diskusiju o ulogama žena u majanskom društvu.

8. Mauzolej Cecilije Metele

cecilijina grobnica
Foto: Livioandronico2013

Cecilija Metela je bila kćerka rimskog konzula i vojskovođe Kvinta Cecilija Metela Kretika. Pripadala je Metelima, jednoj od najuglednijih rimskih porodica svoga doba. Njena grobnica spada među najočuvanije i najpoznatije spomenike duž Apijskog puta.

9. Hram faraonke Hatšepsut

hram

Hatšepsut je bila egipatska vladarka i žena za vreme čije vladavine je Stari Egipat procvetao, a ekonomija zemlje se značajno razvila. Iako se posvetila podizanju brojnih građevina, hramova i spomenika, naslednici ove vladarke su učinili sve kako bi ona bila izbrisana iz istorije. Njen hram-mrtvačnica koji je izgrađen u kompleksu Deir el-Bahri na zapadnoj obali Nila, smatra se jednim od arhitektonskih čuda Starog Egipta. Više o legendarnoj Hatšepsut možete da pročitate OVDE.

10. Večni dom kraljice od Sabe

Foto: A. Davey
Foto: A. Davey

Duboko u prašumama Nigerije, nalazi se mesto za koje mnogi veruju da je poslednje počivalište kraljice od Sabe. Različiti izvori nazivaju je još i Bilkis i Makeda, a njeno pravo ime ili to da li je zaista ikada živela, predstavljaju misteriju i dan-danas.

>>30 žena koje su promenile istoriju

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here