007 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O DŽEJMSU BONDU

001. Tvorac serije romana o Džejmsu Bondu bio je obaveštajni oficir

Džejmsa Bonda stvorio je 1953. godine britanski pisac i novinar Ian Fleming koji je takođe bio obaveštajac u britanskoj mornarici. Kao obaveštajni oficir, Fleming je bio umešan u planiranje operacije Mleveno meso i operacije Zlatno oko tokom Drugog svetskog rata, a njegov rad tokom rata i kasnije kao novinara dao je mnogo pozadine i detalja romanima o Džejmsu Bondu. Fleming je kasnije izjavio da je Džejms Bond mešavina svih tajnih agenata i diverzanata sa kojima se susreo u ratu.

002. Džejms Bond je dobio ime po ornitologu

Ian Fleming je želeo da glavni akter njegovih romana ima najjednostavnije i najdosadnije moguće ime. Kako je bio strastveni posmatrač ptica, u svojoj biblioteci je imao knjigu Ptice Zapadnih Indija čiji je autor bio američki ornitolog Džejms Bond. Tada je Fleming dobio ideju: ovo kratko, romantično, ali veoma muževno ime bilo je ono što mu je potrebno.

003. Inspirisan Srbinom

Jedan od tajnih agenata po kome je Džejms Bond rađen bio je i Srbin Dušan Popov. Popov je rođen u Titelu 1912. godine u porodici bogatih trgovaca i bio je srpski obaveštajac, odnosno jugoslovenski dvostruki agent koji je radio za MI6 tokom Drugog svetskog rata. Tajno ime mu je bilo Tricikl kako se nazivala i špijunska mreža u koju je bio uključen.

004. Šon Koneri bio je prvi Džejms Bond

O agentu 007 snimljeno je ukupno 26 filmova i uloga glavnog aktera pripala je mnogim poznatim glumcima, a prvi među njima bio je Šon Koneri. Međutim, uloga u prvom filmu nije bila i jedina jer je u narednim godinama izabran da glumi Džejmsa Bonda u još šest filmova.

005. Piće na svake 24.3 minute

U Flemingovim romanima Džejms Bond je strastveni pušač koji popuši oko 70 cigareta dnevno, a Šon Koneri se u prvim filmovima nije u potpunosti pridržavao toga. Kad je ulogu tajnog agenta 007 dobio Rodžer Mur, on je želeo da napravi razliku između njegove i Šonove uloge pa je tako umesto cigareta pušio cigare. Čak mu je ugovorom bilo zagarantovano da će biti snabdeven neograničenim količinama cigara za šta je bio obezbeđen budžet od nekoliko hiljada dolara. Što se tiče alkohola, Bond je u romanima popio 317 alkoholnih pića što je po jedno na svakih sedam stranica. U filmovima je viđen kako pije čak 114 puta, odnosno po jedno piće na svake 24.3 minute. Omiljeno piće mu je, znate, klasičan votka martini, promućkan, ne promešan.

006. Kritika zbog oružja

U prvih nekoliko romana, Džejms Bond je bio naoružan poštoljem Beretta 418 nakon čega je Flemingu stiglo pismo eksperta za naoružanje Džefrija Butrojda. On je uputio kritiku autoru romana zbog, kako kaže, ženskog pištolja koji nije prikladan za jednog tajnog agenta i savetovao mu da ubuduće koristi Walther PPK što je ovaj prihvatio. Butrojd je Flemingu dao još neke savete u vezi naoružanja koje bi trebalo da koristi u romanima, a on je u znak zahvalnosti MI6 oružara u svojim romanima nazvao major Butrojd i u Dr. No M ga predstavlja Bondu kao najvećeg stručnjaka za malo naoružanje na svetu.

007. Bond…Džejms Bond

Američki filmski institut je 2005. godine proglasio Džejmsa Bonda za trećeg najvećeg filmskog heroja svih vremena. Takođe, 2001. godine britanski ljubitelji velikog platna proglasili su citat Bond…Džejms Bond za najvoljeniji citat u istoriji filma.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here