TOP 10: NEOBIČNI MUZIČKI PRAVCI

U svetu muzike, pored ustaljenih muzičkih pravaca, postoje i oni koji su nastali kombinacijom dva ili više žanrova. Neki od njih su doživeli veliku popularnost, dok su drugi, iako su nastali iz nespojivih stvari, ipak proglašeni muzičkim pravcima i imaju svoju malu i vernu grupu obožavalaca.

piratski-metal

1. Burger-Highlife

Ovaj muzički pravac prepoznatljiv je po veselom zvuku gitare, sa mešavinom džeza u kom dominira horna, kao i zvucima sintisajzera. Iako se smatra nemačkim stilom muzike, žanr burger-highlife vodi poreklo iz Gane, tačnije to je muzika ganske imigracije u Nemačkoj.

2. Unblack Metal

Unblack metal se ne razlikuje po mnogo tome od black metala osim po tekstovima. Kako se black metal često povezuje sa satanizmom i propagira mračnu stranu, unblack metal bendovi u svojim tekstovima propagiraju hrišćanske ideale i glorifikuju Isusa i sve to uz snažno pevanje iz sveg glasa praćeno tvrdim zvukovima.

3. Chiptune

Chiptune, chipbreak ili chip muzika je forma elektronske muzike nastala korišćenjem zvučnih čipova iz starih video konzola. Uglavnom sve pesme iz ovog žanra podsećaju na stare igrice iz 80-ih godina prošlog veka, iako ima i onih koje sadrže i tekst ili elemente nekog drugog žanra.

4. Visual Kei

Visual Kei je pokret među japanskim muzičarima koji karakteriše androgeni izgled, ogromna kosa i mnogo šminke. Kako ne postoji određeni zvuk karakterističan za ovaj pokret, mnogi smatraju da visual kei ne može da se smatra muzičkim pravcem već modnom potkulturom, a žanrovi koje oni sviraju kreću se od glam roka do hevi metala.

5. Piratski metal

Objašnjenje ovog muzičkog pravca prilično je jednostavno – svi piratski metal bendovi pevaju o piratima, odnosno gusarima. Zvuk koji je karakterističan za ovaj muzički pravac podseća na svaki drugi metal pravac uz elemente mornarske muzike. Bendovi nastupaju obučeni kao pirati pred publikom koja na nastupe dolazi isto tako obučena.

6. Shoegazing

Shoegazing se predstavlja kao podžanr alternativnog roka i karakterističan je po tome što pevač, umesto interakcije sa publikom, na nastupu stoji mirno pognute glave, gledajući u svoje cipele (zbog čega je podžanr i dobio takav naziv).

7. Wizard rock

Wizard rock ili čarobnjački rok je žanr u kom bendovi pevaju o, kako sam naziv pravca kaže, čarobnjacima. Uprkos činjenici da u književnosti i na filmu postoji mnogo poznatih čarobnjaka, wizard rock bendovi najčešće biraju da pevaju o Hariju Poteru.

8. Bubblegum Dance

Ovaj pravac vodi poreklo iz Danske i karakteriše ga veseli zvuk sa neozbiljnim tekstovima koji nemaju smisla. Pesme ovog pravca često se opisuju kao zabavne i detinjaste zbog čega se može pomisliti da su namenjene deci, međutim tekstovi su često sugestivni i nisu primereni za mlađe.

9. Jawaiian

Jawaiian je, kratko i jasno, havajski rege. Narod sa Havaja počeo je da kombinuje rege sa lokalnim zvukom početkom osamdesetih godina prošlog veka i prošlo je nekoliko godina dok novi zvuk nije proglašen muzičkim žanrom.

10. Space disco

Space disco ili svemirski disko je kombinacija disko muzike i futurističkih zvukova i tema. Ovaj žanr postao je popularan sedamdesetih godina s pojavom popularnih futurističkih filmova, a izvođači su se, naravno, oblačili u tom stilu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here