POPULARNI BEND DROPKICK MURPHYS PRVI PUT U BEOGRADU

Jedan od najvećih aktuelnih keltik-pank bendova, bostonski sastav Dropkick Murphys, u sklopu evropske turneje kojom obeležavaju dve decenije postojanja, dolaze u Beograd, gde će 8. februara održati koncert u Domu omladine Beograda.

dropkicks murphys

Na ovoj turneji pratiće ih hardkor sastav Slapshot, koji sami članovi Dropkick Murphysa navode kao jedne od uzora iz mladosti, najavila je kuća Lampshade Media. Slapshot je u dva navrata svirao u Beogradu, daleke 1992, kao i dve decenije kasnije, ali nema sumnje da će se ovaj njihov nastup umnogome razlikovati od prethodna dva, obzirom da će Džek Keli i ostatak ekipe nastupiti na velikoj sceni i pred definitivno mnogo više publike. Dropkick Murphys nastali su 1996. godine svirajući pank rok sa elemetima irskog folka. Prvi put šira javnost saznala je za njih naredne godine kada ih je prijateljski bostonski ska-pank bend Mighty Mighty Bosstones poveo na turneju kojim je promovisao svoj tada akuelni album Let’s Face It. Nedugo zatim i Dropkick Murphys objavili su svoj album prvenac Do Or Die, koji je bio pravo osveženje na pomalo monotonoj američkoj pank sceni. Album je producirao Lars Frederiksen iz Rancida, a iza benda stala je izdavačka kuća Hellcat Records. Kada je originalnog pevača Majka Mekolgana ubrzo zatim zamenio Al Bar iz sastava The Bruisers, mnogi su bili skeptični pomislivši neće to više biti to.

Već naredna ploča The Gang’s All Here pokazala je upravo suprotno, obzirom da je svetska popularnost Dropkick Murphysa rapidno porasla, a bend se i dalje držao pank roka sa primetno više upliva elemenata irskog folka. Na narednom albumu Sing Loud Sing Proud koji se pojavio 2001. godine zvuci tradicionalnih irskih instrumenata (mandolina, gajde, harmonika, frula) učinili su da Dropkick Murphys postane svetska atrakcija i predvodnik takozvanog keltik-pank zvuka. Singl Tessie iz 2004. vinuo je Dropkick u orbitu. Bio je to prvi njihov mejnstrim hit, koji se vrteo i veoma visoko kotirao na raznim svetskim top listama. Božićna evropska turneja sa legendarnim sastavom The Pogues, približila je Dropkick Murphys i publici koja nije isključivo iz pank priče. Ulaznice po promo ceni od 2.000 dinara mogu se kupiti od danas, a nakon rasprodaje ograničenog kontigenta, cena karte će iznositi 2.500 dinara, dok će se na dan koncerta moći kupiti za 3.000 dinara.

Izvor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here