MALDIVI: ZVEZDANO MORE OSTRVA VADU

Iako su Maldivi sami po sebi raj na Zemlji, prava magija dešava se kad sunce zađe. Milioni sićušnih organizama čekaju da se nebo nad Maldivima smrači da bi obasjali predivne plaže ostrva Vadu.

zvezdano more

Fenomen poznat pod nazivom zvezdano more uzrokovan je bioluminiscencijom koja se javlja kad određeni mikroorganizmi dođu u dodir sa kiseonikom. Ovi mikroorganizmi ili morski mikrobi zovu se fitoplanktoni i javljaju se u mnogo različitih vrsta.

Najpoznatiji fitoplanktoni koji stvaraju morsku bioluminiscenciju nazivaju se dinoflagelate. Kako dinoflagelate plutaju, voda koja ih okružuje šalje elektronske impulse oko komore uspunjene protonima koja se nalazi u fitoplanktonu. Tada električni impulsi otvaraju jonske kanale u protonu koji su osetljivi na napon i menja se Ph vrednost u citoplazmi što dovodi do hemijske reakcije koja aktivira protein zvani luciferaza. Do neon plave svetlosti dolazi kad kiseonik dođe u dodir sa kombinacijom luciferaze i luciferina.

>>Kao pod zvezdama: magična pećina ukrašena svetlećim crvima

>>Čudo prirode: jezera ružičaste boje

Iako dinoflagelate ispuštaju ovu prelepu svetlost, to ne znači da su bezopasne. Neke vrste proizvode toksine koji su opasni po ljude, ribe i druga bića i veruje se da je plava svetlost neka vrsta odbrane od predatora. Ipak, one nisu jedine koje proizvode bioluminiscenciju. Morske životinje poput račića, lignji i riba pecača takođe imaju svoje načine i razloge za proizvodnju svetla.

ostrvo vadumaldivi zvezdano moremaldivi zvezdano more

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here