ENTONI HOPKINS – OSKAROVAC VELŠKOG POREKLA

Velški glumac i Oskarovac Entoni Hopkins, najpoznatiji po ulozi Hanibala Lektora u filmovima Kad jaganjci utihnu, Hanibal i Crveni zmaj, važi za jednog od najboljih u svom poslu. Na odabir njegovog poziva uticao je čuveni Ričard Barton, koga je upoznao kada je imao 15 godina, a brojna ostvarenja u kojima je briljirao, svedoče o svestranosti njegovog talenta.

hopkins

1. Hopkins se sa disleksijom suočio na početku školovanja i bio je izuzetno povučeno dete. Zbog toga se najviše pronalazio u slikanju, crtanju i sviranju klavira. Tada je smatrao da će postati poznati pijanista i njegova ljubav prema muzici nikad nije nestala. Poslušajte valcer koji je on komponovao:

2. Prvi film u kojem je glumio je Buba u uhu iz 1967, a već sledeće godine pojavio se u ostvarenju Zima jednog lava kao engleski kralj Ričard I, poznat kao Lavlje srce. Od tada se nastavila njegova duga karijera tokom koje je zaradio brojne komplimente i nagrade.

3. Poznat je po temeljnim pripremama za uloge. Više puta izjavio je da je spreman preći preko svojih rečenica koliko god puta da je potrebno, tj. sve dok mu one ne počnu zvučati prirodno, kako bi ih izgovarao bez razmišljanja.

4. Čak tri uloge su mu zajedničke sa Brajanom Koksom. Obojica su igrali Tita Andronika, kralja Lira i Hanibala Lektora.

5. U Inverkargilu na Novom Zelandu postoji škola dramskih umetnosti nazvana po njemu. Isto je i sa jednim pozorištem u Moldu, gradom u Velsu.

6. Imao je želju da se pojavi u filmovima o Džejmsu Bondu i trebalo je da igra negativca u nekom od njih.

7. U bogatoj umetničkoj karijeri, tumačio je brojne istorijske i druge ličnosti. Među njima su Alfred Hičkok, Ričard Nikson, Čarls Dikens, Adolf Hitler, Pablo Pikaso, Jicak Rabin, Džon Kvinsi Adams, Dejvid Lojd Džordž, Klajv Stejpls Luis, Džon Harvi Kelog i mnogi drugi.

8. Uprkos hvaljenoj ulozi u filmu Kad jaganjci utihnu, Hopkins se u njemu pojavljuje tek nešto više od šesnaest minuta. Za svoj performans u tom ostvarenju osvojio je 1992. godine Oskara za najboljeg glavnog glumca.

9. Godine 1990. režirao je svoj prvi film Dilan Tomas: Povratničko putovanje, koji govori o životu velškog pisca i pesnika Dilana Tomasa.

10. Veliki je obožavalac popularnog britanskog sitkoma Mućke Džona Salivana i uloga Denija Driskola originalno je napisana za njega. Međutim, snimanje serije poklopilo se sa snimanjem filma Kad jaganjci utihnu, pa je Hopkins bio nedostupan. 

>>Gari Oldman, jedan od najvećih glumačkih talenata svoje generacije

>>Ovi glumci su dobili Oskara tumačeći istorijske ličnosti

>>Najbolje uloge Majkla Kitona

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here