SEDAM MESTA SA SAMO JEDNIM STANOVNIKOM

U savremenom svetu, teško je zamisliti da postoje oni koji žive usamljeno, ali za neke, to jeste način života. Ovo su neka od mesta na kojima caruje samo po jedan čovek.

1. Monovi

monovi

Monovi je selo u okrugu Bojd u Nebraski, u kome živi samo jedan stanovnik, vremešna Elsi Eler. Osnovano je 1902, a u njemu je najviše ljudi živelo 1930-ih godina, negde oko 150 njih. Kao i veliki broj drugih mesta širom sveta, i Monovi je izgubio građane jer su se preselili u gradove, nadasve zbog većih šansi za posao. Danas u njemu živi samo Elsi, koja je nakon smrti supruga Rudija 2004. ostala da se stara o svemu.

2. Kes

kes
Foto: NZ Herald

Kes, mesto na Novom Zelandu, dom je Bariju Dramondu. Nekada je u njemu živelo oko 300 ljudi, ali se taj broj iz raznih razloga vremenom smanjivao. Sada tu postoji samo stara železnička kuća, kao i nekoliko objekata koji se koriste kao vikendice. 

>>Napuštena mesta koja su vraćena prirodi

3. Buford

Foto: Mark Brennan
Foto: Mark Brennan

Danas u  ovom izumrlom gradu u Sjedinjenim Američkim Državama obitava samo jedan građanin, Don Samons. On je tu došao sa svojom porodicom, ali je nakon smrti supruge ostao sam, pošto mu se sin odselio. 

4. Rošfurša

Foto: Fabrice Blache
Foto: Fabrice Blache

Rošfurša je komuna u departmanu Drom u jugoistočnoj Francuskoj, koja se sastoji od samo jedne kuće i ruševina starog zamka. Tu je 1806. godine živela 221 osoba, a sada ima samo jednog stanovnika, zbog čega predstavlja najmanje naseljen grad u zemlji.

5. Lorije

Lorije je naseljeno mesto bez administrativnog statusa u Vašingtonu. Ime je dobilo po Vilfridu Laurijeu, kanadskom premijeru u periodu između 1896. i 1911. godine. Prema popisu iz 2010. tu živi jedan stanovnik. 

6. Hobart Bej

hobart bej
Foto: Alienresidents

Ovo mesto na Aljasci ima samo jednog meštanina. Udaljeno je oko 112 kilometara od prestonice Džuno, a naseljavali su ga oni koji su se bavili sečom stabala. Početkom 90-ih bilo ih je oko 40, ali su vremenom svi otišli negde drugde.

7. Bistrica

bistrica

Bistricu, selo na jugoistoku Srbije, već duži niz godina čuva 44-godišnji Radosav Raša Veličković. U periodu posle Drugog svetskog rata, tu je živelo nešto manje od 300 ljudi, ali se taj broj, kako je vreme odmicalo, drastično smanjivao. Radosavu su danas jedini prijatelji psi, a od susednog sela ga deli osam kilometara.

>>Gradovi duhova: Ovo su mesta u kojima niko ne živi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here