10 NAJBOLJIH OBRADA BENDA METALLICA

Priča o bendu Metallica počela je krajem 1981. godine u Los Anđelesu kada je bubnjar Lars Ulrih rešio da osnuje bend. Nešto kasnije, snimljen je njihov prvi album Kill ‘Em All, koji je trebalo da nosi naziv Metal Up Your Ass, i iako nije doživeo finansijski uspeh, grupi je doneo veliki broj obožavalaca, kojih je vremenom bivalo sve više. Metallica je do danas prodala desetine miliona albuma širom sveta, a uskoro izdaje i novi, prvi u poslednjih osam godina. Takođe, iz bogatog opusa benda teško je izdvojiti najbolje pesme, a one koje su obrade, često su bile popularnije od originala.

metallica2

1. Blitzkrieg, Blitzkrieg

Pesmu Blitzkrieg u originalu izvodi istoimeni hevi metal bend. Metallica ju je prvi put odsvirala uživo 14. marta 1982. godine u Los Anđelesu, a poslednji 6. avgusta 2012. u Meksiko Sitiju. Za to vreme se na repertoaru grupe našla čak 80 puta.

2. Whiskey in the Jar, tradicionalna irska pesma 

Ova tradicionalna irska pesma, koja govori o drumskom razbojniku izdatom od strane svoje supruge ili ljubavnice, obrađena je od strane mnogih profesionalnih umetnika. Prvu poznatiju verziju snimio je bend The Dubliners, a potom i Thin Lizzy, dok je Metallica to učinila 1998. godine.

3. Overkill, Motorhead

Overkill je numera sa drugog albuma britanskog hevi metal sastava Motorhead iz 1979, a Metallica je odlučila da je preradi 1995, kao rođendanski poklon legendarnom Lemiju Kilmisteru. Ona se, kao i njihove verzije pesama Damage Case, Stone Dead Forever i Too Late Too Late, našla na izdanju Garage Inc.

4. Crash Course in Brain Surgery, Budgie

Relativno nepoznata pesma Crash Course in Brain Surgery koju potpisuje hard rok sastav Budgie, inspirisala je Džejmsa Hetfilda i ekipu na snimanje sopstvene verzije. Nalazi se na njihovom EP-u The $5.98 E.P.: Garage Days Re-Revisited iz 1987.

5. Mercyful Fate Medley, Mercyful Fate

Mercyful Fate, danski hevi metal bend koji je uticao na razvoj različitih vrsta metala, mnogi muzičari su često navodili kao svoj uzor. Američki gitarista Keri King je tako jednom prilikom rekao kako je baš Mercyful Slayeru bio podloga za snimanje sjajnog izdanja Hell Awaits. Takođe, isto je bilo i sa grupom Metallica, koja je za Garage Inc. snimila pesmu koju je činilo više numera pomenute grupe (Satan’s Fall, Curse of the Pharaohs, A Corpse Without Soul, Into the Coven i Evil).

6. The Wait, Killing Joke

Bendovi Metallica, Tool, Soundgarden, Nirvana, ali i mnogi drugi, stvarali su pod uticajem rokera iz grupe Killing Joke. Metallica je pesmu The Wait prepevala na svoj način, načinivši je agresivnijom i napetijom.

7. Stone Cold Crazy, Queen

Ovo je jedna od pesama benda Queen koja je svirana na skoro svakom njihovom koncertu od 1974. do 1978. godine. U izvođenju Metallice prvi put se našla na kompilacijskom albumu Rubáiyát, objavljenom 1990. u čast 40. rođendana izdavačke kuće Elektra Records.

8. So What, Anti-Nowhere League

Britanska policija je 80-ih konfiskovala sve kopije singla So What, objavljenog od strane britanskog hardkor pank benda Anti-Nowhere League. To se dogodilo zbog njenog opscenog sadržaja, ali je, uprkos tome, kasnije zavela milione slušalaca zahvaljujući Metallici.

9. Last Caress /Green Hell, Misfits

Last Caress/Green Hell, dva hita u jednom, originalno nastala od strane legendarnog horor-pank benda Misfits, snimljena su na inicijativu pokojnog basiste Klifa Bartona, koji je obožavao Misfitse.

10. Am I Evil, Diamond Head

Ovu pesmu je objavio Diamond Head 1980. godine, a popularizovala ju je Metallica. Zahvaljujući neuobičajenoj viziji, energiji i stilu benda, prepevana je tako da je u potpunosti postala nova kreacija, koja je zasenila original.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here