KAFANA “ZNAK PITANJA”, NAJSTARIJA SAČUVANA BEOGRADSKA KAFANA

Kafana Znak pitanja ili jednostavno Kafana ? nalazi se u Beogradu, u ulici Kralja Petra br. 6 i danas je najstarija beogradska kafana koja još uvek radi. Sa svojih blizu 200 godina postojanja jedno je od najpoznatijih mesta u Beogradu, a kuća u kojoj je smeštena ima status spomenika kulture.

kafana ?

Kuća u kojoj se nalazi Kafana Znak pitanja podignuta je 1823. godine po nalogu kneza Miloša, a za to je bio zadužen trgovački konzul Naum Ičko. Dugo se verovalo da je sam Ičko vlasnik kuće, međutim nakon njegove smrti i uvida u imovinsko stanje, zaključeno je da je vlasnik ipak knez Miloš. Knez 1826. kuću poklanja Ećim-Tomi Kostiću (tur. hećim – lekar), svom ličnom lekaru, da bi mu se odužio za lečenje ratnika u Drugom srpskom ustanku. On je tu otvorio kafanu koja je bila poznata kao Ećim-Tomina kafana i bila je najlepša kafana svog vremena. Tu su svraćale mnoge ugledne ličnosti tog doba, među kojima je bio i Vuk Karadžić, a 1834. je u njoj odigrana prva bilijarska partija u Beogradu i postala je prvo čitalište Srpskih novina. Kako se preko puta kafane nalazi Saborna crkva, jedno vreme je u kafani čak bilo zabranjeno pušenje iz poštovanja prema hramu Božjem.

Nakon smrti Ećim-Tome Kostića, naslednici su kafanu prodali i ona je menjala vlasnike i nazive, pa je tako 1878. bila poznata pod nazivom Kod pastira. Godine 1885. kuću kupuje Ivan Pavlović, trgovac crkvenim stvarima, koji nekoliko godina kasnije tu otvara dućan i kafanu Kod Saborne crkve, želeći na ovaj način da istakne blizinu hrama i povezanost svoje prodavnice sa Crkvom. Međutim, crkveni velikodostojnici smatrali su da je ovo skrnavljenje crkve a bilo je i u suprotnosti sa Uredbom o mehanama. Beogradski prota Novica Lazarević je vlasniku kafane zapretio i sudom, pa je tako Pavlović preko noći skinuo natpis i privremeno okačio samo znak pitanja (?), čekajući da se strasti smire i tako stoji već više od sto godina.

>>Priča o najstarijoj beogradskoj kući

>>Stari Beograd na filmu

>>Da li znate koliko Beograd ima brda?

>>Misterija srednjovekovnog grada Žrnov

Nakon završetka Drugog svetskog rata, kafana Znak pitanja oduzeta je vlasniku i proglašena je spomenikom kulture. Ona do dan-danas nije promenila svoju namenu, iako je 2003. u procesu privatizacije trebalo da promeni vlasnika koji je za nju imao druge planove. Međutim, zaposleni, ali i brojne javne ličnosti pružale su jak otpor, da bi 2007. godine Vlada Srbije odlučila da kafanu izuzme iz procesa privatizacije i prepiše je gradu Beogradu čime je spašeno kultno mesto glavnog grada.

>>Prve žene u društveno-kulturnom životu Srbije

>>Pogledajte gde su snimane scene kultnih filmova domaće kinematografije

>>Poreklo imena gradova u Srbiji

>>Pogledajte prvi srpski igrani film koji je snimljen 1911. godine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here