PESME INSPIRISANE KNJIŽEVNOŠĆU

Brojna književna dela oduvek su predstavljala inspiraciju raznim umetnicima, a većina njih zapravo su muzičari.

gitara pesme

1. The Battle of Evermore i mnoge druge pesme engleskog rok benda Led Zeppelin

Robert Plant, pevač i tekstopisac grupe Led Zeppelin, bio je pod velikim uticajem Dž. R. R. Tolkina. Neke od najpoznatijih pesama kojima je izvor Gospodar prstenova, svakako su The Battle of Evermore, Misty Mountain Hop i Ramble On.

2. For Whom the Bell Tolls, Metallica

Ovaj veliki hit benda Metallica našao se na njihovom drugom studijskom albumu Ride the Lighting iz 1984, i predstavlja jednu od njihovih najizvođenijih numera ikada. Do 16. novembra 2014. godine odsvirana je čak 1.305 puta, a inspirisana je istoimenim romanom američkog pisca i novinara Ernesta Hemingveja. 

3. The Ghost of Tom Joad, Brus Springstin

The Ghost of Tom Joad je Springstinova pesma sa istoimenog albuma iz 1995. godine. Lik Toma Džouda, iz kultnog dela Plodovi gneva američkog nobelovca Džona Stajnbeka, spominje se u naslovu i priči. 

4. Sympathy for the Devil, The Rolling Stones

Sympathy for the Devil, pesma britanskih rokera The Rolling Stones sa albuma Beggars Banquet iz 1968, nalazi se na brojnim listama najboljih pesama svih vremena. Pevač Mik Džeger potvrdio je u dokumentarcu Crossfire Hurricane iz 2012. godine da je roman Majstor i margarita Mihaila Bulgakova poslužio kao inspiracija za nju. Inače, ona je izazvala burne reakcije javnosti jer navodno veliča đavola, što su članovi grupe demantovali, izjavivši kako su samo hteli da opišu nesumnjivo postojanje zla na ovom svetu.

5. White Rabbit, Jefferson Airplane

Numeru White Rabbit sa albuma Surrealistic Pillow iz 1967, napisala je Grejs Silk dok je još uvek bila u bendu Jefferson Airplane. Ona se našla među 10 najpopularnijih pesama u SAD, a u njoj se pominju događaji opisani u remek-delima engleskog pisca Luisa Kerola Alisa u zemlji čuda i Alisa s one strane ogledala. Osim toga, španski ritam je bio inspirisan Ravelovim Bolerom.

6. Killing an Arab, The Cure

Robert Smit, pevač grupe The Cure, svoje impresije romanom Stranac Albera Kamija, izneo je u pesmi Killing an Arab. Bend je s tom numerom imao dosta problema, jer su je neinformisani ljudi shvatili kao poziv da se ubijaju Arapi.

7. Scentless Apprentice, Nirvana

Parfem, najpoznatiji roman nemačkog književnika Patrika Ziskinda iz 1985. godine, inspirisao je Kurta Kobejna da napiše pesmu Scentless Apprentice. Ona se našla na trećem i poslednjem albumu njegove grupe Nirvana 1993.

8. Wuthering Heights, Kejt Buš

Bušova je Wuthering Heights napisala kada je imala svega 18 godina, za album The Kick Inside. Ona je toliko bila opčinjena istoimenim romanom engleske književnice (kod nas preveden kao Orkanski visovi) Emili Bronte da je poželela da ga prenese u pesmu. 

9. The Trooper, Iron Maiden

The Trooper, hit benda Iron Maiden, napisao je Stiv Haris. Ona govori o bici kod Balaklave, vođenoj 1854. godine, a delimično je zasnovana na čuvenoj pesmi Juriš lake konjice Alfreda Lorda Tenisona. 

10. Saint Veronika, Billy Talent

Saint Veronika je pesma sa trećeg studijskog albuma benda Billy Talent. Bazirana je na noveli Veronika je odlučila da umre brazilskog pisca Paula Koelja.

>>12 jugoslovenskih obrada popularnih pesama

>>65 hitova iz 80-ih godina prošlog veka

>>100 pesama koje su obeležile poslednju deceniju prošlog veka

>>Malo poznate činjenice iz sveta muzike

>>Kako su nastala imena poznatih bendova?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here