NAPUŠTENA MESTA KOJA SU VRAĆENA PRIRODI (FOTO)

Čovek je napustio mnoga mesta na zemaljskoj kugli i na taj način ih vratio svom prvom vlasniku, prirodi, da se pobrine za njih.

1. Kolmanskop, Namibija

Kolmanskop
Foto: SkyPixels

Kolmanskop je napušteno rudarsko naselje u pustinji Namib na jugu Namibije, udaljeno oko 10-ak kilometara od luke Lideric. Osnovano je u ranim godinama 20. veka, kada je utvrđeno da se na tom području nalaze velike količine dijamanata. U njemu su postojali svi sadržaji i institucije, pa čak i prvi tramvaj u Africi. Međutim, kako je nakon Prvog svetskog rata cena dijamanata počela da sve više pada, Kolmanskop je počeo da gubi na važnosti. Konačno je napušten 1954. godine, a danas je popularno turističko odredište i najpoznatije mesto u Namibiji.

2. Ta Prom, Kambodža

ta prom
Foto: Diego Delso

Ta Prom je veliki kmerski budistički hram izgrađen u 12. veku. Nalazi se nadomak Angkor Toma, najdugovečnijeg i poslednjeg grada Kmerskog carstva u Angkoru u Kambodži. Za razliku od mnogih drugih hramova na području Angkora, ovaj je prepušten na milost i nemilost prirodi, ali je uprkos tome, jedan od najposećenijih. Od 1992. godine nalazi se na Uneskovom popisu svetske baštine.

3. Houtovan, Kina

kina selo

Houtovan je napušteno ribarsko selo smešteno na severnoj strani arhipelaga Šengsi. U njemu je ranije živelo oko 2.000 ljudi, koji su ga napustili zbog problema vezanih za obrazovanje i dostavu hrane, a danas je popularna turistička atrakcija.

4. Vilja Epekuen, Argentina

epekuen
Foto: Santiago matamoro

Vilja Epekuen je nekada bilo selo u Buenos Ajresu u Argentini. Osnovano je 1920, a poplavljeno 1985. godine i od tada je napušteno. Danas u njemu živi samo jedan stanovnik, 86-godišnji starac Pablo Novak, koji se 2009. vratio u svoj dom.

5. Nort Brader, SAD

napusteno ostrvo

Ostrvo Nort Brader, čije ime u bukvalnom prevodu znači severni brat, već duže vreme fascinira urbane istraživače i zaljubljenike u istoriju. Na njemu se nekada nalazila poznata karantinska bolnica gde su boravili ljudi oboleli od zaraznih bolesti, a napušteno je početkom šezdesetih godina prošlog veka. Više o njemu pročitajte OVDE.

6. Tingemeten, Holandija

tingemeten

Ostrvo Tingemeten, koje je bilo namenjeno agrikulturi, od 10. maja 2007. godine zvanično je prepušteno hirovima prirode. Tada su sa tog mesta iseljeni poslednji poljoprivrednici, dok su nasipi razbijeni kako bi se omogućilo vraćanje predela u izvorno stanje. 

7. Sanži, Tajvan

Foto: Carrie Kellenberger
Foto: Carrie Kellenberger

Na severu Tajvana je 70-ih godina prošlog veka započeta gradnja luksuznog, futurističkog odmarališta za bogate. Međutim, zbog finansijskih gubitaka i velikog broja bizarnih nesreća, radovi su obustavljeni. Tako je Sanži postao manja turistička atrakcija, pre svega zahvaljujući svojoj neobičnoj arhitekturi.

>>Gradovi duhova – mesta u kojima niko ne živi

>>Svet u stilu Indijane Džounsa – Sedam ”izgubljenih” drevnih gradova

>>Virtuelno obiđite 15 mesta širom sveta

>>Zemlje za koje se veruje da su misteriozno nestale

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here