61. MEĐUNARODNI BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA OD 23. DO 30. OKTOBRA

Pod sloganom Knjige u ruke, od 23. do 30. oktobra biće održan 61. međunarodni beogradski sajam knjiga, uz učešće više od 450 izlagača, a počasni gost biće Iran.

knjige

U halama Beogradskog sajma učestvovaće više od 450 direktnih izlagača, od kojih će više od 40 izlagača biti iz inostranstva. I ove godine, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. Premijerno će biti predstavljena mnoga izdanja, a publika će moći da prisustvuje i brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu, aktuelnom društvenom trenutku i obeležavanju jubileja. Tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu, pod kupolama sajma, da sagledaju celokupnu ovogodišnju domaću izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obnove svoju privatnu kolekciju knjiga najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ali i uvek aktuelnim klasicima svetske književnosti. Veoma bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posetiocima iz zemlje i inostranstva.

Pored Irana, zemlje počasnog gosta, na sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja. Brojni inostrani gosti, pisci, prevodioci i izdavači će na ovogodišnjem Sajmu knjiga učiniti čast organizatorima i ljubiteljima književnosti u Srbiji. Za sada se može najaviti učešće Zahara Prilepina, Erlenda Lua, Vila Firta, Svejna Menenslanda, Vedrane Rudan, Aleksandra Mekol Smita, Pan Bujukasa, Aleksandre Poter, Milenka Stojičića, Rumjane Ebert, Antona Holcera, Markete Hejkalove i drugih. Takođe, kao i prethodnih godina, biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečju knjigu, najlepšu knjigu, nagrada za izdavača iz dijaspore, posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada Bogdan Kršić za najlepšu knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera. Školski dan biće 27. oktobra. Pojedinačne ulaznice koštaće 250 dinara, a grupne 150 dinara.

>>25 mesta koja su san svakog ljubitelja knjiga

Izvor: Danubeogradu/Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here