ČINJENICE I ZANIMLJIVOSTI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI, 6. DEO

1. U želji da pomogne vlasnicima pasa koji su previše stari da bi se o njima brinuli, jedna japanska kompanija otvorila je starački dom za starije pse.

2. Izraz labudova pesma, koji se koristi da bi se označilo poslednje delo u životu i stvaralaštvu jednog umetnika, potiče od verovanja da labudovi prilikom smrti ispuštaju glasove koji su nalik nekoj lepoj ali izuzetno tužnoj pesmi. S druge strane, postoji mit da kada osete da im se bliži kraj, ove graciozne životinje odlaze na reku Meandar u Maloj Aziji gde otpevaju svoju poslednju pesmu.

3. Na svom albumu prvencu For You iz 1978. godine, čuveni američki muzičar Prins svirao je čak 27 instrumenata.

4. Diaethria phlogea je vrsta leptira poznatija pod imenom 89-98, zbog toga što oznake na njegovim krilima podsećaju na te brojeve.

leptir
Foto: Notafly

5. Legendarni američki bend Metallica ušao je u Ginisovu knjigu rekorda 2015. godine kao prvi bend koji je nastupao na svih sedam kontinenata.

>>30 najčudnijih Ginisovih kolekcija

6. Pivara u Dablinu u kojoj je nastalo čuveno ginis pivo uzeta je pod zakup 1759. godine na 9.000 godina.

7. Scenografiju za Eurosong u Madridu 1969. godine uradio je čuveni umetnik Salvador Dali. On se takođe bavio i dizajnom u komercijalne svrhe (logo čupa čups lizalica).

8. Dana 16. oktobra 1814. godine London je pogodila verovatno najneobičnija poplava u istoriji, poznata kao pivska poplava. Tada je pukao najveći rezervoar piva u gradu, pa se na ulice izlilo 1.470.000 litara piva. Nažalost, za taj nemili događaj u kom je stradalo osam osoba, nikada niko nije odgovarao.

9. Američki časopis Tajm je za najznačajniju ličnost 1938. godine izabrao nacističkog vođu Adolfa Hitlera.

>>Ovo su samo neki od najomraženijih ljudi svih vremena

10. Brajan Mej, gitarista kultne grupe Queen, studirao je matematiku i fiziku na prestižnom Imperijal koledžu u Londonu i kratko je radio kao nastavnik. Napustio je doktorske studije kada je Queen postao popularan i završio ih je tri decenije kasnije. Takođe, bio je i deo šireg tima američke svemirske agencije NASA zaduženog za misiju Novi horizonti.

11. Prvi pametni telefon koji je napravljen bio je IBM Simon. U prodaju je pušten 16. avgusta 1994. godine i koštao je 899 dolara.

IBM_Simon

12. Masabumi Hosono je bio jedini Japanac koji je preživeo brodolom Titanika. Po povratku u svoju zemlju proglašen je kukavicom jer nije časno izgubio život poput ostalih muškaraca i ostao je bez posla, a njegova porodica je decenijama nosila žig sramote.

>>Zanimljivosti o Japanu

13. Pesma Dear Mama pokojnog repera Tupaka Šakura je 2010. godine uvršćena u nacionalni registar američke Kongresne biblioteke kao zvučni zapis od kulturnog, istorijskog i estetskog značaja. Inače, to je je tek treći hip-hop snimak dodat u registar koji je ustanovljen 2000. godine. Prethodna dva su The Message Fear of a Black Planet, grupa Grandmaster Flash and the Furious Five i Public Enemy.

14. Nepalska zastava je jedina državna zastava koja nema pravougaoni oblik.

zastava nepala

>>Najneobičnije zastave zemalja širom sveta

15. U japanskom gradu Susami se pod vodom nalazi poštansko sanduče koje koriste ronioci kako bi jedni drugima ostavljali poruke.

susami japan

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 1 .deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 2. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 3. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste, znali, 4. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 5. deo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here