MOST U ŠKOTSKOJ S KOG PSI SKAČU PRAVO U SMRT

U blizini sela Milton u škotskoj regiji Dambarton nalazi se most s kog psi skaču pravo u smrt. Od pedesetih godina prošlog veka, kad je primećeno da psi gube živote skačući s mosta Overtoun, do danas nije u potpunosti jasno šta izaziva takvo ponašanje. Poznato je samo da je do danas preko 600 pasa oduzelo sebi život na ovaj način.

most sa kog psi skacu

Škotsko društvo za prevenciju zlostavljanja životinja poslalo je svoje predstavnike kako bi istražili ovaj slučaj, međutim oni nisu imali tačno objašnjenje ovog čudnog ponašanja životinja. Psi ne samo da su skakali s mosta, nego bi se, ukoliko bi preživeli pad, ponovo peli na most i opet učinili isto.

Stvar oko koje su naučnici saglasni je da psi sigurno ne skaču s namerom da uginu. Vlasnici pasa koji su skočili s mosta tvrde da pre tog događaja nisu primetili nikakvo neobično ponašanje kod svojih ljubimaca, a interesantno je da su svi psi skočili sa skoro identičnog mesta na mostu. Pretpostavlja se da tu ima nešto što ih navodi da skoče pre nego što i sami postanu svesni visine. Postoje brojne teorije kojima pokušava da se objasni pogibija silnih pasa, a jedna od najprihvatljivijih je da se ispod mosta gnezde kune koje ostavljaju prilično jak miris i to je ono što pse privlači. Još jedna činjenica koja potkrepljuje ovu tvrdnju odnosi se na vremenske prilike. Naime, svi vlasnici koji su izgubili psa na ovaj način tvrde da je dan bio sunčan i suv, što nam govori da je miris koji su kune ostavile bio jak, odnosno nije bio razblažen vlagom.

>>30 zanimljivih činjenica o Škotskoj

>>Važna poruka za vlasnike pasa: psi nikad ne umiru

>>Čovekov najbolji prijatelj: 20 činjenica o psima

Stanovnici ovog mesta trude se da se ne približavaju ukletom mostu, kako su ga prozvali zbog tragedija koje se dešavaju. Ipak, životinjama ne može ništa loše da se desi ukoliko vlasnici paze na njih, pa tako u blizini mosta, s obe strane, stoji upozorenje da se psi ne puštaju s povoca.

most s kog psi skačuLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here