SELFI – FENOMEN KOJI NE POZNAJE GRANICE

Pravljenje selfija je danas deo svakodnevice mnogima. Takođe, iako je digitalno fotografisanje trend 21. veka, slikanje samog sebe nije nikakva novina, jer su i naši preci to radili na načine koji su im bili dostupni.

selfi

Prvi autoportreti datiraju iz ranog srednjeg veka. Onaj najpoznatiji nastao je oko 1365. godine pre nove ere i prikazuje Baka, glavnog vajara egipatskog faraona Ehnatona, sa suprugom Taheri. Uklesan je na steli – kamenoj ploči, a danas se nalazi u egipatskom muzeju u Berlinu. Takođe, poznato je da su mnogi srednjovekovni umetnici imali običaj da umetnu svoj lik na fotografije namenjene drugima, što je često bio njihov likovni potpis. Prema mišljenju mnogih, jednim od prvih pravih autoportreta smatra se slika briljantnog slikara Jana van Ajka Čovek sa crvenim turbanom iz 1433. godine, koja se danas nalazi u Narodnoj galeriji u Londonu.

Albreht Direr, nemački renesansni slikar, grafičar i teoretičar umetnosti, važi za majstora izrađivanja selfija. Naime, veliki broj njegovih slika krasi upravo on, a na nekima od njih je čak pravio grimase. Među njegova vrhunska dela tog žanra spada Autoportret u kožuhu iz 1500. godine, a pored njega, isto tako slavne radove te vrste napravili su Rembrant, Luja Elizabet-Viže Lebran, Francisko Goja, Egon Šile i Pablo Pikaso. Svi oni su autoportretima iskazivali svoju veštinu, štedeli na honorarima za modele, ali i svetu pokazivali kako izgledaju. No, kako su se vremena promenila, sada je bezbroj razloga zbog kojih ljudi postavljaju selfije na društvene mreže, mada oni uglavnom sa umetničkim pristupom nemaju mnogo veze. Ipak, slikanje samog sebe nije ništa novo, jer je prvi selfi zabeležio jedan od pionira fotografije, hemičar Robert Kornelijus davne 1839. godine. Njegov autoportret, kojim je pokazao kritičarima dagerotipije da je takav proces stvaranja fotografije moguće koristiti za ljudske portrete, nalazi se u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, a s obzirom na sve navedeno i činjenicu da je slikanje samog sebe aktuelno od davnina, ostaje nam samo da zapitamo kako će ono izgledati u budućnosti.

van ajk
Jan van Ajk – ,,Čovek sa crvenim turbanom”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here