BEKSTVO OD REALNOSTI: 10 NAJŠARMANTNIJIH SELA U SRBIJI (FOTO)

Svima nama je s vremena na vreme potreban beg od svakodnevice – od posla, buke, gužve, saobraćaja, zagađenja i tako dalje. Želite da slušate vetar koji pomera krošnje drveća, vodu, ptice, da budete neko vreme bez telefona i interneta? Ovo je upravo ono što vam treba, navodi Serbia.com.

1. Kremna

Selo koje ostavlja poseban utisak zbog mnogih proroka koji potiču baš odavde. Nalazi se između Tare i Zlatibora. Upravo odavde potiče porodica Tarabića, koja je navodno predvidela veliki deo srpske istorije i učinila da Kremna postane poznata.

2. Mionica 

Blizu Divčibara, na nadmorskoj visini od 650 metara, krije se lepo selo Mionica. U selu se nalazi domaćinstvo Gostoljublje gde je odmor zagarantovan.

3. Dulene

U srcu Srbije, u Šumadiji, leži malo selo koje se i dalje opire urbanom životu i modernim tehnologijama. Njegovo ponovno oživljavanje pokrenuo je Dejan Milenković, koji svakoga dana radi naporno da svoje mesto poreklo predstavi široj publici.

4. Ravno selo

Prema nekim predanjima ovo selo sagrađeno je u 15. veku. Mirno je, tiho i u njemu vlada autentični, ruralni način života. Nalazi se u Vojvodini.

5. Tršić

Tamo gde se spajaju priroda i istorija, kultura i umetnost, vrednosti i tradicija, leži Tršić, selo nadomak Loznice. To je rodno mesto Vuka Karadžića i lokacija na kojoj se održava najstarija manifestacija u Srbiji – Vukov sabor.

6. Donji Taor

donji taor
Foto: Vera Bukvic

Dobrodošli na raj na zemlji! To je možda i najbolji način da se opiše ovo planinsko selo koje se nalazi u podnožju Povlena. Kako drugačije opisati lepotu zelenih livada kojima nema kraja, šarene pejzaže i mirnu netaknutu prirodu?

7. Jagoštica

Iako se nalazi na samoj granici Srbije, destinacija je vredna vaše pažnje. Jagoštica je posebna jer za nju reči urbano, zagađenje i gužve ništa ne znače. Kada se nađete u ovom selu koje s jedne strane okružuje kanjon Drine i s druge nacionalni park Tara, možete da zaboravite na internet i mobilni telefon.

8. Zaovine

Autentično selo planine Tare otkriće vam kako izgleda kada se priroda udruži sa kaskadom zelenih brda, divljim planinskim brzacima, nestvarnim predelima i retkim biljkama.

9. Kamena Gora

Mnogi će vam reći da je ovo mesto, smešteno na krajnjem jugozapadu naše zemlje, jedno od najlepših u Srbiji. Sa svojim predelima i svežim vazduhom, Kamena Gora je jedinstveno ekološko mesto i prava oaza. Ovde možete videti najstarije drvo bora u Srbiji, 500 godina staro, a zovu ga Sveti ili Stari bor.10. Sopotnica

Veličanstveni vodopadi, neobične planinske kućice, ukusna kuhinja i priroda kakva se ne viđa svaki dan. Sve su to atributi koji krase jedinstveno selo Sopotnicu, na 1.000 metara nadmorske visine. Nemoguće je ne uživati u pravom biseru jugozapadnog dela Srbije, koji se nalazi na 17 kilometara od Prijepolja.

Izvor: BIZLife

>>Srbija – zemlja festivala

>>Zanimljivosti koje možda niste znali o Srbiji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here