UPOZNAJTE MITSKI PELOPONEZ

Peloponez je mesto gde se sudaraju legende. Bukvalno. Ovde je Herkul pobedio nemejskog lava i ovde su, kako legenda kaže, bogovi kročili na Zemlju, dobivši ljudski oblik umešavši se u živote smrtnika. Sa ovog mesta je Paris pobegao sa lepom Helenom, a Argonauti su baš odavde krenuli u potragu za zlatnim runom.

grcka

Na stranu šarmantne priče o mitološkim stvorenjima i bogovima, ovo mesto stvarno nosi tragove mnogih civilizacija koje su Peloponez nekada nazivale svojim domom i o tome svedoči ponosno svojim klasičnim hramovima, mikenskim palatama, vizantijskim gradovima, kao i otomanskim, franačkim i venecijanskim tvrđavama. Topografski položaj koji je godinama držao mnoge osvajače na odstojanju, planine sa snežnim vrhovima, ogromne klisure, peščane plaže i azurno plavo more, danas su scenografija koja privlači turiste iz celog sveta. Filoksenija, kako Grci kažu za gostoprimstvo, ovde je jaka kao nigde drugde u Grčkoj. Hrana se smatra najboljom u u Grčkoj, a neophodno je da znate i to da su najbolja grčka vina upravo sa Peloponeza koji poseduje mnogobrojne vinograde.

Koja mesta da posetite

Posetite obavezno ovo poluostrvo gde se istorija prepliće sa mitovima. Obiđite arheološka nalazišta kao što su Olimpija – središte nekadašnjih Olimpijskih igara, Epidaurus – drevni religijski centar, Apolonov hram, Bizintra zamak, vizantijske crkve, jedinstvena sela, reke i pećine koje ovu oblast čine savršenom destinacijom za odmor, istraživanje, sportove itd. Takođe, na Peloponezu nalaze neke od najlepših plaža u čitavoj Grčkoj.

>>Tajne plaže za koje lokalno stanovništvo ne želi da znate

Peloponez ima mnogobrojne zalive kao što su Korint, Patra, Saronik, Mesinija, Argolida i Lakonija koji podsećaju na drvo velikog duda pa je to i razlog što je ova oblast nekada nosila naziv Morias što u prevodu znači dud. Ovo poluostrvo ima mnogobrojne gradove koje obilaze turisti iz celog sveta – Patra, Kalamata, Korint, Tripoli, Arg, Pirg, Egion i Sparta su obavezni lokaliteti za obilazak. Za grad Nafplio kažu da je najromantičniji grad u Grčkoj. Antička Mesina mora vam biti obavezna destinacija, a Patra je najveći grad na Peloponezu. Kada stižete u Patru zapanjiće vas prelazak preko mosta Rio-Antirio koji je pravo arhitektonsko čudo o kojem su napravljene mnogobrojne emisije. To je najveći viseći most na svetu! Najbliže ostrvo Peloponezu je Kitira koja pripada arhipelagu jonskih ostrva i nalazi se na samom špicu Peloponeza. Napravite izlet do ovog čarobnog mesta i ponesite neverovatne uspomene. Do ovog ostrva možete doći brodom ili direktno iz Atine ili iz male luke Neapoli. 


Kada govorimo o Peloponezu ne smemo da zaboravimo da ćete ovde biti oduševljeni mirisima pomorandži, limuna i grejpfruta koji rastu na svakom koraku. Ovde se uzgajaju artičoke i patlidžan pa lokalno stanovništo čak ima i festival posvećen plavom paradajzu i naravno da ne zaboravimo, maslinjake koji se nalaze na svakom koraku. Maslinovo ulje je neizostavni dodatak svakom grčkom jelu.

Šta obavezno da probate

Ukoliko na Peloponezu zatražite kajganu, sigurno će vas razumeti jer Grci kažu kajanas za omlet koji spremaju sa svežim paradajzom ili ga zovu strapatsada. Ukoliko ste ljubitelj slatkiša probajte njihove sušene smokve-tsapeles ili voće koje je preliveno medom i cimetom. Cimet je ovde začin koji se zdušno koristi kako za slana tako i za slatka jela pa je sastojak u mnogim slanim prelivima. Probajte lalangia – male krofnice sa medom i cimetom. Sa putovanja obavezno ponesite masline i poznato vino slatkastog ukusa – Mavrodafna. Ovde ćete probati najukusniju jagnjetinu sa grilovanim artičokama i avgolemono sosom koji se spravlja od limuna i žumanaca. Reći ćete da je to nešto poput majoneza, ali realno, ovaj sos nema nikakve veze sa majonezom i veoma je ukusan. Na Peloponezu zaboravite na grčku musaku i suvlaki koje tradicionalno jedete kad god otputujete u Grčku. Grci provereno imaju najbolji oktopod na svetu. Tačnije, najbolje ga pripremaju. Napravite izlet do juga Peolopneza i posetite Mani. Smatra se da su stanovnici Manija direktni potomci Spartanaca.

Gde da odsednete

Praktično, nećete moći da se odlučite gde da odesednete. Izbor je ogroman. Ukoliko se odlučite za Lakoniju neka vaš izbor bude Antares hotel Mani. Mali luksuzni butik hotel Perivoli u brdima Nafplija će vas oduševiti, a naš favorit je definitivno Malvasia traditional hotel koji se nalazi blizu zamka Monemvasia. Na steni sa spektakularnim pogledom mislićete da ste u nekoj drugoj eri dok posmatrate plavi horizont. Grci znaju da uživaju pogotovo na Peloponezu. Uživaćete i vi sa njima ako odaberete neku od destinacija na ovom poluostrvu. Nije mit.

Izvor: Luxlife 

WWWi.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here