ATILA, JEDAN OD NAJVEĆIH OSVAJAČA SVIH VREMENA

Atila, takođe poznat i kao Atila Hunski ili Bič Božji, bio je kralj Huna od 434. godine pa do svoje smrti. U rimskim izvorima se zbog svojih osvajačkih pohoda pominje kao oličenje okrutnosti i pohlepnosti, o čemu su svedočile reke mrtvih kostiju, pa i zadah smrti koji se dugo osećao u gradu Naissus-u (Nišu) nakon što ga je opustošio. Umro je na dan svog venčanja, a nedugo nakon njegove smrti, raspalo se i Hunsko carstvo. Kao slavna ličnost, ušao je u mnoge legende i priče, pa čak i u narodnu tradiciju Južnih Slovena, gde se javlja kao Atil pasoglavi.

 atila

1. Bio je izuzetno obrazovan

Atilina porodica bila je jedna od najmoćnijih u ono vreme. Otac ovog vođe bio je ugledni hunski nomad, koji je imao čak i svoj privatni posed. Atila je još od rane mladosti, kao uostalom i Bleda, njegov brat od strica, pohađao časove jahanja, mačevanja, streličarstva i brojnih drugih veština. Takođe, obojica su tečno govorili i razumeli gotski i latinski jezik i bili kompetentni poznavaoci vojne strategije i taktike.

2. Prvi i jedini poraz doživeo je u bici na Katalaunskim poljima 

Godine 451, sa oko 200.000 Huna, Atila je napao Galiju, ostavljajući pustoš za sobom. Rimljani su pod vođstvom generala Flavija Aecija formirali savez sa vizigotskim kraljem Teodorikom I, koji je u toj bici izgubio život. Ipak, Atila je bio pobeđen, što je bio veliki poraz za Hune, pa je, željan pobede, sledeće godine napao Italiju

 3. Ubio je brata kako bi prigrabio vlast za sebe

Ruga je bio jedan od hunskih ratnih vođa, koga je 435. godine nasledio sin Bleda. Jedno vreme je vladao zajedno sa Atilom, dok ga ovaj nije ubio tokom lova i tako došao na vlast 445. godine. Period njihove zajedničke vladavine istoričari opisuju kao doba nemira i nesloge, a pretpostavlja se da je Buda imao veći ugled među Hunima od Atile. 4. Honorija, kćerka rimskog vojskovođe Konstancija III je jednom prilikom od Atile zatražila zaštitu, a on je to protumačio kao bračnu pondu 

Po nekim izvorima, Honorija je bila primorana da stupi u neželjeni brak, pa je 449. ili početkom 450. godine poslala poverljivog evnuha sa zlatom i svojim pečatnim prstenom Atili. On je njenu poruku, za koju se nikad nije precizno saznalo šta je sadržala, protumačio kao bračnu ponudu i zatražio od njenog mlađeg brata Valentijana da mu prepusti polovinu carstva.

 5. Smrt ga je zatekla u bračnoj postelji

Iako je imao mnogo žena, Atila je 453. godine odlučio da se oženi još jednom, po imenu  Ildiko. Dan njihovog venčanja protekao je u žestokom opijanju i slavlju, a mladoženja je sutradan pronađen mrtav. Navodno je umro od prekomerne doze alkohola i jakog krvarenja iz nosa, premda postoje i priče koje njegovu smrt tumače kao zaveru u koju je bio umešan car Markijan. 

6. Niko ne zna gde je sahranjen 

Kao što je već rečeno, legendarni vođa Huna je umro 453. godine. Prema legendi, telo mu je spaljeno po starom narodnom običaju, a zatim stavljeno u tri kovčega (zlatni, srebrni i gvozdeni), s nakitom i ostalim dragocenostima. Iako se veruje da se njegov grob nalazi negde na tlu današnje Mađarske, još uvek nisu pronađeni nikakvi tragovi, pa se sumnja da su kovčezi pokradeni u godinama nakon što je sahranjen.

>>Pet činjenica o Aleksandru Velikom, jednom od najvećih vojskovođa u istoriji

>>12 zanimljivih činjenica o Napoleonu Bonaparti

>>Ljubavne veze koje su promenile istoriju

>>Ovo su samo neki od najomraženijih ljudi svih vremena

>>25 istorijskih činjenica koje sigurno niste znali

>>Istorijska blaga koja su otkrivena sasvim slučajno

>>Izgubljene grobnice slavnih istorijskih ličnosti

 >>Deset najluđih vladara u istoriji

>>Razvod na plemićki način: dok nas dželat ne rastavi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here