ČINJENICE I ZANIMLJIVOSTI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI, 5. DEO

1. Amerikanac Frenk Hejz doživeo je infarkt tokom konjičke trke održane u Njujorku u junu 1923. godine, usled čega je umro. Njegova smrt nije otkrivena sve do kraja manifestacije, kada se veliki broj ljudi okupio da mu čestita na pobedi. Inače, Frenk po profesiji nije bio džokej, već trener konja i dugogodišnji konjušar, a konj kog je jahao, više nikad nije učestvovao u trkama.

frenk hejz

2. Vizantijski car Justinijan II Rinotmet, bio je poznat po svojoj surovosti i pustolovinama, ali i po tome što je uspeo da po drugi put sedne na presto iako mu je nos nakon prvog pada bio odsečen, što je bio presedan, jer se smatralo da car ne može biti neko ko ima neku fizičku manu ili nedostatak.

>>14 činjenica o Vizantijskom carstvu

3. Od epilepsije su bolovale mnoge poznate ličnosti, među kojima su, između ostalih, Sokrat, Aleksandar Veliki, Cezar, Fjodor Dostojevski, Van Gog, Alfred Nobel i Napoleon Bonaparta.

4. Bazilika Svetog Petra u Vatikanu stala bi dva puta na površinu koju pokriva Velika piramida, što takođe odgovara površini 200 teniskih terena.

Bazilika Svetog Petra
Foto: Jean-Pol GRANDMONT

5. Albert Ajnštajn, jedan od najvećih umova i najznačajnijih ličnosti u istoriji sveta, progovorio je kasnije nego većina dece – sa tri godine. Kako je tvrdio, to je nevoljno činio sve do devete godine, pa su mnogi čak sugerisali da je zaostao u razvoju.

albert ajnštajn

6. Sove su jedine ptice koje vide plavu boju.

sova

7. Čubrina ulica u Beogradu nosi ime po književnom pseudonimu pesnika i Njegoševog učitelja Sime Milutinovića Sarajlije.

>>Priča o najstarijoj beogradskoj kući

8. Glumica Vinona Rajder je ime dobila po mestu u kome je rođena – Vinoni, gradu u Minesoti.

9. Prvi najlon je napravljen 1938. godine i to je bilo prvo veštačko vlakno na svetu.

10. Prema Manetonu, egipatskog faraona Menesa je u 62. godini ubio nilski konj.

>>Zanimljivosti o drevnom Egiptu

11. Internet pretraživač Jahu je ime dobio po Jahuima, potpuno degradiranim ljudima iz romana Guliverova putovanja autora Džonatana Svifta.

12. Ovca Doli, prvi uspešno klonirani sisar na našoj planeti, nazvana je u čast pevačice Doli Parton.

13. Prva beba iz epruvete Luiz Braun rođena je 25. jula 1978. godine u Velikoj Britaniji, a taj datum je velikim slovima upisan u knjige svetske medicine.

14. Kralj Aleksandar I Karađorđević je prvi Srbin koji je leteo avionom, sredinom aprila 1910. godine. 

>>20 interesantnih činjenica o Srbiji

15. Ana Glinska, koja vodi poreklo iz poznate srpske plemićke porodice Jakšić, bila je baka ruskog cara Ivana IV Groznog.

>>Deset najluđih vladara u istoriji

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 1. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 2. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 3. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 4. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 6. deo