BAJA – POTOPLJENI GRAD RAZVRATA RIMSKIH IMPERATORA

Italijanski grad Baja (nekada poznat pod imenom Baje), bio je antičko naselje u Napuljskom zalivu koje je služilo kao popularno odmaralište rimskih imperatora i tadašnje društvene elite, a njegovi ostaci danas leže pod talasima Tirenskog mora.

potopljeni grad
Joseph Mallord William Turner: Panorama grada Baje

Kao istaknuto odmaralište za bogate, Baja je udovoljavala i najvećim hirovima tadašnje rimske elite. Grad koji se nalazio na prirodnim vulkanskim otvorima bio je poznat po toplim i lekovitim izvorima koji su se svuda nalazili, tako da je bilo vrlo jednostavno ovo mesto pretvoriti u banju. Kupatila su bila ispunjena toplom mineralnom vodom koja je u bazene bila usmeravana iz podzemnih sumpornih izvora. Pored njihove rekreativne funkcije, kupatila su se koristila u rimskoj medicini za lečenje različitih bolesti i lekari su bili uz svoje pacijente dok su se opuštali u toploj mineralnoj vodi. Rimski inženjeri su takođe osmislili način da izgrade složeni sistem komora kojim bi toplotu iz podzemnih izvora sprovodili do izgrađenih objekata koji su služili kao saune. Poznato je da su Baju posećivale neke od najistaknutijih ličnosti antičkog doba kao što su Neron, Ciceron i Cezar, a mnogi od njih su se toliko zaljubili u lepote ovog mesta da su sebi sazidali vile kako bi mogli što duže da borave u raju na Zemlji.Nažalost, uživanje u pogodnostima koje je Baja nudila nije potrajalo jer su grad u 8. veku napali i opljačkali Saraceni. Do 1500. godine, ovo mesto je odavno bilo napušteno, čemu je doprinelo i širenje malarije. Nakon što je grad ispražnjen, nivo vode je polako počeo da raste, zahvaljujući tim istim vulkanskim otvorima koji su nekad privlačili društvenu i političku elitu Rima.

>>17 činjenica o Starom Rimu

>>Pompeja: grad u kom je vreme stalo

>>Kako je toranj u Pizi počeo da se krivi

>>Palermo: bizarni muzej kapucinskog manastira

>>Mumije iz Venconea: viševekovna misterija severa Italije

Danas se većina luksuznih građevina antičke Baje nalazi pod vodom i deo su jednog od retkih podvodnih arheoloških parkova. Posetiocima je omogućeno da oštećene građevine i odlično očuvane statue antičkog doba vide iz čamaca sa providnim dnom ili čak ronjenjem, što im daje šansu da plivaju među obilnim ruševinama nekad popularnog mesta gde je vladao razvrat i ispunjavale se izopačene želje rimske aristokratije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here