SRBIJA – ZEMLJA FESTIVALA

Građani Srbije bez imalo sumnje vole sve što je domaće – kulturu, običaje, vrhunska tradicionalna jela i pića, ali i ono u čemu nalaze raspoloženje – dobru muziku. Nije važno da li se ona svodi na zvuk trube ili gitare, jer kada su u pitanju festivali, u ovoj zemlji na jugoistoku Evrope, svako može da pronađe nešto za sebe. Mi ćemo pomenuti samo neke od njih.

festival

1. Egzit

Egzit je višestruko nagrađivani muzički festival koji se održava jednom godišnje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu od 2000. godine, i obično traje četiri dana. Brzo je postao poznat širom Evrope, a za to je donekle zaslužno okruženje u kome se festival održava – živopisna tvrđava iz 18. veka koja se nalazi na uzvišenju iznad Dunava. Za 16 godina postojanja, Egzit je ugostio neke od najvećih muzičkih zvezda današnjice (Snoop Dog, Iggy Pop, Sex Pistols, Jamiroquai, Garbage, HIM, The White Stripes, Slayer, David Guetta, Walls of Jericho…), kao i mnogobrojne domaće i regionalne umetnike. 

2. Dragačevski sabor

Ovaj trubački festival osnovan je 1961. godine i održava se u Guči, malom mestu sa oko 2.500 stanovnika U početku, to je bio veoma skroman događaj namenjen ljubiteljima trube, a sada ga, nakon više od pola veka postojanja, na godišnjem nivou poseti između 450.000 i 600.000 ljudi iz celog sveta. Inače, 1967. godine počeo je da izlazi i Dragačevski trubač, list Dragačevskog sabora, koji populariše ovu jedinstvenu, međunarodnu manifestaciju.

3. Lavfest

Lavfest je omladinski festival koji promoviše muziku, umetnost i urbanu kulturu mladih u našoj zemlji, nastao je pre deset godina i održava se u Vrnjačkoj Banji. Od gradske žurke održane leta 2007. godine prerastao je u muzički, a danas najveći omladinski festival u centralnoj Srbiji. Od 2012. godine festival je proširen na devet novih zona, čiji je cilj promocija svega što vole mladi, kao i razvoja jednakosti, tolerancije i solidarnosti među ljudima.4. Nišvil

Nišvil je međunarodni džez festival koji se održava svakog avgusta u Nišu od 1995. godine i najposećeniji je džez festival na jugoistoku Evrope. Od samog osnivanja dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i strpljivo neguje muzički ukus pojedinaca. Takođe, najpoznatiji džez magazin na svetu, američki Downbeat je u opširnom prikazu festivala ocenio Nišvil kao festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše džez kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, ali i posebno spoj ta dva stila, čime je Nišvil umnogome doprineo predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog trenda. Na Nišvilu su do sada nastupali Solomon Burke, Tom Harrell, Richard Galliano, Benny Golson, Randy Brecker, Miroslav Vitous, John Patitucci, Candy Dulfer, Roy Hargrove, Sly & Robbie, Mingus Dinasty, The Cookers, Tania Maria, Billy Cobham, Rosenberg Trio, The Original Blues Brothers Band, Ron Carter, Dr Donald Byrd, Ginger Baker, Duško Gojković, Brussels Jazz Orchestra, Incognito, De Phazz, Jazzanova i mnogi drugi.

5. Beogradski festival piva

Beogradski festival piva je osnovan 2003. godine. Za trinaest godina postojanja oko 7.200.000 posetilaca moglo je da vidi više od 570 muzičkih nastupa, degustira preko 300 brendova piva i učestvuje u brojnim društvenim kampanjama. Festival pruža osećaj potpune opuštenosti i neposrednosti, koja će svakom posetiocu na pravi način dočarati Beograd – kosmopolitski i srdačan grad, željan da svojom nekonvencionalnošću privuče goste iz svih krajeva sveta.

6. Zaječarska gitarijada

Istorijа ovog festivаlа dаtirа s krаjа šezdesetih godinа prošlog vekа, kаdа su se, nа temeljimа svetske produkcije, kod nаs pojаvili prvi rok sаstаvi, stekаvši veliku populаrnost među mlаdimа. Tada je, na  inicijаtivu lokаlnih bendovа, nаstаo je i festivаl u Zаječаru, koji je vremenom prerаstao u nаjznаčаjniji festivаl demo bendovа nа prostoru bivše Jugoslаvije. Tokom proteklih decenijа Gitarijada je аfirmisаlа mnoge domаće bendove, koji su nа sаmom početku muzičke kаrijere, kаo pobednici ili učesnici festivаlа, snimili svojа prvа izdаnjа i dobili odgovаrаjuću medijsku podršku. Ovaj festival svake godine poseti na desetine hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva.