OSAM POZNATIH VIKINGA ZA KOJE BI TREBALO DA ZNATE

Vikinzi su bili nordijski ratnici, trgovci i gusari koji su naseljavali široke oblasti Evrope, Azije i Bliskog istoka, kao i neke delove Afrike, a u nastavku pročitajte više o nekim od najpoznatijih pripadnika ovog ratničkog naroda.

1. Ivar Beskosni

Ovaj vikinški vođa iz 9. veka bio je sin Ragnara Lodbroka, poznatog po brojnim pljačkaškim napadima na Zapadnu Evropu. U istorijske spise ušao je kada je u jesen 865. godine napao i osvojio Istočnu Angliju (tradicionalni naziv za Istočnu Englesku). Sledeće godine napao je kraljevinu Nortambriju i osvojio njen glavni grad Jork, a 867. pobio njene kraljeve i uspostavio režim vikinških vazala. Takođe, Ivar se pojavljuje kao lik u holivudskom filmu Vikinzi iz 1958. godine, tumačio ga je Kirk Daglas, a razlog njegovog neobičnog nadimka je i dan-danas nepoznat, s tim što su se za njega vezivale različite teorije. Jedna od njih kaže da je patio od impotencije, druga da je patio od genetske bolesti krhkih kostiju, treća da je bio pijanac itd.

2. Erik Haraldson, poznat po nadimku Krvava sekira

Erik je bio poznat kao žestok ratnik. Od rane mladosti, bio je uključen u racije po Britanskim ostrvima i Balktiku, a veruje se da je bio kralj Norveške od 931. do 933. godine i poslednji nezavisni vladar Nortambrije. Nadimak je dobio zbog brojnih zločina koji mu se pripisuju.

3. Bjarni Herjolfson

Za Bjarnija se veruje da je bio prvi Evropljanin koji je došao do kopna Severne Amerike i to sasvim slučajno. Priča kaže da je dok je plovio sa Islanda prema Grendlandu 986. godine, nošen jakom olujom, skrenuo sa kursa. Pokušavajući da se vrati na kurs, ugledao je Vinlend, Marklend i Helulend (ti delovi Severne Amerike se inače identifikuju kao Njufaundlend, Labrador i Bafinova zemlja). Docnije je objavio svoje otkriće, ali u ono vreme tome niko nije pridavao previše značaja.

4. Knut Veliki

Knut Veliki je bio bio kralj Engleske (1014 — 1035), kralj Danske (1016 — 1035), kralj Norveške (1028 — 1035) i guverner Šlesviga i Pomeranije. Za vreme njegove vladavine, brojni gradovi postali su važni ekonomski i administrativni centri, kovanice su se izrađivale u velikoj meri, a hrišćanska crkva je imala enorman uticaj u narodu.5. Aud Dubokoumna

Aud Dubokoumna je bila jedna od najranijih doseljenica na Island, koja je veći deo života bila cenjena zbog tradicionalne uloge supruge, domaćice i majke. Nakon smrti muža, sa sinom se preselila u Škotsku, gde je on postao veliki ratnik i kralj velikog dela te zemlje. Kasnije je odlučila da ode na Island, a zahvaljujući svojim postupcima i sposobnosti, bila je izuzetno poštovana od strane naroda. Takođe, obično joj se pripisuje dovođenje hrišćanstva na Island.

6. Egil Skalagrimson

Egil je bio farmer, ratnik i pesnik. Svoje prve stihove napisao je kada je imao samo tri godine, a mnogi istoričari smatraju da je patio od oboljenja kostiju nepoznate etimologije, poznatog kao Padžetova bolest. Prvo ubistvo počinio je u dobi od sedam godina, a kasnije je ubio i veliki broj ljudi. Inače, poštedeo je život Eriku Krvavoj Sekiri, koji mu je ubio sina.

7. Frejdis Eiriksdotir

Ova žena Viking bila je nemilosrdna kći Erika Crvenog, koja je ostala upamćena po tome što je u osmom mesecu trudnoće u bici zgrabila mač jednog od svojih palih drugova i krenula u napad. Vikinzi su na kraju preuzeli komandu nad selom u kome je došlo do sukoba, a Frejdis je ubila sve, uključujući i decu.

8. Sven I Rašljobradi

Za Svena se veruje da je rođen oko 960. godine, pre nego što je njegov otac Harald Plavozubi prihvatio hrišćanstvo oko 965. godine. Po rođenju je dobio ime Oton, po velikom nemačkom caru Otonu Velikom, ali ga nije koristio. Bio je kralj Danske (986—1014), kralj Norveške (986—995 и 1000—1014) i vrlo kratko kralj Engleske (1013—1014). Njom je vladao samo pet nedelja, jer je umro 3. februara 1014. godine. 

>>Zanimljive činjenice o Vikinzima

>>Ovih šest stvari dugujemo Vikinzima

1 COMMENT

  1. Zašto ne pomenuti najpoznatijeg tzv Vikinga koji je osnivač i rodonačelnik trenutno najveće države na planeti _Rusije. Oleg Rjuriković je osnovao Rusku državu ( Kijevsku Rusiju). Vikinzi kao narod nisu postojali već je to bio naziv ratničkih plemena koja su nastanjivali srednjovekovni Baltik, Skandinaviju i Z Evropu . U Rusiji oni su nazivani Varjazi( ratnici) U Evropi koja je stvorila mit o Vikinzima, nazivani su i Vendima, Venetima, Normanima, Piktima, Svenima, Srbima, Vandalima, a uglavnom se radilo o narodu koji je koristio s l i č n o ili isto pismo. Kad uporedite odgovarajuće znakove Skandinavskih runa, Vinčanskog pisma i Minojskog pisma, biće vam najsličniji znakovima današnje ćirilice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here