NEOBIČNI SVADBENI OBIČAJI ŠIROM SVETA

Sklapanje braka je tradicija koja je prisutna u svim delovima sveta, ali svaka kultura ima drugačiji način na koji ga proslavlja. Dok je u zapadnoj kulturi jedan od najpoznatijih običaja bacanje bidermajera neudatim gošćama, pogledajte koji svadbeni običaji se neguju u ostalim krajevima sveta.

venčanje običaji

Tako, na primer, muškarac iz Fidžija mora da pronađe neobičan poklon pre nego što zatraži ženinu ruku, odnosno svom budućem tastu mora da pokloni ogrlicu od zuba kita. Tada, po lokalnoj tradiciji, dobija dozvolu da zaprosi svoju voljenu. S druge strane, u nekim delovima Škotske se upražnjava ceremonija pre venčanja u kojoj mladence polivaju kiselim mlekom, pokvarenim jajima, ribljom čorbom i ostalom hranom jakog mirisa jer postoji verovanje da će par koji ovo uspe da podnese, podneti i probleme sa kojima se budu susretali u zajedničkom životu.Etnička zajednica Daur koja živi u nekim delovima Kine dopušta da im kokoška odredi dan venčanja. Naime, nakon zabave priređene u mladoženjinom domu, buduću mladu pozivaju da zajedno sa svojim izabranikom zakolje kokošku. Venčanje budućih supružnika zakazuje se prema tome u kakvom stanju se nalazi jetra žrtvovane životinje. Ukoliko jetra izgleda mnogo loše, par bi trebalo da zakolje još jednu kokošku. Za razliku od kineskog naroda Daur, Indijci ne žrtvuju kokošku već drvo. U nekim krajevima Indije postoji verovanje da su devojke rođene u određenom astrološkom periodu uklete i da će izazvati ranu smrt supruga, pa se tako pre zvaničnog venčanja obavlja ceremonija venčanja sa drvetom koje se potom iseče, čime se prekida kletva.

indijska tradicija

Takozvana ljubavna kašika je romantični poklon koji muškarci iz Velsa daruju svojoj nevesti čime joj pokazuju da su sposobni da izdržavaju svoju buduću porodicu. Ljubavna kašika se pravi od drveta i uglavnom ima izrezbarene elemente koji simbolišu ljubav. Pored Velsa, ova tradicija se primenjuje i u Skandinaviji i nekim zemljama Istočne Evrope. U Islamskoj Republici Mauritaniji veruje se da sreću i blagostanje donose krupne žene, pa je običaj da se buduće mlade dosta ugoje pred venčanje, što se kasnije često negativno odražava na njihovo zdravlje.

>>Zašto mlade na venčanju nose belu haljinu?

>>Narodna verovanja: zašto se kumstvo ne odbija?

Na tradicionalnom nemačkom venčanju postoji običaj da gosti lome porcelanske posude kako bi se oterali zli duhovi. Tada se očekuje od mladenaca da nered počiste zajedno čime im se daje lekcija da brak neće uvek biti lak, ali uz zajednički napor moguće je savladati svaku prepreku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here