ČINJENICE I ZANIMLJIVOSTI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI, 4. DEO

1. Kada je detetu jednog njujorškog para dijagnostikovana bolest po imenu kseroderma pigmentozum, karakteristična po tome što čak i minimalno izlaganje suncu dovodi do oštećenja kože i drugih organa, pronašao je letnji kamp namenjen mladima sa tim poremećajem, gde se sve uobičajene aktivnosti održavaju posle zalaska sunca.

2. U Finskoj postoji jedno neobično takmičenje, koje se redovno održava od 2000. godine, a reč je o bacanju mobilnih telefona u dalj.

bacanje mobilnih telefona u finskoj

3. Hatebeak je det metal bend čiji je frontmen ni manje ni više nego žako (afrički sivi papagaj).
Hatebeak
4. Dudlbag je kengur koji je ostao bez majke, a potom spašen i smešten u jedan australijski nacionalni park. Tada je od čuvara dobio plišanog medu, od koga se ne odvaja.

dudlbag

5. U Švedskoj je zakonom zabranjeno deci davati imena poput Metallica, Elvis, Superman, Veranda i Ikea, ali je zato Google (Gugl) prihvaćeno. Naime, Elajas i Kerol Kaj su 2005. godine sina nazvali Oliver Gugl.

6. Kada je 1996. godine tokom posete zoološkom vrtu u Brukfildu jedan trogodišnjak upao u prostor u kom su boravile gorile, ženka po imenu Binti Đua pritrčala mu je u pomoć, braneći ga od drugih životinja. Potom ga je podigla i odnela do ulaza u kavez, gde su ga preuzeli čuvari.

gorila

7. Dana 26. aprila 1982. godine, u Južnoj Koreji se dogodio slučaj najgoreg masovnog ubistva u istoriji te zemlje. Tada je policajac Vu Bam-kon nakon svađe sa devojkom ubio 56 i ranio 35 ljudi u nekoliko sela, a zatim izvršio samoubistvo.

8. Mađarski matematičar Pol Erdeš je sa tri godine naučio da sabira, a sa četiri je za prijatelje i članove porodice računao koliko su sekundi stari.9. Poslednje reči čuvenog holandskog slikara Vinsenta van Goga su navodno bile Tuga će trajati zauvek.

10. Poljska vojska je tokom Drugog svetskog rata obučila medveda Vojteka da nosi kutije municije i još mnogo toga. Nakon njegove smrti 1963. godine u njegovu čast podignuti su spomenici u Edinburgu, Poljskoj i na još nekoliko mesta.

vojtek

11. Šemika Čarls, kraljica limbo densa, fleksibilna je do te mere da može da se provuče ispod kola.

šemika

12. Honduras je zemlja sa najvećom stopom ubistava u svetu.

13. Prostitucija je u staroj Grčkoj smatrana potpuno legalnom, a noćne dame su pribegavale i reklamnim trikovima. Naime, nosile su sandale na čijem je đonu bilo urezano ΑΚΟΛΟΥΘΙ (AKOLOUTHI = prati me), ostavljavši tako trag na zemljištu.

14. U Londonu je 2014. godine otvoren Cereal Killer Cafe, koji u ponudi ima više od 100 vrsta žitarica, 12 vrsta mleka i 20 preliva.

cereal killer cafe u londonu

15. Godine 1809. španski grad Ueskar objavio je rat Danskoj, što je bilo zaboravljeno više od veka i po. Tokom tog perioda nije ispaljen ni jedan jedini hitac niti je iko poginuo, a mirovni sporazum se dogodio 11. novembra 1981., nakon otkrića jednog istoričara, koji je shvatio da bi oni zapravo trebalo da ratuju.

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 1. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 2. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 3. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 5. deo

>>Činjenice i zanimljivosti koje možda niste znali, 6. deo