OTIMALI OD BOGATIH PA DELILI SIROMAŠNIMA: REALNE VERZIJE LEGENDARNOG ROBINA HUDA

Priče o hrabrim muškarcima i ženama postoje, ali ih nema toliko koliko ima onih o Robinu Hudu, plemenitom poborniku za pravdu i slobodu. Oni su uglavnom nakon smrti proglašavani narodnim herojima, postavši tako, besmrtni tokom vremena.

ilustracija r.hud

1. Juraj Janošik (1688-1713)

Spomenik Janošiku
Spomenik Janošiku u Tjerhovi

Juraj Janošik je bio slovački razbojnik rođen 25. januara 1688. godine na severu zemlje, čiji su podvizi opisani kroz brojne pesme, romane, pripovetke, stripove, filmove itd. Služio je u carskoj armiji, a u jesen 1710. pomogao je razbojničkom vođi Tomašu Uhorčiku u bekstvu i preuzeo vođstvo njegove grupe. Lutao je Slovačkom pljačkajući bogate i delio siromašnima, a zahvaljujući njegovim viteškim taktikama, tokom tih dešavanja niko nije poginio niti bio ozleđen. Zarobljen je 1712. i ubrzo pušten, da bi u proleće naredne godine opet bio uhvaćen i osuđen na smrt. Po raznim legendama, bio je aktivan i u Poljskoj. 

2. Nakamura Džirokiči (1797 – 1831)

Nakamura Džirokiči, razbojnik i narodni heroj iz Eda (današnji Tokio), danju je bio radnik i vatrogasac, a noću plemeniti lopov. Uhapšen je 1822. i proteran iz svog rodnog grada, a ponovo zarobljen 8. avgusta 1831. Tada je priznao da je tokom svoje 15-godišnje karijere provalio na više od 100 imanja sa kojih je uzimao novac i zato je pogubljen. Bio je vezan za konja i tako paradirao u javnosti, pre nego što mu je odrubljena glava, koja je potom bila stavljena na kolac i izložena kao upozorenje svima onima koji su razmatrali da krenu njegovim stopama. 

3. Skoti Smit (1845–1919)

Skoti Smit, koji je tvrdio da je rođen u Pertu, u Škotskoj, 1845. godine kao Džordž Sent Ledžer Lenoks, bio je kradljivac konja i stoke u Južnoj Africi i prijatelj siromašnih. Posebno je bio poznat po tome što je pomagao bespomoćnim i siromašnim udovicama, kao i zbog toga što je u više navrata uspeo da nadmudri policiju. Prema jednoj priči, Skoti je čak ponudio da se preda vlastima, kako bi jedan njegov prijatelj bio u prilici da uzme novac od nagrade ponuđene za njegovo hvatanje. Pobegao je nakon izvšene uplate. 4. Pančo Vilja (1878-1923)

Statua posvećena P. Vilji
Statua posvećena P. Vilji u meksičkom gradu Čivava
Foto: Lyricmac

Rođen kao Doroteo Arango Arambula, Pančo Vilja je bio meksički seljački vođa i revolucionar. Postao je odmetnik u 16. godini, ubivši čoveka koji mu je silovao sestru. Ukrao je konja i pobegao u planine Meksika na severu zemlje, gde se pridružio bandi koju je vodio Francisko Vilja. Posle njegove smrti, preuzeo je njegov identitet. Za mnoge je bio velikodušni čovek iz naroda, pa stoga ne čudi što mnoge ulice i kvartovi u Meksiku nose njegovo ime. 

5. Salvatore Đulijano (1922 – 1950)

Salvatore

Salvatore je bio kriminalac sa Sicilije, koji je delovao pred kraj i u prvim godinama Drugog svetskog rata. U novembru 1943. posvađao se s nekoliko korumpiranih policajaca koji su mu pokušali iznuditi novac, pa je jednog od njih ubio i odmetnuo se u planine. Tamo je vrlo brzo stekao veliki broj sledbenika, a kasnije i široku mrežu jataka. Zbog pomaganja seljacima, bio je poštovan kao neka vrsta Robina Huda, a ubio ga je njegov najbolji prijatelj i pomoćnik Gaspare Pišota. O njemu je 1987. godine snimljen film The Sicilian, u kome je njegov lik tumačio proslavljeni glumac Kristofer Lamber.

6. Fulan Devi (1963 –2001)

Popularno nazvana Kraljica bandita, ova političarka je bila udata na silu kada je imala samo 11 godina. Kasnije je postala razbojnica, a 1983. se  predala vlastima. Osuđena je na 11 godina zatvora, a nedugo po oslobođenju, bila je izabrana za narodnu poslanicu, obećavši da će štititi siromašne i da će im obezbediti pijaću vodu, struju, škole i bolnice. Ubijena je 2001. godine ispred svoje kuće u Nju Delhiju.