MILAN TIMOTIĆ: PRIČA O PEVAČU IZ FILMA MARATONCI TRČE POČASNI KRUG

Svi koji su nekad odgledali domaći film Maratonci trče počasni krug, sećaju se pevača iz prvog ton filma koji je Đenka pustio nakon što je bioskop ponovo proradio. Naime, radi se o Milanu Timotiću Bati koji je pesmu Svi vi što maštate o sreći otpevao u kratkometražnom filmu Priča jednog grada režisera Maksa Kalmića u kom je prikazano kako protiče jedan dan u Beogradu.

Milan Timotić rođen je u Banovom Polju kod Šapca 1908. godine i od malena je voleo da peva. Kao dete se razboleo od šarlaha koji je u to vreme bio strašna bolest i zbog toga dugo nije mogao da govori, a njegovi roditelji su se pomirili s tim da će ostati nem do kraja života. Međutim, Milan je ipak progovorio i počeo da peva, a u svom selu je ubrzo okupio pevačko društvo s kojim je nastupao na seoskim manifestacijama.Nakon završetka gimnazije u Šapcu, Milan odlazi u Beograd gde završava prava i zapošljava se kao opštinski službenik. Uporedo je razvijao muzičku karijeru i postao jedan od najpopularnijih pevača u Kraljevini Jugoslaviji. Bio je član Kraljevske opere, a kako je negovao i narodnu pesmu, muzička uprava Beogradske radio stanice ga je često pozivala da gostuje u emisijama.

Sa tadašnjom suprugom Milenom Vuković jedno vreme je živeo u Užicu i Valjevu gde je ona radila kao tumač kod Nemaca. Kako nije želela decu, par se razveo, a Milan kao pristalica ravnogorskog pokreta ilegalnim putevima zauvek odlazi iz domovine u kojoj je posle rata bio osuđen na smrt streljanjem jer je proglašen narodnim neprijateljem. Godine 1946. javlja se porodici iz Salzburga gde je radio na obnovi opere i snimio dva filma, a potom se u Beču zapošljava kao pravni savetnik u Međunarodnoj organizaciji za izbeglice. Nekoliko godina kasnije odlazi u Njujork, a zatim se trajno nastanjuje u Čikagu. Godine 1959. Milan je upoznao pijanistkinju Džoan Kornel s kojom se oženio dve godine kasnije. Njih dvoje su zajedno nastupali širom Amerike, uglavnom za srpsku imigraciju među kojom je bio cenjen, a uporedo je snimao i za firmu gramofonskih ploča Balkan. Milan Timotić Bata preminuo je posle duge i teške bolesti 13. novembra 1988. u 81. godini života, daleko od otadžbine koju je morao da napusti.
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here