UKRADENA ŠEKSPIROVA LOBANJA?

Arheolozi koji su skenirali grob engleskog pisca Vilijama Šekspira došli su do neverovatnog otkrića – njegova lobanja je nestala iz grobnice.

1398163062_972d153640_vilijam-sekspir-istorija-online

Istraživači su koristili georadar kako bi ispitali piščev grob u crkvi Svete Trojice u Stentfordu na Ejvonu, a arheolog Kevin Kols, koji je predvodio studiju, rekao je da su pronađeni dokazi o naknadnim intervencijama nakon Šekspirove sahrane. Veoma sam ubeđen da njegova lobanja uopšte nije u crkvi Svete Trojice, rekao je Kol. Vikar crkve Patrik Tejlor, međutim, nije ubeđen da ima dovoljno dokaza da bi se zaključilo da je Šekspirova lobanja ukradena i istakao da ne postoje planovi za raskopavanje grobnice. Prema podacima crkve, Šekspir je sahranjen 25. aprila 1616. godine, dva dana nakon što je preminuo u svojoj 52. godini. Njegova žena En Hatavej, kćerka i zet su kasnije sahranjeni pored njega.


Ubrzo su počele da kruže glasine kako je grob slavnog pisca opljačkan, ali to nikada nije potvrđeno. Sada, toliko vremena otkako je sahranjen, istraživači su prilikom analize njegove grobnice primetili čudan poremećaj na kraju glave. Pretpostavlja se da su lobanju ovog velikana najverovatnije ukrali plačkaši grobova o čemu govori i priča Kako je ukradena Šekspirova lobanja, koja je objavljena u britanskom časopisu Argosi davne 1879. godine i koja je do sada važila za puku izmišljotinu. Inače, na Vilijamovom grobu nema imena, već samo upozorenje: Dobri prijatelju, za ime Isusa Hrista mani se kopanja prašine pohranjene ovde. Blagosloven da je onaj koji poštedi ovo kamenje i proklet da je onaj koji pomeri moje kosti, pa u skladu sa njegovim željama nikada nije otvarana.

>>10 facijalnih rekonstrukcija slavnih istorijskih ličnosti

Izvor: Tanjug, Kafenisanje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here