KAKO SU NASTALA IMENA POZNATIH BENDOVA? (1. DEO)

Poznati muzičari su oduvek imali različite metode za kreiranje imena svojih bendova.

bend

1. AC/DC

Braća Malkolm i Angus Jang su ideju za ime benda dobila od njihove sestre Margaret, koja je videla inicijale AC/DC na šivaćoj mašini! Naime, oznaka AC/DC na nekom električnom uređaju označava da taj uređaj može koristiti i naizmeničnu i jednosmernu struju za svoj rad. Oni su istakli da taj naziv simboliše energiju i ljubav njihovog benda prema muzici.

2. Kiss

Zbog kontroverznog ponašanja članova benda o imenu grupe su se pričale brojne loše stvari. Primera radi, mnogi su ga povezivali sa sotonom. Međutim, istina je da su oni bend navodno nazvali po pesmi Looking for a Kiss grupe New York Dolls i da su želeli nešto kul, što se i dogodilo jer slova SS izgledaju poput munja. Sa druge strane, zbog prevelike sličnosti sa oznakama nacističkih SS trupa, simbolu koji je danas zabranjeno prikazivati u Nemačkoj, svi albumi i roba grupe u toj zemlji imaju izmenjenu verziju logoa, u kome SS liči na obrnuto ZZ.

3. R.E.M.

R.E.M., mega popularna američka grupa koja je osnovana 80-ih, lako je došla do svog imena. Nakon par naziva, poput Twisted Kites ili pak Negro Wives, Stajp i ekipa odlučili su da to bude REM i to ime znači baš ono što mislite – faza sna karakteristična po brzom kretanju očiju. 

>>Poznati muzičari nekad i sad, prvi deo

4. ABBA

Ime ABBA dolazi od prvih slova imena svakog člana grupe: Agneta, Bjorn, Beni i Ani.

5. Rammstein

Ovaj čuveni nemački bend ime je dobio po zapadnonemačkoj vojnoj bazi Rammstein gde se tokom avio-mitinga desila nesreća 1988. godine.6. The Rolling Stones

Članovi ove legendarne grupe su ime The Rolling Stones odabrali prema pesmi koju je 1948. godine snimio američki bluz muzičar Madi Voters, poznat kao otac bluza.

7. Pink Floyd

Ime Pink Floyd nastalo je kao spoj imena dvojice poznatih bluzera: Pinka Andersona i Flojda Kansila. 

>>Pink Floyd: Činjenice o jednoj od najuticajnijih i najuspešnijih grupa svih vremena

8. Iron Maiden

Iron Maiden, jedan od najboljih hevi metal bendova svih vremena, svoj naziv duguje filmu The Man in the Iron Mask iz 1939. godine.

9. Duran Duran

Duran Duran, grupa koja je prodala više od 100 miliona ploča širom sveta, ime je dobila po doktoru Durandu Durandu, negativcu iz filma Barbarella.

10. Depeche Mode

Depeche Mode je prodao preko 70 miliona albuma i njihova muzika je imala uticaj na mnoge muzičare. Bend je oformljen 1980. godine u Bazildonu, a ime mu je nadenuo Dejvid Gan – nastalo je od naziva francuskog modnog časopisa.

>>Kako su nastala imena poznatih bendova, drugi deo

>>Malo poznate činjenice iz sveta muzike

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here