NOSTRADAMUS, LEKAR I NAVODNI PROROK

Mišel de Notr Dam poznatiji kao Nostradamus, rođen u decembru 1503. godine u San Remiju u Francuskoj, bio je francuski lekar i navodni prorok. Njegova knjiga Proročanstva izdata je u više miliona primeraka i ujedno je najpoznatija knjiga sa proročanstvima ikad. Mnogi veruju da je u svojoj knjizi predvideo mnoštvo događaja kao što su uspon Napoleona i Adolfa Hitlera, veliki požar u Londonu, napad na Svetski trgovinski centar i slično.

nostradamusova prorocanstva

 Studije medicine

Nostradamus je pohađao Univerzitet u Avinjonu 1519. godine, ali je ubrzo bio prinuđen da ga napusti kad je grad pokosila kuga, a univerzitet zatvorio svoja vrata. On je zatim osam godina proveo putujući po Francuskoj, Italiji i Španiji gde je istraživao lekovite biljke, dok je usput radio kao apotekar i pružao pomoć obolelima od kuge. Godine 1529. upisuje se na Univerzitet u Monpeljeu odakle je ubrzo izbačen jer se saznalo da je radio kao apotekar, zato što je trgovina smatrana inferiornom u odnosu na medicinu. Danas postoje različita mišljenja o tome da li je kasnije ipak dobio diplomu medicinskog fakulteta ili nije. 

Knjige

Nostradamus je poznat po svojim proročanstvima koje je objavio u knjizi Proročanstva, međutim malo je poznato da se jedna od njegovih najranijih knjiga zvala Studija o kozmetici i konzervaciji u kojoj je davao savete poput onih kako napraviti plavu farbu za kosu, laksativ, pastu za zube, ali i podelio recepte za određena jela.

>>Scene u kojima su Simpsonovi predvideli budućnost

Proročanstva prema događajima iz prošlosti

Iako je Nostradamus od 16. veka do danas poznat kao prorok sa neverovatnom sposobnošću da precizno predvidi buduće događaje, naučnici veruju da on zapravo nije posedovao natprirodne moći, već sposobnost da događaje iz prošlosti projektuje u budućnost. Prema Piteru Lemesurjeu, nekadašnjem lingvisti sa Kembridža, Nostradamus nije bio ni astrolog, ni vidovnjak, nego je jednostavno verovao da će se istorija ponoviti. Koristeći tehniku poznatu pod imenom bibliomantija, Nostradamus je navodno nasumično odabrao delove iz starijih izvora, a zatim je koristio astrološke proračune kako bi projektovao njihovo ponavljanje u budućnosti.

>>Kako su filmovi predvideli budućnost

 Kritike

U vreme kad je izdao svoju knjigu Proročanstva, Nostradamus je već izgradio određenu reputaciju zahvaljujući svojim almanasima koje je pet godina ranije počeo da izdaje na godišnjem nivou. Ovi tekstovi objavljivali su informacije o vremenu za narednu godinu i bile su od koristi poljoprivrednicima, a zapali su za oko i francuskoj kraljici Katarini Mediči koja ga je pozvala u Pariz da joj objasni svoje prognoze i sastavi horoskope za njenu decu. Međutim, nije sva pažnja koju je dobijao bila pozitivna. Profesionalni astrolozi često su kritikovali njegov rad, pa je tako Lorens Videl 1558. godine objavio pamflet pod nazivom Deklaracija o zloupotrebama i neznanju Mišela Nostradamusa u kom se pobunio protiv sadržaja koji je Nostradamus objavljivao, navodeći da mu nedostaju osnovne astrološke veštine i da zna manje od ništa.

>>20 neverovatnih proročanstava koja su postala stvarnost

Ratna propaganda

Ubrzo nakon što je Nemačka izvršila invaziju na Poljsku 1939. godine, Magda Gebels, supruga Hitlerovog ministra propagande Jozefa Gebelsa naišla je na pasus u knjizi Mysterien von Sonne und Seele u kom se veruje da jedan od Nostradamusovih stihova predviđa krizu u Engleskoj i Poljskoj 1939. godine. Ona je taj pasus prosledila svom suprugu koji je naredio štampanje pamfleta u kojima je pisalo da je Nostradamus vekovima ranije predvideo pobedu nacista. Saveznici su zatim počeli da štampaju pamflete sa istim stihom, samo što su ga oni tumačili kao poraz nacista. U pokušaju da se pojača američki moral, MGM je čak snimio i seriju filmova o čuvenom proroku.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here