KAKVI NAS TRENDOVI OČEKUJU NA POLJU KAMERA ZA TELEFONE

Tehnologija kamera na smartfonima je krupnim koracima napredovala poslednjih nekoliko godina i dalje nastavlja da bude jedan od ključnih mamaca u gornjem tržišnom segmentu. Ovaj deo industrije sigurno još uvek ima šta da ponudi, a evo na šta u budućnosti treba obratiti pažnju, kada su kamere na smartfonima u pitanju.

iphone-6

Superiorna optička stabilizacija slike

Oppo i MEMS Drive Inc. još od MWC 2016 demonstriraju svoju novu SmartSensor tehnologiju za optičku stabilizaciju slike. SmartSensor je MEMS (micro-electro-mechanical system) bazirani stabilizator slike za smartfone, za koji se tvrdi i da je prvi industrijski sub-pixel-level optički stabilizator slike. Prednosti ovog sistema su da je značajno brži i precizniji od drugih OIS tehnologija na telefonima, nudi three axes stabilizaciju, potrošnja energije je takođe znatno manja (oko 10mW) i drugo.

Dual kamera optički zum

Brojni smartfoni su prethodnih godina implementirali dual kamera podešavanja, sa brojnim poboljšanjima. Međutim, dual camera optical zoom tehnologija kompanije Corephotonics bi mogla biti dodatni korak u poboljšanjima koja mnogi očekuju od kamera na telefonima. Najnoviji dizajn ove kompanije ima dva 13MP senzora (jedan regularni i jedan baziran na vlasničkom dizajnu) koji rezultiraju 5x optičkim zoom-om.

Reč optički je pod navodnicima jer se tehnologija kompanije ne oslanja na sočiva ili tradicionalne mehaničke tehnike optičkog zuma. Umesto toga, tehnologija se bazira na softverskim algoritmima koji sklapaju zumiranu fotografiju. Kompanija ima i 3x optičke zum modele, sa 13MP i 8MP kombinacijom senzora.

Manji fokus na megapikselima, a veći na sočivu

Sveži primeri smartfon proizvođača pokazuju da smanjenje megapiksela na kamerama telefona ne znači i slabiju kameru (Galaxy S7 stiže sa kamerom od 12MP, naspram 16MP na S6 modelu; takođe i neke druge kompanije na svojim uređajima koriste senzore sa manje megapiksela ali se smatraju nekim od najboljih na tržištu).

Diferenciranje proizvoda je prebačeno na neku drugu stranu, a naprednija sočiva bi mogla biti naredna velika stvar. Na ovom polju, Huawei je nedavno sklopio partnerstvo sa kompanijom Leica – jednim od najboljih proizvođača kamera i sočiva/objekttiva na tržištu. Takođe, trenutno se radi na kreiranju mnogo tanjih sočiva, koja su izrađena korišćenjem optičke litografije i mnogo su jeftinija za proizvodnju.Izvor: benchmark.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here